Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων :Λαϊκά μαθήματα Οι εγγραφές ξεκίνησαν


 ΛΑΪΚΑ  

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  

Τα λαϊκά µαθήµατα των σωµατείων γίνονται για 11η συνεχόµενη χρονιά. Είναι φροντιστηριακά µαθήµατα εντελώς δωρεάν,  προετοιµάζοντας το παιδί να ανταπεξέλθει στις αυξηµένες υποχρεώσεις του σχολείου. Αυτή η προσπάθεια δε θα µπορούσε να  πραγµατοποιηθεί χωρίς την πολύτιµη προσφορά εθελοντών εκπαιδευτικών, µόνιµων, αναπληρωτών, µεταπτυχιακών και φοιτητών.  ∆εκάδων ανθρώπων που σε όλη αυτή την πολυετή προσπάθεια συµβάλλουν µε κόπο, χρόνο και θυσία. Αναµετριούνται καθηµερινά µε  δυσκολίες, της αποστροφής στο σχολείο, της απαξίωσης της γνώσης, της έντασης των ταξικών φραγµών. 

Έχε το νου σου στο παιδί… 

∆εν πρόκειται να συµβιβαστούµε το σχολείο να είναι “βάρος” για τα παιδιά µας, να µην έχουν προσµονή και όρεξη να πάνε. ∆εν πρόκειται να συµβιβαστούµε σε µια καθηµερινότητα να είναι ένα συνεχές τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και µετά στο  φροντιστήριο, που γεµίζει άγχος τους µαθητές. 

Τι σχολείο είναι αυτό που δεν φέρνει το παιδί µας σ’ επαφή µε τον πολιτισµό, τον αθλητισµό, την πραγµατική γνώση των επιστηµών, που  δεν τους δίνει ελεύθερο χρόνο να χαρούν, να δηµιουργήσουν, να σκεφτούν; 

Το σηµερινό σχολείο αντί να “ερεθίζει” τη σκέψη των µαθητών, αντί να δίνει έναυσµα στο µυαλό για ψάξιµο και ουσιαστική κατανόηση, σαν νέες  προσωπικότητες που διαµορφώνονται, τους σπρώχνει στην παπαγαλία, τους ωθεί να αποστηθίζουν τύπους, να µαζεύουν διάσπαρτες γνώσεις  χωρίς υπόβαθρο. 

Κάθε τόσο φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις (παίρνοντας η µια τη σκυτάλη από την άλλη) ένα σωρό νόµους που κάνουν το σχολείο ακόµη πιο ταξικό,  πιο άνισο, πιο εξοντωτικό, πιο κατηγοριοποιηµένο. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωράει και η “αξιολόγηση”, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα  Θεµάτων, οι νόµοι για την Επαγγελµατική Εκπαίδευση.  

Την ίδια ώρα που η λαϊκή οικογένεια πρέπει να φροντίζει πώς τα παιδιά της θα µορφωθούν, πώς θα βρουν αύριο µια δουλειά συλλέγοντας  δεξιότητες, πώς θα ανταπεξέλθουν στο συνεχές εξεταστικό κέντρο του σχολείου, πώς θα έχουν µια δραστηριότητα, οι κυβερνήσεις προσθέτουν τη  διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη 16ωρη δουλειά, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τους πλειστηριασµούς σπιτιών. Ένας εξοντωµένος  γονιός να µορφώσει ένα εξοντωµένο παιδί!!! 

Σ’ αυτήν την κοινωνία και ο άνθρωπος και οι ικανότητές του γίνονται εµπόρευµα που η τιµή τους ανεβαίνει και κατεβαίνει. Γι’ αυτό και στόχοι του σχολείου είναι να ετοιµάζει τους αυριανούς εργαζόµενους, όπως τους χρειάζεται το σύστηµα. Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, 

Είµαστε διατεθειµένοι να κάνουµε τις µεγαλύτερες θυσίες για τα παιδιά µας! Μα οποιαδήποτε υποχώρηση σ’ αυτό το σχολείο, σ’ αυτές τις  εργασιακές σχέσεις, θα “κληρονοµήσει” στα παιδιά µας µια σύγχρονη αµορφωσιά, έναν εργασιακό µεσαίωνα. 

Το Εργατικό Κέντρο, τα σωµατεία, θα στηρίξουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το δαιδαλώδες σχολείο, δε θα υποχωρήσει στο να  πάρουν κάθε δυνατή γνώση, να τα καταφέρουν στις εξετάσεις. Ταυτόχρονα, όλοι µας θα πρέπει να αγωνιστούµε για ένα σχολείο στο “ύψος” του  ανθρώπου, της εξέλιξης της κοινωνίας. 

Να διαµορφωθούν ολόπλευροι άνθρωποι, µε κριτική σκέψη, που θα µπορούν να ερµηνεύουν τον κόσµο, που θα αξιοποιούνται οι κλίσεις, τα ταλέντα  τους. Τα λαϊκά µαθήµατα, οι εκδηλώσεις των σωµατείων για τα παιδιά είναι ένα δείγµα της δύναµης της οργάνωσης, της ανάγκης ισχυρών  σωµατείων. Στις εκδηλώσεις του Ε.Κ.Ι. υπάρχουν παιδιά που πρώτη φορά είδαν τηλεσκόπιο, έκαναν πειράµατα, γνώρισαν αθλήµατα, θέατρο κτλ.

Τίποτα από αυτά που δικαιούµαστε εµείς και τα παιδιά µας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δηµιουργήσαµε εµείς, όµως το χαίρονται λίγοι. 

Στην οργάνωση η δύναµη 

Στον αγώνα η ελπίδα 

Όπλο µας η αλληλεγγύη 

∆ωρεάν µαθήµατα αλληλεγγύης 

Γυµνασίου – Λυκείου - ΕΠΑΛ 

Μαθήµατα Ενισχυτικής ∆ιδασκαλίας 

στο ∆ηµοτικό, Αγγλικά – Ισπανικά 

Αιτήσεις εγγραφών µαθητών: 

τηλέφωνο: 2651032513  

και στα Σωµατεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων 

Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη; 

Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόµατα… 

Tη νύχτα που το Σινικό Tείχος αποτελειώσαν, 

πού πήγανε οι χτίστες;  

Tο Bυζάντιο το χιλιοτραγουδισµένο 

µόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του; 

O νεαρός Aλέξανδρος υπόταξε τις Iνδίες. 

Mοναχός του; 

O Kαίσαρας νίκησε τους Γαλάτες. 

∆εν είχε ούτ’ ένα µάγειρα µαζί του; 

Μ. Μπρεχτ 

“Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]