Ιωάννινα:Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά...

 


Όλο και περισσότερες ελληνικές πόλεις χρησιμοποιούν τον  «έξυπνο φωτισμό» εγκαθιστώντας φωτιστικά LED με τηλεδιαχείριση και ασύρματη επικοινωνία στους κοινόχρηστους χώρους, μειώνοντας έτσι θεαματικά το ενεργειακό κόστος στους προϋπολογισμούς τους και ανακουφίζοντας τους δημότες από τα ακριβά τέλη ενώ οι πόλεις τους γίνονται πιο ασφαλείς με την εξοικονόμηση ενέργειας να αγγίζει το 75%.




Η πόλη μας βέβαια πόρρω απέχει από ένα τέτοιο σύστημα που θα άλλαζε εντελώς την εικόνα της, ενώ όσα ανακοινώθηκαν κατά καιρούς μοιάζουν ακόμη με προεκλογικές υποσχέσεις, πέντε χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές.  




Η πραγματικότητα δείχνει ότι μπορεί να είμαστε και η πιο σκοτεινή πόλη στη χώρα, αρκεί να κάνει κανείς μια νυχτερινή παραλίμνια βόλτα ώστε να… τα δει όλα ή να μη δει τίποτε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η καταστροφομανία και η παραβατικότητα χτυπούν κόκκινο αυτές τις ώρες. Η έλλειψη φωτισμού, οι σπασμένες και καμένες (πάνω από τις μισές) λάμπες, η μειωμένη αίσθηση ασφάλειας και τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες για να μη βλέπουν την τύφλα τους, είναι πια καθεστώς.





Η Αθήνα άλλαξε 43.678 φωτιστικά σώματα με νέας τεχνολογίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί κι εδώ δεν είναι σε θέση να αλλάξουν ούτε μια καμένη λάμπα. Σε ολόκληρη την ακτή Μιαούλη, στο πάρκο Κατσάρη, στις παιδικές χαρές κτλ. πρέπει να φωτίζεις με το κινητό για να αποφύγεις ατυχήματα.




Τα πλεονεκτήματα του νέου φωτισμού είναι πολλά. Μπορεί να διαφοροποιείται σε τέσσερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, να ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες και να ασκείται άμεσος έλεγχος οποιουδήποτε φωτιστικού στην πόλη. Επίσης, η χρήση αισθητήρων παρουσίας και κίνησης σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται αναλόγως της παρουσίας ή της κίνησης των περαστικών. 





Τα διαρκή δεδομένα χρήσης του δικτύου (από κατανάλωση ενέργειας έως στατιστικά κίνησης πεζών), η αυτόματη σηματοδότηση βλαβών, η άμεση χειροκίνητη λειτουργία σε καταστάσεις ανάγκης, τα απεριόριστα σενάρια λειτουργίας ανά σημείο, δρόμο, γειτονιά ή πλατεία κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαχείριση. Ο νέος εξοπλισμός συντηρείται και αντικαθίσταται εύκολα, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Στην Αθήνα, για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των δημοτών έχει επιλεγεί η θερμή απόχρωση φωτός (3000Κ).





Εμείς, ας σκουντουφλάμε στα σκοτάδια κι ας περιμένουμε πέντε χρόνια τώρα η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή να κάνει το αυτονόητο. Αλλά είπαμε, εδώ τα φωτιστικά χρησιμοποιούνται όχι για να φέγγουν αλλά για να κρεμάμε αφίσες...  




Σκεπτόμενοι πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]