Πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας .....στην Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης [φωτό]

 


Στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης ,στο βυζαντινό αυτό μοναστήρι δίπλα στα ελληνολβανικά σύνορα20χιλ. από την Κόνιτσα ,και φέτος τελείται oλονύκτια ιερά αγρυπνία  για την Παναγία  που ξεκίνησε στις 21.00 και θα ολοκληρωθεί στις 06.00  το πρωί   .

Η μονή   που είναι χτισμένη κοντά στο σημείο όπου ενώνεται ο ποταμός Αώος με τον Σαραντάπορο, απόψε έχει κατακλυστεί από πιστούς από κάθε γωνιά   της Ελλάδας  .


Σύμφωνα με τον  θρύλο  όταν ήταν να γίνει η οριοθέτηση των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο νεοσυσταθέν κράτος της Αλβανίας αρχικα η Ιερά Μονή είχε αποφασιστεί να βρίσκεται υπό αλβανική κυριαρχία. Ξαφνικά όμως τα άλογα στα οποία επέβαιναν οι αρμόδιοι για οριοθέτηση των συνόρων αγρίεψαν και τους εριξαν κάτω με αποτέλεσμα αυτοί να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και έτσι το μοναστήρι σήμερα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια 400 μέτρα από τα σύνορα.


Το εσωτερικό του ναού καλύπτεται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται κυρίως στον 16ο αιώνα (1521 και 1537), ενώ σώζονται και λίγα σπαράγματα από τη διακόσμηση του 14ου αιώνα. Σπάνιο δείγμα υστεροβυζαντινής ξυλογλυπτικής αποτελεί η δίφυλλη θύρα του 14ου αιώνα, που διακοσμείται με ανάγλυφες επιχρωματισμένες παραστάσεις τοποθετημένες σε έξι πλαίσια. Από τα πλούσια κειμήλια της μονής ξεχωρίζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Σε αυτή την ακριτική μονή    που  αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ήπειρο, απόψε   κυριαρχεί  έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα  με τους πιστούς να προσεύχονται στη Χάρη της Παναγιάς μας....

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παλιά τα χρόνια υπάρχουν αναφορές για πιστούς που έφταναν με γαϊδουράκια ή ακόμη και με τα πόδια από την άλλη πλευρά των συνόρων τον Δεκαπενταύγουστο .Μόνο για να προσευχηθούν ,να ανάψουν ένα κερί και να εκπληρώσουν ένα τάμα   στην εικόνα της Παναγιάς ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]