Φωτιά στον Έβρο: Κάηκαν ζώα και καλλιέργειες - Άμεση αποζημίωση ζητούν οι αγρότες




 Τεράστια η καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο στον Έβρο και ενώ η φωτιά συνεχίζει και καίει για 7η μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρώτης καταγραφής, τουλάχιστον 950 ζώα απανθρακώθηκαν, 50 ποιμνιοστάσια και 1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν.


Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί αγροτικές υποδομές, αποθήκες με προϊόντα, ζωοτροφές και γεωργικό εξοπλισμό.


Χιλιάδες στρέμματα με ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντες και τριφύλλια έχουν γίνει στάχτη.


Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απόδοση των αποζημιώσεων απαίτησε με παρέμβαση του στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», Γιάννης Μαργαριτίδης. 


Η Ομοσπονδία καλεί τους κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους, όλους όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές να απευθυνθούν σε αυτή για όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, «να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και όλοι μαζί να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε να παρθούν όλα τα μέτρα:


Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.


Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.


Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.


Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Να δοθεί αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.


Να δοθεί αποζημίωση σε όσους μελισσοκόμους κάηκαν οι κυψέλες τους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το χαμένο εισόδημά τους.


Να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν όλες οι ενισχύσεις, χωρίς πρόβλημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Στελέχωση των Δασαρχείων με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.


Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.


Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής - αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων


Άμεση αποζημίωση όσων αγροτικών μηχανημάτων, υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της συμμετοχής στην πυρόσβεση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών».

φωτό   Associated Press

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]