ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Το στολίδι του Αμβρακικού-Ο Φάρος της Κόπραινας ...Ανοιχτός σήμερα για το κοινό [βίντεο]

 


Ο Φάρος της Κόπραινας είναι ένας από τους 29 - σε πανελλαδικό επίπεδο - που  είναι ανοικτός για το κοινό   σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου , με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Φάρων», όπως αυτή έχει καθιερωθεί από το 2003.



Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία και την ιστορία αυτών των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επίσης και των υπόλοιπων συστημάτων που αφορούν στην διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για ασφαλέστερη δυνατή ναυσιπλοΐα.


Ο Φάρος της Κόπραινας θα είναι επισκέψιμος σήμερα  από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00 το βράδυ.

Ο φάρος της Κόπραινας 

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1893 και βρίσκεται στην Κόπραινα του νομού Αρτας. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.


Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Χρηματοδοτήθηκε από το Α΄και το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το πρόγραμμα Leader. Το μουσείο βασικά στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων.


Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Επίσης παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αραχθου.

βίντεο 

CHRIS.P-LifeAfterGravity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]