Αυτοδιοικητικές εκλογές : Στις 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την εκλογική μεταδημότευση
Στις 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση μεταδημότευσης προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές ή στις περιφερειακές εκλογές σε διαφορετικό δήμο ή Περιφέρεια από εκεί όπου είναι σήμερα εγγεγραμμένοι.
Πιο συγκεκριμένα:
Για τις Δημοτικές εκλογές
Για τους υποψήφιους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και συμβούλους κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 200 κατοίκων, ή προέδρους κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 200 κατοίκους, οι οποίοι δεν είναι δημότες του δήμου όπου ενδιαφέρονται να εκλεγούν, δίνεται η δυνατότητα μεταδημότευσης, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη διετής μόνιμη διαμονή, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Προς τους δήμους των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Προς οποιονδήποτε δήμο νομού, εφόσον σήμερα είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο ή μητρώο αρρένων ή εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε άλλου δήμου του ίδιου νομού.
Προς οποιονδήποτε δήμο νομού, εφόσον κατά το παρελθόν ήταν εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο ή μητρώο αρρένων ή εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε άλλου δήμου του ίδιου νομού.
Για τις Περιφερειακές εκλογές
Ειδικά για την υποβολή υποψηφιότητας στις περιφερειακές εκλογές, στους υποψήφιους περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους που δεν είναι δημότες δήμου της Περιφέρειας όπου ενδιαφέρονται να εκλεγούν δίνεται η δυνατότητα μεταδημότευσης σε οποιονδήποτε δήμο της Περιφέρειας όπου θέτουν υποψηφιότητα, ανεξάρτητα από την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιοι, χωρίς τη συνδρομή της προϋπόθεσης της διετούς κατοικίας.
ΑΡΑ για τις περιφερειακές εκλογές μπορεί να μεταδημοτεύσει κάποιος - χωρίς άλλες προϋποθέσεις - σε οποιονδήποτε δήμο της Περιφέρειας όπου θα είναι υποψήφιος.
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταδημότευση των υποψηφίων για τις ανωτέρω περιπτώσεις είναι τα εξής:
Ταυτοποιητικό έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).
Υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόμενο (μέσω gov ή σε ΚΕΠ).
Εξουσιοδότηση (αν πάει κάποιος άλλος να υποβάλει την αίτηση) απλή (μέσω gov) ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον δήμο στον οποίο θέλουμε να γίνει η μεταδημότευση. Επισημαίνεται ακόμα ότι η διαδικασία μεταδημότευσης μπορεί να διενεργηθεί και μέσω ΚΕΠ.
Σύμφωνα με τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΣ:
Θέλει ΠΡΟΣΟΧΗ, όταν αυτός/ή που μεταδημοτεύει έχει ανήλικα τέκνα, στο εξής: Εάν ένας από τους γονείς μεταδημοτεύσει, τότε οι γονείς προσδιορίζουν με δήλωσή τους στον δήμο από όπου μεταδημοτεύει τη δημοτικότητα των ανήλικων τέκνων τους.
Αρα, χρειάζεται και οι δύο γονείς να δηλώσουν στον δήμο από όπου μεταδημοτεύει ο ένας γονέας αν τα ανήλικα τέκνα θα διατηρήσουν τη δημοτικότητα αυτή ή αν θα αλλάξουν μαζί με τον γονέα. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνει η παραπάνω δήλωση, τα ανήλικα τέκνα που έχουν τη δημοτικότητα αυτού που μεταδημοτεύει ακολουθούν τη νέα δημοτικότητά του. Αν όμως δεν την έχουν, διατηρούν τη δημοτικότητά τους.
Μετά την υποβολή της αίτησης
Οι δήμοι υποχρεούνται να προβούν άμεσα στη μεταδημότευση.
Εφόσον αυτός που μεταδημότευσε δεν ανακηρυχθεί υποψήφιος, η απόφαση μεταδημότευσης παύει να ισχύει μετά την παρέλευση 3 μηνών από την ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων, δηλαδή παύει να ισχύει μετά τη 10η Δεκέμβρη 2023.
Σε περίπτωση που ο μεταδημοτεύσας ανακηρυχθεί υποψήφιος και ανεξάρτητα από το αν εκλεγεί ή όχι στο αξίωμα για το οποίο έθεσε υποψηφιότητα, καθίσταται πλέον δημότης του νέου δήμου στον οποίο μεταδημότευσε.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οσοι υποψήφιοι μεταδημοτεύσουν με τη διαδικασία αυτή δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον νέο δήμο όπου θέτουν υποψηφιότητα. Θα ψηφίσουν στον δήμο όπου ανήκαν πριν από τη μεταδημότευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.