ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Δήμος Δωδώνης :Ικανοποίηση για την ένταξη του «Μοιρολογιού της Παναγίας» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 



Ένα δεύτερο καλό νέο μέσα σε λίγους μήνες, επεφύλασσε για το Δήμο Δωδώνης το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό έγινε γνωστό την Πέμπτη, με την απόφαση ένταξης του «Μοιρολογιού της Παναγίας» της Κοπάνης*, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την ευτυχή κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν με πρωτοβουλία του προέδρου της Φιλοπροόδου Κίνησης Κοπάνης κ. Κωνσταντίνου Παππά αποφασίστηκε να αναδειχθεί θεσμικά το συγκεκριμένο έθιμο. Ο Δήμος Δωδώνης είχε την ευθύνη σύνταξης του φακέλου που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή. Υποστηρικτικά ο Δήμαρχος Δωδώνης απέστειλε και σχετική επιστολή. Το υλικό του φακέλου εμπλουτίστηκε το 2022, μετά από δύο χρόνια που λόγω του Covid, το έθιμο πραγματοποιήθηκε με πολλούς περιορισμούς. Για τη σύνταξη του φακέλου εργάστηκε η τότε ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Δωδώνης, σε θέματα πολιτισμού, κ. Μαρία Μπάρκα. 

Σημαντική χρονιά σε αυτή την πορεία αποτέλεσε το έτος αναβίωσης του «Μοιρολογιού», το 2006. Με οδηγούς τα μέλη της Φιλοπροόδου Κίνησης Κοπάνης και με την ανεκτίμητη βοήθεια των γηραιότερων κατοίκων της Κοινότητας, χωρίς τις πληροφορίες των οποίων δε θα μπορούσε να αναστηθεί το έθιμο, καταγράφουμε σήμερα μια επιτυχία ισάξια ενός μεγάλου έργου υποδομής για τον πολιτισμό, γιατί πλέον το «Μοιρολόι της Παναγίας» δεν θα ζει μόνο στις θύμισες των παλαιότερων και στο ζωντανό βίωμα των σημερινών ενεργών πολιτών της Κοπάνης αλλά θα υπάρχει και στα κατάστιχα της άυλης εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι σημαντικό πως την προσπάθεια αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Κοπάνης και για την επιτυχία δούλεψαν όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και δεκάδες απόδημοι, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όλους αυτούς ευχαριστεί θερμά ο Δήμος Δωδώνης.

Το πρώτο καλό νέο τέλος, θυμίζουμε, ήταν η ένταξη τον περασμένο Μάιο, των χρηστηρίων πινακίων – «ελασμάτων» από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO. 

«Προστατεύουμε και τιμούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και πάνω σε αυτήν συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την ανάπτυξη του Δήμου Δωδώνης. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γίνονται ορατά χρόνο με το χρόνο. Επιλέγουμε συνειδητά να μιλήσουμε, αφότου υπάρξει αποτέλεσμα και για το μόνο που μπορούμε να δεσμευτούμε στους συνδημότες μας είναι πως τα καλά νέα θα συνεχιστούν» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης. 


*Το «Μοιρολόι της Παναγίας» σύμφωνα με την περιγραφή που περιείχε ο φάκελος της υποψηφιότητας, είναι πασχαλινά κάλαντα που ψάλλονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην Κοπάνη του Δήμου Δωδώνης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]