Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά το έθιμο των «Μπαντίδων» της Άρτας


 Στο χάρτη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (UNESCO, 2003) του Υπουργείου Πολιτισμού, εντάχθηκε το έθιμο των «Μπαντίδων» της Άρτας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μπαντίδοι και Γαϊτανάκια στην πόλη της Άρτας (παραδοσιακά δρώμενα Αποκριών, όπως αυτά γινόταν τη Πέμπτη, Παρασκευή κ Σάββατο της Δεύτερης Αποκριάς με την συμμετοχή συλλόγων από την πόλη και τα γύρω χωριά). Η πρόταση, όπως έγινε δεκτή, αναφέρεται στην πόλη της Άρτας γενικότερα και στον εορτασμό της Αποκριάς με παραδοσιακά δρώμενα και έθιμα, προβάλλοντας, έτσι, τον τόπο, τα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Η αίτηση για την ένταξη αυτή υποβλήθηκε μεν από το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης "Ο ΣΚΟΥΦΑΣ", ο οποίος ετοίμασε τον απαιτούμενο φάκελο με την κατάλληλη βιβλιογραφική και επιστημονική υποστήριξη, αλλά αφορά την πόλη της Άρτας και τους Αρτινούς πολίτες . Τονίστηκε ότι οι «Μπαντίδοι» και τα Γαϊτανάκια είναι έθιμα που πλέον αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της αρτινής αποκριάς και επιτελούνται από το «ΣΚΟΥΦΑ» (Μπαντίδοι, Γαϊτανάκι) και άλλους σημαντικούς συλλόγους της περιοχής (Γαϊτανάκι:   Λύκειο Ελληνίδων, Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμμενίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοθέης, Λ.Ο. «Τζουμέρκα» κ.λπ.), ενώ στο παρελθόν αποτελούσαν πόλο και περισσότερων συλλόγων (Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτα, Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου,  Πολιτιστικός Σύλλογος Κωστακιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανέζας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων, Αδελφότητα Πραμαντιωτών Άρτας), κάτι που θα είναι ευχής έργον να επαναληφθεί.


Τα μέλη του Συλλόγου με τη συμμετοχή των αρτινών πολιτών υπό τη καθοδήγηση του Τμήματος Ελληνικών Χορών και του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Λιόντου αναβιώνουν τα αποκριάτικα δρώμενα των Μπαντίδων εδώ και πολλά χρόνια παραμένοντας πιστοί στις καταγραφές (γραπτές και προφορικές) όπως αυτές έχουν διασωθεί από γενιά σε γενιά, ενώ για τα γαϊτανάκια είναι καθοριστική και πολύτιμη η συμμετοχή των λοιπών συλλόγων που δίνουν το δικό τους στίγμα και χρώμα στην αναβίωση του εθίμου διατηρώντας τα έθιμα ζωντανά διαχρονικά. Είμαστε σίγουροι ότι η εγγραφή των αποκριάτικων αυτών Δρώμενων της πόλης μας  θα συνεισφέρει στην διατήρηση των εθίμων αυτών και θα συμβάλλει στη στοχευμένη προβολή τους σε πανελλαδικό επίπεδο .

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους Αρτινούς πολίτες και τους φορείς που ήταν δίπλα μας σε αυτήν μας την προσπάθεια.


Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αναβίωση των εθίμων τη Φιλαρμονική, το Θεατρικό, τη Χορωδία και τη χορωδία δημοτικού τραγουδιού του Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ, το Δήμο Αρταίων, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Επιμελητήριο Άρτας, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Εστίασης, τον Art tv και τα MME πανελλήνιας εμβέλειας για την τηλεοπτική κάλυψη, καθώς και όλους τους πολιτιστικού συλλόγους που συμμετέχουν στο δρώμενο και στα γαϊτανάκια ( Λύκειο Ελληνίδων, Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμμενίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοθέης, Λ.Ο. «Τζουμέρκα»)

Για τη βοήθεια στη συλλογή πληροφοριών για τη σύνταξη της πρότασης (υπεύθυνοι συντάκτες: Νίκος Λιόντος, Γεωργία Μάνου) και του φακέλου, θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στις/στους: κα Τούλα Παπάκου, κ. Τηλέμαχο Μανούση, κ. Τάκη Κρεμπούνη, κ. Βαγγέλη Σαγάνη, κ. Μιχάλη Καμπέρη, κα Πηνελόπη Σαρλή, κα Ρένα Μανακανάτα, κ. Γιάννη Κουτσούμπα καθώς και στα μέλη του Δ. Σ..

Οφείλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά,  για την πολύτιμη αρωγή του, τον βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]