ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ιωάννινα:Και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην απεργία

 


ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

ΟΛΟΙ 10:30πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! 


Η ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!

  Λίγες μόνο μέρες μετά τις πλημύρες στη Θεσσαλία που στοίχησαν ανθρώπινες ζωές και στις οποίες καταστράφηκαν περιουσίες, με αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, και ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, χωρίς διάλειμμα!

  Όταν πρόκειται για την ζωή και την περιουσία του λαού το αστικό επιτελικό κράτος «δεν δίνει δεκάρα τσακιστή», όταν όμως πρόκειται για τα συμφέροντα, τα κέρδη και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας είναι 110% αποτελεσματικό!

  Συνεχίζοντας το αντεργατικό έργο των προηγούμενων υπουργών-κολαούζων (Βρούτση/ Αχτσιόγλου/ Χατζηδάκη) των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, ο Γεωργιάδης επιχειρεί να «τρυπήσει τον πάτο» των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί για να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των λίγων!    

  Το νομοσχέδιο έχει στόχο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ευελιξία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί νόμιμα πλέον, να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσης.

  Αυτό, την ώρα που, όπως στην περίοδο της πανδημίας, έτσι και τώρα, οι μεγάλες αλυσίδες super market και οι πολυεθνικές στον χώρο του λιανεμπορίου καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Την ώρα που από το 2012 οι εμποροϋπάλληλοι δεν καλύπτονται από κλαδική σύμβαση και αμείβονται με τον κατώτατο των 780 ευρώ (μικτά), που η εκμετάλλευση «πάει σύννεφο», που χιλιάδες υπερωρίες εργαζομένων είναι απλήρωτες! Την ώρα που ήδη σε πολλές αλυσίδες (Market In, Σκλαβενίτης, Calliope) όλες οι νέες συμβάσεις είναι 6ήμερες τσακίζοντας την καθημερινότητα των εργαζομένων, οι οποίοι σε περίπτωση που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά κάποια Κυριακή, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και 13 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό!     


Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εργασιακό Μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν!

  1.Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, που θα οδηγήσει στην πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα και την νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών.

  2. Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος στην εργασία. Μπορεί να δουλεύουμε –νόμιμα- ακόμα και 13 ώρες συνεχόμενα με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

  3. Το πότε θα παίρνουμε άδεια θα το καθορίζει ο εργοδότης σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι τη δικιά μας ανάγκη για διακοπές, ξεκούραση, οικογενειακή ζωή. 

  4. Με τις «κατά παραγγελία» και «μηδενικών ωρών» συμβάσεις, προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Με το νέο ν/σ προσπαθούν να καταργήσουν την σταθερή δουλειά, με συγκροτημένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. 

  5. Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Παραμένει σε ισχύ η μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός 12μήνου. 

  6. Δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην δηλώνουν από πριν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II. Θα μας καλούν να δουλεύουμε όποια ώρα, ό,τι ώρα  και όσες ώρες ο εργοδότης το κρίνει σκόπιμο και αποδοτικό για τα κέρδη του.

  7. Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» θέλουν δηλ. να εμποδίσουν απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Δείγμα του πόσο φοβούνται τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων που θέλουν να μετατρέψουν αυτούς και τα παιδιά τους σε σύγχρονους είλωτες.

  Ο υπουργός εργασίας, αντιστρέφοντας συνειδητά την πραγματικότητα, λέει με  περίσσιο θράσος, πως υπάρχει ελευθερία επιλογής, συναίνεση και είναι δικαίωμα των εργαζομένων να δουλεύουν ακόμα και 13 ώρες την μέρα! Για ποια ελευθερία επιλογής και ποιο δικαίωμα μιλάμε όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και σε «βασικά» αγαθά, όταν ο μισθός που μπαίνει σε ένα λαϊκό σπίτι φτάνει, στην καλύτερη, μέχρι τις 20 του μηνός; 

  Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και το μισθό του. Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένεια του ότι μπορεί να του προσφέρει η άνοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.


ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων Βρούτση-Αχτσιόγλου-Χατζηδάκη.

Κλαδική σύμβαση. Κατώτατος μισθός 920 ευρώ, με προσαυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού και ξεπάγωμα τριετιών.

7ωρο-5ήμερο-35ώρο. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

Καθολική προστασία των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επίδομα για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

12.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπρόσθετα 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα εις βάρος του λαού! Ε.Ε.-κυβέρνηση-δήμαρχοι και περιφερειάρχες-επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]