Να σημάνει συναγερμός! Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

 




Κοινή ανακοίνωση ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακα


Η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και στη συνέχεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατακαλόκαιρο, για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που έρχεται να αναιρέσει παλαιότερη απόφαση, που απαγόρευε σε όλα τα Τμήματα την επιβολή διδάκτρων, βρίσκει απέναντι όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.


Παίρνουν τέτοιες αποφάσεις εν μέσω καλοκαιριού γιατί υπολογίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις, αφού η πλειοψηφία των φοιτητών λείπει. Λογαριάζουν όμως λάθος. Ήδη πήραν την πρώτη αγωνιστική απάντηση από εργαζόμενους και φοιτητές. Θα υπάρξει και συνέχεια! Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για να ενημερωθούν οι φοιτητές, για να οργανώσουν μαζί με το γιαννιώτικο λαό τον αγώνα τους, κόντρα σε οποιαδήποτε σκέψη για εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.


Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται να εναρμονιστούν πλήρως με την κατεύθυνση της κυβέρνησης για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι συνέχεια ενός στρατηγικού σχεδίου για τα Πανεπιστήμια, που τα θέλει «οικονομικά αυτόνομα»- αυτοχρηματοδοτούμενα, δηλαδή εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε μία διαρκή αναζήτηση οικονομικών πόρων, αφενός από επιχειρήσεις- μονοπώλια, ελληνικά και ξένα, αφετέρου από το υστέρημα των οικογενειών που τα παιδιά τους σπουδάζουν. Σχέδιο που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα τα προγράμματα σπουδών, το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών, διδακτορικών και προπτυχιακού κύκλου, αφού όποιος χρηματοδοτεί θα ζητά και τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα». Θα λειτουργεί και σαν «κόφτης», αφού θα αποκλείονται φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών.


Η λογική που εκφράζεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι «ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια που διαθέτει όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν» και άρα πρέπει να «εκσυγχρονιστεί», ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ιδρυμάτων, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητες της επιστήμης, της έρευνας, των δυνατοτήτων της κοινωνίας.


Δεν είναι ούτε νέο, ούτε καινοτόμο τα πανεπιστήμια, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά να απευθύνονται σε λιγότερους φοιτητές, σε αυτούς που αντέχει η τσέπη των οικογενειών τους. Δεν είναι καινοτόμο να αφαιρούνται μαθήματα από τον Προπτυχιακό κύκλο σπουδών και να περνούν με το απαραίτητο αντίτιμο σε Μεταπτυχιακά. Ούτε είναι καινοτόμο το περιεχόμενο της έρευνας να συνδέεται με το κέρδος επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, κόντρα στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.


Νέο και καινοτόμο είναι η ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, η ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας του ανθρώπου να ανεβάζει τον πήχη της γενικής μόρφωσης, αλλά και της τεχνικής και επιστημονικής εκπαίδευσης και όχι να είναι για τους πολλούς η υποβαθμισμένη εκπαίδευση και για τους λίγους η αναβαθμισμένη.


Σύγχρονο και αναγκαίο είναι η γνώση να παρέχεται εντελώς δωρεάν και αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να σχεδιάζεται και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, εργατικό δυναμικό άλλων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζονται μόρφωση- εκπαίδευση, υποδομές, ασφαλή και καθαρά κτίρια, ενεργειακά αναβαθμισμένα. Να εξασφαλίζονται δωρεάν στέγαση, σίτιση, μεταφορά των φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, εξαλείφοντας τους ταξικούς φραγμούς.


Προοδευτικό είναι ίδια η έρευνα και τα αποτέλεσμα της να εντάσσονται σε έναν Κεντρικό Σχεδιασμό για την συνεχή ικανοποίηση όλο και περισσότερων λαϊκών αναγκών, την πρόβλεψη και τον σχεδιασμό, την πρόληψη προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του λαού.


Απαιτούμε:


Να μην αποφασιστούν από κανένα Τμήμα δίδακτρα σε Μεταπτυχιακούς Κύκλους Σπουδών.


Να καταργηθεί ο νόμος- πλαίσιο και όλοι οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά προγράμματα.


Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]