Αυξήσεις έως 15% στα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο

 


Αυξήσεις της τάξης του 10%-15% αναμένεται να ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο οι πάροχοι ρεύματος, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών φυσικού αερίου. Η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και σε ποιο επίπεδο θα κυμανθούν αυτές.

Η υψηλή διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες έχει πυροδοτήσει μια αυξητική τάση και στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι αυξημένες τον Σεπτέμβριο κατά 10%-15% σε σχέση με αυτές του Αυγούστου.


Η αύξηση αυτή αναμένεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της να περάσει στα τιμολόγια λιανικής του Σεπτεμβρίου, που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι την Κυριακή 20 Αυγούστου και η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα κριθεί από το εάν η κυβέρνηση θα παρέχει στήριξη μέσω επιδοτήσεων όπως έκανε μέχρι σήμερα, τα επίπεδα που αυτές θα κινηθούν και την κλίμακα καταναλωτών που θα καλύψουν.


Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και τη συνέχισή τους με στόχευση στις ευάλωτες ενεργειακά ομάδες, τις οποίες διαχώρισε από τους κοινωνικά ευάλωτους, βάζοντας στην εξίσωση και κριτήρια γεωγραφικά ως παράγοντα που διαφοροποιεί το κόστος θέρμανσης. Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων καταρτίζεται αυτή την περίοδο από το ΥΠΕΝ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Θ. Σκυλακάκη θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.


Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής το πότε θα μπει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις. Δεδομένου ωστόσο ότι έχει ήδη παρατείνει τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού που έληγαν τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί από το νέο έτος. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί και η πορεία των τιμών, η οποία έχει μπει σε ανοδική φάση, με τους παράγοντες της αγοράς να θεωρούν δεδομένη μια οριζόντια κυβερνητική στήριξη και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.


Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η επιδότηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερη από αυτή του Αυγούστου για να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του Αυγούστου ανήλθε σε 10 ευρώ/mwh (1 λεπτό/kwh), ενώ και τον Σεπτέμβριο, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Αύγουστο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο των επιδοτήσεων, σημείο αναφοράς για το ύψος της θα αποτελέσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ.


Η απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) την περασμένη εβδομάδα και προς στιγμή και την τρέχουσα ξύπνησε τον εφιάλτη της περσινής ακραίας ακρίβειας. Μολονότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα δυσθεώρητα ύψη του περσινού Αυγούστου, όταν η τιμή του αερίου έφτασε στα 300 ευρώ/μεγαβατώρα (26/8/2022), η αιφνιδιαστική άνοδος κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις αρχές Αυγούστου (πάνω από τα 40 ευρώ από 29 ευρώ) προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.


Τη νευρικότητα αυτή εκτιμάται ότι προκάλεσε η ανακοίνωση απεργιών σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία, που εκπροσωπούν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου, παρά το ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG δεν εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη χώρα. Αναλυτές αναφέρθηκαν σε πιθανές τιμές στα 50 ευρώ το υπόλοιπο καλοκαίρι και στα 97 ευρώ τον χειμώνα αν πραγματοποιηθούν απεργίες στα τρία εργοστάσια για δύο μήνες (αντίστοιχης διάρκειας με τη διακοπή παραγωγής σε πλωτό κόμβο στην Αυστραλία πέρυσι).


Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.


Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου δεν ευνόησαν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενισχύθηκαν οι εισαγωγές. Έτσι η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Ιούνιο ήταν στο 33,58% και μειώθηκε στο 26,94% τον Ιούλιο. Αντιστρόφως οι εισαγωγές από 14,31% τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 17,77% τον Ιούλιο.


Υψηλή είναι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώθηκε σε 35,31% τον Ιούνιο και 37,27% τον Ιούλιο. Αντίθετα η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,58% τον Ιούνιο και στο 6,47% τον Ιούλιο.


Σε αυτό το περιβάλλον και με το φυσικό αέριο να έχει ανέβει κατά 50% σε μηνιαία βάση στον δείκτη TTF, και να κινείται κοντά στα 37 περίπου ευρώ/MWh, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις στη λιανική.


Οι τάσεις αναμένεται να είναι μεικτές και όπως εκτιμά η αγορά κάποιες εταιρείες μπορεί να προχωρήσουν σε μικρές μειώσεις τιμών και κάποιες άλλες να αλλάξουν τα τιμολόγια λόγω της έντονης αβεβαιότητας που υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ τον Αύγουστο διατήρησε αμετάβλητο το τιμολόγιό της για τρίτο μήνα σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που προχώρησαν σε μειώσεις μειώνοντας που έφτασαν μέχρι και 33%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]