Ιωάννινα:Ηχηρό μήνυμα για φυσιολογική ζωή ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου

 


«Ηχηρό» μήνυμα ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου μπορούν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική και ποιοτική ζωή, εφόσον ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική τους αγωγή, σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς, έστειλαν από τα Γιάννενα την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου  διακεκριμένοι επιστήμονες μέλη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων Εντέρου. 

Η ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση οργανώθηκε από την Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, «ρίχνοντας» την αυλαία της άκρως επιτυχημένης 15ης Ηπατο-Γαστρεντερολογικής Εκδήλωσης που οργάνωσε στις 22-24 Σεπτεμβρίου στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα το Ινστιτούτο Εσωτερικής Παθολογίας και Ηπατο-Γαστρεντερολογίας με την Γαστεντερολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την ευθύνη του καθηγητή Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Χριστοδούλου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης για το κοινό είχε η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.  

Στο επίκεντρο της ανοιχτής εκδήλωσης βρέθηκαν οι ΙΦΝΕ (Ελκώδης Κολίτιδα & Νόσος Crohn) δυο νοσήματα η συχνότητα των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται στις χώρες του δυτικού κόσμου και στην Ελλάδα. Η διατροφή αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση των συγκεκριμένων νοσημάτων, σε άτομα που έχουν γονιδιακή προδιάθεση, άνδρες και γυναίκες, κυρίως στην παραγωγική ηλικία των 20 - 30 ετών, όπως τόνισε ο κ.  Νικόλαος Βιάζης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός - Πολυκλινική Αθηνών» και Πρόεδρος της Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε. «Το νεαρό της ηλικίας των ασθενών ενέχει δυσκολίες στη διαχείριση αντιμετώπισης των χρόνιων αυτών νοσημάτων και καλούμαστε να τους βοηθήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναλύοντας  τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου και τον ρόλο της διατροφής. 


Στην κλινική εικόνα, την διάγνωση και τις διαφορές μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και νόσου Crohn αναφέρθηκε στην ομιλία της η κα. Μαρία Τζουβαλά, Γαστρεντερολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαια-Πειραιάς, «Άγιος Παντελεήμων», Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». «Κανένας ασθενείς με τα συγκεκριμένα νοσήματα δεν είναι ίδιος με τον άλλον» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι γαστρεντερολόγοι έχουν πολλά διαγνωστικά "όπλα"  για την ασφαλή διάγνωση των νοσημάτων, με νέα συνεχώς να προστίθενται όπως είναι η καλπροτεκτίνη κοπράνων, το εντερικό υπερηχογράφημα, η καψουλα του λεπτού εντέρου. 

Ταυτόχρονα, γεμάτη είναι και η φαρμακευτική «φαρέτρα» των γαστρεντερολόγων, ώστε τα συμπτώματα να παραμένουν σε ύφεση, εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής στους ασθενείς, σύμφωνα με την κα. Όλγα Γιουλεμέ, Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο".  Οι φαρμακευτικές αγωγές μπλοκάρουν τον «δρόμο» της φλεγμονής, οι βιολογικές θεραπείες έφεραν την «επανάσταση» στην θεραπεία των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, ενώ η χειρουργική θεραπεία αφορά στο 50% των ασθενών με Νόσο Crohn και στο 13% των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα, μετά την παρέλευση 10ετίας. «Πρόκειται για χρόνια νοσήματα. Ποτέ δεν γίνεται διακοπή της αγωγής, γιατί η νόσος επανεμφανίζεται με άγνωστο το πως θα είναι υποτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γιουλεμέ, Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της αγωγής κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό. Ιδιαίτερα καθοριστική για τους ασθενείς είναι η διακοπή του καπνίσματος, ενώ η χορήγηση κορτιζόνης θα πρέπει να γίνεται όταν πρέπει, για μικρό χρονικό διάστημα και ποτέ χωρίς την έγκριση γιατρού,  όπως τονίστηκε. 

Μεγάλος «εχθρός» των ασθενών με ΙΦΝΕ είναι η κόπωση, επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής,  του 40 - 60 % των ασθενών με ανενεργή ή ήπια νόσο και έως το 85% των ασθενών με ενεργή νόσο. «Αυτό απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση ύφεσης της νόσου από τους γιατρούς» σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Λιάτσο Γαστρεντερολόγο, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Παρότρυνε τους συναδέλφους του γιατρούς να μην αγνοούν αυτή την παράμετρο κατά την παρακολούθηση των ασθενών, αλλά να τους προσεγγίζουν με εναλλακτικούς ολιστικούς τρόπους «ώστε να αισθάνονται υγιείς». 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  Δημήτρης Χριστοδούλου, καλωσορίζοντας τα μέλη της  Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε . «Σήμερα τα ΙΦΝΕ αντιμετωπίζονται θεραπευτικά αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών, κάτι που αποτελεί μέλημα των γιατρών της πόλης των Ιωαννίνων» επεσήμανε και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει και σε τοπικό επίπεδο να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για την υποστήριξη αυτών των ασθενών. 

Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα από την πλευρά της συνεχάρη την Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε  για την πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού αλλά και τον Καθηγητή κ. Χριστοδούλου. "Πάντοτε αισθάνομαι υπερηφάνεια όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς επιστήμονες εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου" ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Φλέσσα και στη συνέχεια συντόνισε τις ερωτήσεις και τη συζήτηση με το κοινό που παρακολούθησε τη συζήτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]