Αναβλήθηκε και πάλι η εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων Κατοίκων του Παπίγκου ενάντια σε αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες στην Τοπική Κοινότητα




Για άλλη μια φορά δεν εκδικάστηκε στα Γιάννενα, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με τη διαδικασία ‘προσωρινής διαταγής’ κατοίκων του Παπίγκου, κατά των εφοπλιστών αδελφών Αντωνίου και Φίλιππου Λαιμού.


Η αίτηση αφορά στην καταπόνηση της υπέργηρης τσιμεντένιας γέφυρας Παπίγκου στο Βοϊδομάτη, που γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια, από πολλές εκατοντάδες υπέρβαρα οχήματα του εργοταξίου τους και την, μέχρι στιγμής, ανεξήγητη και ατεκμηρίωτη αλλαγή σήμανσης από τους 15 στους 25 ή 36 τόνους ως όριο βάρους διέλευσης. Αφορούσε επίσης και στην παράνομη διάνοιξη, διαμόρφωση και χρήση “δρόμων” εντός της Ζώνης Ια Προστασίας της Φύσης, Τμήμα-Πυρήνας Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, από τα ίδια βαρέα και όχι μόνο οχήματα, δραστηριότητα η οποία απαγορεύεται ρητώς από την σχετική νομοθεσία του Πάρκου (KYA-23069-2005). Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί το εκτός κλίμακας και εκτός οριοθέτησης του οικισμού, οικοδομικό έργο των εφοπλιστών, για το οποίο επί 18 μήνες, με συνεχείς αναβολές, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση Αίτησης Ακύρωσης Οικοδομικής Άδειας ως παράνομης, που τους χορήγησε η Πολεοδομία Ιωαννίνων, ενώ αυτοί ανενόχλητοι χτίζουν εκτός οικισμού την τεράστια έπαυλή τους!


Η δίκη της προηγούμενης Παρασκευής διεκόπη με αιτιολογία την αυτοεξαίρεση της κ. Προέδρου του Δικαστηρίου μετά τις διαμαρτυρίες του πληρεξουσίου δικηγόρου των κατοίκων για την κατεύθυνση των ερωτήσεων στον μάρτυρα που κατέθετε.


Ο δικηγόρος των αντιδίκων κ. Καπελλίδης ισχυρίστηκε ότι οι κάτοικοι δήθεν αντιδρούν, όχι από ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επειδή οι επεμβάσεις στον Πυρήνα του Πάρκου έγιναν από τον συγκεκριμένο, ευκατάστατο πελάτη του. «Αν ήμουν εγώ στη θέση του κανείς δεν θα αντιδρούσε» είπε χαρακτηριστικά. Παραβλέποντας, βεβαίως, ότι ο φορέας που πρώτος κατήγγειλε και ανέδειξε τις ατασθαλίες ήταν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας ήταν ακόμη τότε ο αείμνηστος Κώστας Καρράς, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η ΕΛΛΕΤ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να συμπαρίσταται στον αγώνα μας, συνυπογράφοντας, πέραν των άλλων, μαζί με μια σειρά από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, δελτία τύπου, καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τη σχετική καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά των παράνομων επεμβάσεων.


Ο έτερος δικηγόρος των αντιδίκων ισχυρίστηκε ότι οι δρόμοι στον Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου υπήρχαν και είναι κοινόχρηστοι. Αγνοώντας, ίσως, ή παραβλέποντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται ρητά με βάση την νομοθεσία (KYA-23069-2005) στην περιοχή αυτή (Ζώνη Ια του Εθν. Πάρκου), από την κήρυξή του το 2005.


Και όλα αυτά τη στιγμή που το μελάνι της εγγραφής του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δεν έχει ακόμη στεγνώσει, όπου και στον επίσημο ιστότοπο του Οργανισμού όπως και στο εξώφυλλο του φακέλου υποψηφιότητας κυριαρχεί, προς μεγάλη μας τιμή, η εικόνα του χωριού μας.


Ο αγώνας των κατοίκων του Παπίγκου συνεχίζεται και καλούμε και πάλι κάθε πολίτη που αγαπά το Περιβάλλον και την Κληρονομιά μας, και που διακατέχεται από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για την διάσωση της μοναδικότητας του χωριού μας και του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντός του, δίνοντας το παρών την Παρασκευή 29/9/23 13:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, κατά την εκδίκαση του δικαίου αιτήματός μας.


Αντιπροσωπεία κατοίκων ενεργών πολιτών Παπίγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]