Δημοτικές εκλογές: Για τον τόπο μας…

   


Γράφει ο Αναγνώστου Ιωάννης

Διδάκτωρ Ιστορίας, π. Σχολικός Σύμβουλος, Συγγραφέας



Διανύουμε, ήδη, την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ο «τόπος μας» παρουσιάζεται από τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες του Δήμου μας ως κατεξοχήν μοναδικός, με ιδιαίτερα ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, τα οποία, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν έντονες συναισθηματικές και συνειδησιακές καταστάσεις. Έτσι, οι δημοτικές εκλογές αποτελούν έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών για την πορεία προς την προκοπή και τη δημιουργία ευοίωνου μέλλοντος. Δεν υπάρχει νους, κανένας, μα κανένας, ο οποίος να μην νοιάζεται για το καλό του τόπου του. Όλες οι υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις έχουν ένα κοινό και σημαντικό σημείο συνάντησης και ταύτισης: την ανάδειξη του τόπου, της «Γης» που λέει ο Καζαντζάκης.

Η διαφοροποίηση των παρατάξεων γίνεται στο πολιτικό πεδίο. Στο όραμα της ευημερίας και στον τρόπο λειτουργίας και κατοχής της δημοτικής εξουσίας, στην προγραμματική και οργανωτική θεώρηση πάνω στον σκοπό. Οι πολίτες, προφανώς, απορρίπτουν προκαθορισμένα πλαίσια από ηγεμονικά πρότυπα και μακιαβελισμούς, μέσα στα οποία η αλληλουχία του πολιτισμού κομματιάζεται, το παρελθόν γκρεμίζεται, οι υπέροχες ιδιαιτερότητες ξεθωριάζουν, η δημιουργικότητα ασφυκτιά και η ιστορική μνήμη απειλείται. Στο πολιτικό παιχνίδι του παραλογισμού, οι πολίτες δυσανασχετούν, θυμώνουν, γιατί οραματίζονται και προσδοκούν από τη δημοτική αρχή την υλοποίηση του προγραμματικού της λόγου.

Σε αυτήν την διαφοροποίηση των δημοτικών παρατάξεων στον προεκλογικό αγώνα – και όχι μόνο – τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο πολιτικός πολιτισμός!

Είναι γνωστό, ότι το ιστορικό παρελθόν του Δήμου Ιωαννιτών έχει ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική θέση προσδίδει ιδιαίτερη κομβική σημασία στον Ελλαδικό –και όχι μόνο- χώρο. Τα Γιάννινα είναι, πλέον, αφενός πέρασμα ενός σημαντικού οδικού άξονα, ο οποίος οδηγεί από την Κωνσταντινούπολη στα παράλια της Αδριατικής θάλασσας και, αφετέρου, από την Αθήνα στη Βαλκανική χερσόνησο.

Συνεπώς, η ταυτότητα της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων της δεν κλείνεται σε δόγματα, έχει βαθύτερη υπόσταση, πολύμορφη σύνθεση, πλούτο λαϊκών στοιχείων που μοιάζουν πολλές φορές ασυμβίβαστα. Αυτά πρέπει να ερευνώνται, γιατί έτσι φωτίζεται η ταυτότητα του τόπου μας. Ο κοινός χαρακτήρας, που ενώνει την γιαννιώτικη συνείδηση, δεν είναι δόγμα, σύστημα, σχολή, νόμος απαράβατος, αλλά ίσια-ίσια η ζωή στη «γη» μας, είναι κίνηση, αντίφαση, αναζήτηση, θάλασσα ανοιχτή, που λέει ο Γ. Θεοτοκάς. Εξάλλου οι κοινωνίες προσδιορίζονται ιστορικά, η δε ταυτότητα των πολιτών διαμορφώνει το μέλλον και την υπόστασή τους, ως προϊόντα κοινωνικών διαδικασιών, πολιτισμικών καταβολών και ιστορικών εξελίξεων.

Σε αυτή την εξέλιξη οι πολίτες είναι ΙΣΟΙ, όχι όμως και ΟΜΟΙΟΙ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις δημοτικές παρατάξεις.

Η παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ», με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, είναι μεν ίση με τις άλλες παρατάξεις, όχι όμως, όμοια. Γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίζουν και φωτίζουν την ταυτότητα του τόπου μας. Πέρα από την ιστορικότητά της και παρά τις διασπαστικές – προσωπικές – κινήσεις, έχει διαμορφώσει μια εσωτερική συνοχή και οργανωτική δομή, η οποία της δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την εμπειρία της πολιτικής της δράσης, να εγγυηθεί, με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις, τη δημιουργία μέλλοντος του Δήμου μας. Είναι γνωστό ότι, αν δεν έχεις φτιάξει σε γερά θεμέλια το σπίτι σου, δεν μπορείς να διοικήσεις και να δώσεις προκοπή στον τόπο σου.

Το δηλώνει, επίσης, η ίδια η σύνθεση του ψηφοδελτίου, όπου συστρατεύονται οι πάντες, από τον π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέχρι τον απλό κάτοικο, το γεωργό, τον κτηνοτρόφο, οι οποίοι – μαζί με τη λίμνη – αποτελούν τον πνεύμονα του τόπου μας. Η συστράτευση και συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών αναφορών θεμελιώνει το δικαίωμα του καθενός  στην ιδιαιτερότητά του και δημιουργεί προϋποθέσεις για το αύριο. Τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στην ύπαρξη του άλλου, είναι απαραβίαστα, με άγραφο νόμο, ο οποίος αποτυπώνεται στη λειτουργία και τη δράση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» και πρωτίστως στον επικεφαλής, υποψήφιο δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα. Αυτή η λειτουργία κατακτήθηκε από την κουλτούρα και την ιστορικότητα της παράταξης. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι, στην παράταξη, συνυπάρχουν, αρμονικά, πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες. Οι οποίες αγκαλιάζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, χωρίς καμία διάκριση. Αυτήν τη διάσταση αβίαστα μπορούμε να την πιστώσουμε στον υποψήφιο Δήμαρχο, τον Θωμά Μπέγκα.

Σε τέτοιες καταστάσεις δεν χωρούν μεμψιμοιρίες. Συστρατεύεσαι για το καλό του τόπου σου.

Συμμετέχω, λοιπόν, σ’ αυτήν την προσπάθεια, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ο προεκλογικός αγώνας των παρατάξεων, αλλά και του κάθε υποψηφίου, δυστυχώς, μερικές φορές, φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους, δημιουργώντας ρήξεις και κρίσεις στην επικοινωνία, διαρυγνύονται ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες. Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος σε παρόμοιες «κρίσεις» - κυρίως εθνικές – μας προσγειώνει παρατηρώντας «… υπάρχει μια κρίση συνείδησης, ένα πρόβλημα ψυχικό, που βρίσκει τη λύση του μαλακά – μαλακά, με τη συγνώμη, με το έλεον, με την ανθρωπιά».

Μαλακά – μαλακά με την ανθρωπιά μας θα πορευτούμε στην προεκλογική περίοδο και όπως είπαμε: Πολιτικός πολιτισμός για τον τόπο μας…

Καλό αγώνα σε όλους!

Γιάννης Αναγνώστου

Διδάκτωρ Ιστορίας - Συγγραφέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]