ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

ΛΑΣΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :Συνάντηση με σωματείο ΔΕΥΑΙ

 


Μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα για νερό  - κοινωνικό αγαθό.

Η αντιλαϊκή διαχείριση του νερού, να γίνει κριτήριο ψήφου.


Την υποβάθμιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και την κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης επεσήμανε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τη συμμετοχή της Όλυς Τσουμάνη υποψήφιας δημάρχου Ιωαννίνων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Νίκο Έξαρχο βουλευτή Ιωαννίνων και τον Τάκη Τασιούλα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, στη συνάντηση που πραγματοποίησε εχθές το πρωί με το σωματείο εργαζομένων,στην έδρα της επιχείρησης. Παράλληλα αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών στην εμπορευματοποίηση του νερού και την ανταποδοτική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης με τους Γιαννιώτες να πληρώνουν το λογαριασμό.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο οργανισμός έχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Από τους 240 εργαζόμενους πριν λίγα χρόνια έχουν απομείνει λιγότεροι από 140, αποτέλεσμα του μνημονιακού νόμου του 2011 που απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού στις ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του δημοσίου. Σήμερα τα κενά οριακά καλύπτονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όμως η 24ωρη λειτουργία της επιχείρησης και η ανάγκη για εξειδικευμένο, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό (Μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων έργου, τεχνίτες κτλ) απαιτεί μόνιμες σχέσεις εργασίας που θα επιτρέπουν ανάμεσα στα άλλα την μεταφορά πείρας και τεχνογνωσίας στην κρίσιμη αυτή δομή της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πού σημαντικός αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτείται. Παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του οργανισμού ελλοχεύουν τον κίνδυνο ατυχημάτων,  ενώ προειδοποίησαν για τον υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί το ISO της εταιρείας από την επικείμενη αξιολόγηση της τον Οκτώβρη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική παρέμβαση για την ακαταλληλότητα του χώρου. Τόνισαν ότι για την στάση τους να αποκαλύπτουν στους Γιαννιώτες την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης, αντιμετωπίζουν διώξεις και απειλές απ΄ολες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων ενώ υπενθύμισαν ότι αντί να τους αποδοθούν τα χρηματικά ποσά που τους οφείλει η διοίκηση της ΔΕΥΑ, αυτή προσφύγει μέχρι τον Άρειο Πάγο για να αναιρέσει την δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει.

Για τις φετινές διακοπές στην υδροδότηση ολόκληρων χωριών και οικισμών του λεκανοπεδίου το καλοκαίρι που αποδόθηκαν στις διακοπές ρεύματος στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ για εκτέλεση αναγκαίων εργασιών επισήμαιναν ότι «η συνεννόηση με τη ΔΕΗ δεν είναι στα καλύτερα επίπεδα». Ωστόσο υπογράμμισαν ότι η ΔΕΥΑ έπρεπε να έχει διασφαλίσει τεχνικά την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών της σε ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, για να διαπιστώσουν ότι δεν προτάσσονται οι υποδομές στο δίκτυο ύδρευσης γιατί κοστίζουν και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, ενώ διαπίστωσαν απουσία συνολικού κρατικού σχεδιασμού για την ύδρευση.

Παράλληλα κατήγγειλαν ότι υπάρχουν παραδείγματα πολλών κοινοτήτων όπως σε Ανατολική, Ηλιόκαλη Δαφνούλα κτλ  που η κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης δεν πληρεί καμιά σύγχρονη προδιαγραφή αφού κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 70. Σε αρκετά χωριά η υδροδότηση γίνεται από υδρομαστεύσεις (άντληση νερού) που απαγορεύονται, ενω π.χ. στην Ανατολική η μεταφορά του στον οικισμό γίνεται επιφανειακά, με σωλήνες άρδευσης. 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στόχος της διαρκούς υποβάθμισης των ΔΕΥΑ και στα Γιάννενα, είναι η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του νερού με την είσοδο ιδιωτών μέσω των ΣΔΙΤ, ανοίγοντας μία κερδοφόρα αγορά στα πρότυπα της ενέργειας με τραγικές επιπτώσεις για το λαό της περιοχής που ήδη πληρώνει πανάκριβα το νερό. Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισαν ότι ο νέος αντιλαϊκός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει την διαχείριση των υδάτων από τη «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων» επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα από τη μία μετατρέπει τις ΔΕΥΑ σε άλλους παρόχους που θα συνυπάρχουν με ιδιωτικές εταιρείες ή ΣΔΙΤ διαμορφώνοντας τους όρους μιας νέας αγοράς τα πρότυπα της ενέργειας τις δραματικές συνέπειες τις οποίες αντιμετωπίζει με την ενεργειακή φτώχεια ο λαός.  Από την άλλη η ανταποδοτικότητα στα τιμολόγια του νερού με κατεύθυνση της ΕΕ θα επιβαρυνθεί δραματικά το επόμενο διάστημα με την επιβολή πράσινων χαρατσιών.


Η Όλυ Τσουμάνη στην παρέμβαση της υπογράμμισε ότι η επίσκεψη δεν έχει προεκλογικό εθιμοτυπικό χαρακτήρα αφού το ΚΚΕ πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στην ανάδειξη των προβλημάτων στη διαχείριση του νερού στα Γιάννενα, τα μέλη του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μέσα από τους μαζικούς φορείς της πόλης στην οργάνωση των κινητοποιήσεων στο κρίσιμο για το λαό αυτό μέτωπο, ενώ και η ίδια ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ και των Γιαννιωτών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρόσθετα υπογράμμισε τις ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα διαχειριστικής ανικανότητας αλλά πολιτική επιλογή υποταγής της διαχείριση του νερού στα επιχειρηματικά συμφέροντα των λίγων, ενάντια στις ανάγκες των πολλών. Υπενθύμισε ότι οι σημερινοί διεκδικητές του δήμου Ιωαννιτών ( Δ. Παπαγεωργίου, Θ. Μπέκγας, Ν. Γκόντας, Π. Κολόκας) έχουν κυβερνήσει το δήμο με αντιλαϊκές περγαμηνές όλοι τους, ενώ η Τατιάνα Καλογιάννη ως αντιπεριφερειάρχης έχει αποδείξει την ικανότητα προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του λαού της περιοχής με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να διαφημίζει την εγκατάσταση υδρόμετρων, όταν οι διαρροές νερού στο δίκτυο φτάνουν στο 70% και ο καταναλωτής μεσοσταθμικά πληρώνει πανάκριβα 1,47 ευρώ το κυβικό στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, τιμολόγιο υψηλότερο από το μέσο πανελλαδικό όρο Όταν στην Πάτρα είναι 0,35 ευρώ.

Ζήτησε απέναντι σε αυτό το ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής τονίζοντας ότι το δυνάμωμα του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελεί τη μονή εγγύηση να δυναμώσει ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό, σύγχρονες ασφαλής υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Στην παρέμβαση του ο Νίκος Έξαρχος αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στις αντιδραστικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος εργασιακός νόμος υπογραμμίζοντας ότι εισάγει νέα μέτρα γενίκευσης της ευελιξίας, αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας και μείωσης του λαϊκού εισοδήματος ενταφιάζοντας οριστικά το οκτάωρο, πενθήμερο ιδιαίτερα για επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία όπως η ΔΕΥΑ. Κάλεσε το σωματείο να συμμετέχει στην πλατιάα σύσκεψης του εργατικού κέντρου την προσεχή Δευτέρα για την επιτυχία της απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Τέλος ζήτησε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη διαχείριση του νερού και να σταθούν συνεπείς στους αγώνες τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ψηφίζοντας παντού τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]