ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Περιφερειακή παράταξη ΦΩΣ:Χορτάσαμε πανάκριβες μελέτες.....

 


-   Ιστορίες αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ήπειρο: 19 λεπτά βροχή και άλλα €2.3 εκατομμύρια.

Αντιπλημμυρική προστασία:19 λεπτά βροχής… κι η πόλη των Ιωαννίνων παρουσίασε τη θλιβερή εικόνα που είδαμε σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο.  

Μπορεί η μικρή χρονική διάρκεια του φαινομένου να μας επιτρέπει σήμερα να μιλάμε περί… φρεατίων βουλωμένων από τα πλατανόφυλλα (!), όμως οι τραγικές συνέπειες της καταστροφής στη Θεσσαλία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ήδη από το 2012, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ, έχουν επισημανθεί οκτώ Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου για την Περιφέρεια Ηπείρου:


Η χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων,

Ο άνω ρους του π. Καλαµά στην περιοχή ∆ολιανά

Ο μέσος ρους του Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί

Ο κάτω ρους και το δέλτα του Καλαµά καθώς και η παράκτια ζώνη της Ηγουμενίτσας

Οι χαμηλές περιοχές της λεκάνης του Αχέροντα και της κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου

Ο μέσος ρους του π. Λούρου

Οι πεδιάδες της Άρτας και η χαμηλή ζώνη των ποταμών Λούρου και Αράχθου

Η Πεδιάδα της Πρέβεζας

Έντεκα χρόνια μετά ελάχιστα έχουν γίνει. Η νυν Περιφερειακή Αρχή όλον αυτόν τον χρόνο στη διάθεσή της, όμως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών γνωρίζουν πολύ καλά τι έργα (δεν) έχουν γίνει και τι (δεν) έχουν πράξει οι ιθύνοντες.


2,3 εκατομμύρια Ευρώ… Τόσο κοστίζει η «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» της Περιφέρειας που κατακυρώθηκε μόλις στην εκπνοή του 2021.  . Στην απίθανη περίπτωση που δεν πέσει θύμα των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων που αποτελούν το …έμβλημα της  νυν Περιφερειακής Αρχής δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί παρά μετά από 21 μήνες. Στα μέσα του 2025 δηλαδή  - και μιλάμε εδώ μόνο για τη «Μελέτη»!


Μέχρι να προκηρυχτούν, να κατακυρωθούν, να συμβασιοποιηθούν και βέβαια να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα ΕΡΓΑ, εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε με το χρονόμετρο στο χέρι και να προσπαθούμε να μαντέψουμε μετά από πόση βροχή η Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, οι κόμβοι και οι λοιπές μεγαλειώδεις κατασκευές του Φαραώ της Ηπείρου θα μετατραπούν σε πλωτούς ποταμούς...


Έπρεπε να συμβεί η τραγωδία στη Θεσσαλία  για να ζητήσει ο νυν Περιφερειάρχης την επίσπευση και την ολοκλήρωση των μελετών για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. Το ενδιαφέρον του ωστόσο φαίνεται πως είναι τόσο όψιμο όσο και υποκριτικό: από τις 2 Σεπτεμβρίου - δέκα ημέρες πριν την επιστολή του νυν Περιφερειάρχη στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών - η ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Εγκληματική αδιαφορία;», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«…Κατά το έτος 2007 (...) δημοπρατήθηκε η μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου (Πανοζάχος) η οποία χρηματοδότησε την εν λόγω μελέτη με €700.00 (...)


Στην μελέτη αυτή προβλέπονταν  τρεις εναλλακτικές προτάσεις, η πρώτη ήταν η εκτροπή του ποταμού Αράχθου με δυο σήραγγες από τον λόφο Περάνθης,  η οποία υιοθετήθηκε και από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, η δεύτερη πρόταση ήταν η παράκαμψη του ιστορικού γεφυριού και η τρίτη πρόταση ήταν εκτροπή μέσω τάφρου προς την Κόπρανα. Το κόστος της πρώτης πρότασης που υιοθετήθηκε ανέρχονταν στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση η οποία είχε εξασφαλιστεί (...) από το ΕΣΠΑ 2014-2021.

Στη συνέχεια (...) ζητήθηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για συμπληρωματική μελέτη από την Κάτω Παναγιά μέχρι και τις εκβολές του Αράχθου. Ο τότε και νυν περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεν ενέκρινε την εν λόγω χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη μελέτη.

Το έτος 2015 όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε έγινε η καταστροφική πλημμύρα που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίων αρκετών συνδημοτών μας αλλά και των κατοίκων της πεδιάδος της  Άρτας με ποσότητα 900 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε περίπτωση ακραίων  καιρικών φαινομένων λόγω και της κλιματικής αλλαγής, που συχνά πυκνά συμβαίνουν και στη χωρά μας, τι θα συμβεί αν διέλθουν περί τα 2.000 κυβικά μετρά νερού ανά δευτερόλεπτο.

Με αφορμή το συμβάν αυτό έγινε σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για την αντιμετώπιση ανάλογης περίπτωσης στο μέλλον, όπου πάρθηκε απόφαση για νέα μελέτη ύψους €4.000.000 παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό σε όλους τους φορείς ότι υπήρχε ήδη μελέτη. Η νέα αυτή μελέτη για την οποία δαπανήθηκε το ποσό των €4.000.000 κατέληξε στις ίδιες ακριβώς προτάσεις με την προηγούμενη μελέτη ανεβάζοντας όμως το κόστος κατασκευής σε  €120.000.000. (...)»

(Ολόκληρη η ανακοίνωση: https://www.7meres.gr/oriothetisi-tis-koitis-toy-potamoy-arachthoy-egklimatiki-adiaforia/ )



Κατά τα άλλα, η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε (και πέτυχε) την κήρυξη των Μετσόβου, Ανηλίου, Βοτονοσίου και Μηλέας σε εξάμηνο καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Σωστό, αλλά με όσους δεν έχουν... μπάρμπα στην Κορώνη, τι γίνεται; Πολύ περισσότερο, ως πότε θα τρέχουμε πίσω από τις καταστροφές αντί να τις προλαβαίνουμε με ΕΡΓΑ κι όχι με μελέτες επί μελετών;


Όπως η ομόλογή της στην Θεσσαλία, η νυν Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί εντέχνως να επιρρίψει τις ευθύνες της στους Δήμους, τα Υπουργεία και οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό της. Η αβελτηρία της ωστόσο και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από αυτήν είναι πλέον ορατές στον καθέναν. Το μοντέλο ανάθεσης των έργων που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια βασίζεται όχι στην πρόληψη και τη συντήρηση των έργων αλλά στην αποκατάσταση των ζημιών κατόπιν εορτής, ώστε να εξυπηρετείται η απευθείας ουσιαστικά ανάθεσή των έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως η ομόλογή της στην Θεσσαλία η νυν Περιφερειακή Αρχή βασίζει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο «πάμε κι όπου βγει». Από σύμπτωση δεν είχαμε (ακόμη) μεγάλες καταστροφές και δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως η τύχη δεν κρατάει για πάντα. Ευτυχώς στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες της Ηπείρου έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν μια νέα περιφερειακή διοίκηση που θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των αναγκαίων ΕΡΓΩΝ χωρίς να παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]