Και οι φαρμακοϋπάλληλοι στην απεργία

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

                      ΑΠΕΡΓΙΑ 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10:30πμ 

στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η κυβέρνηση, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προχωρά με νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – τερατούργημα που ενισχύει την καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργαζόμενων. 

Το  νομοσχέδιο που φέρνει, με βάση οδηγία της ΕΕ, προβλέπει:

Το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, νομιμοποιώντας την πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα και δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην πληρώνουν υπερωρίες. Αυτό θα γίνεται με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ από τον ίδιο εργοδότη ή με την αξιοποίηση των σύγχρονων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων.

Την κατάργηση του διαλείμματος στην εργασία και αυτό γιατί με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας. Η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ στο νομοσχέδιο δε γίνεται και καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση, με μόνο κριτήριο τις ορέξεις της εργοδοσίας.

Νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Η έμμεση παράταση του εργάσιμου βίου ως τα 74 χρόνια μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ συμπληρώνεται με τις εργασιακές σχέσεις των «συμβάσεων κατά παραγγελία» που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε μία ευέλικτη μηχανή παραγωγής εργασίας χωρίς δικαιώματα. 

Την κατάργηση της 5ήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68 ώρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες δουλειά, αν υπολογίσουμε και την πολλαπλή εργασία που βέβαια με τη μετακίνηση γίνονται πολύ περισσότερες. Στον κλάδο του Φαρμάκου, η κατάργηση του πενθήμερου είναι μόνιμος στόχος της εργοδοσίας.

Δοκιμαστικό χρόνο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθέρωση απολύσεων των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα, απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ η μη αποζημίωση σε περίπτωση που καταγγελθεί σύμβαση πριν τους 12 μήνες, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη.

Ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.

Ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς! Για να ολοκληρωθεί η εργασιακή ζούγκλα και για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά, απαιτείται σιγή νεκροταφείου. 

Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια που αναφέρει ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Άρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.

Το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει περεταίρω την προσπάθεια των εργαζόμενων και των σωματείων τους για υπογραφή ουσιαστικών και αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, όπως η προσπάθεια που γίνεται και στον κλάδο μας από την ΟΕΦΣΕΕ.

«Κουμπώνει» θεαματικά με τη λογική των φαρμακοβιομηχάνων, που – κόντρα στις ανάγκες και στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων του κλάδου – επιμένουν στην πρότασή τους σχετικά με την κλαδική ΣΣΕ για κατώτατο μισθό 50 ευρώ χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό που προβλεπόταν στον κλάδο πριν 13 χρόνια, ενώ δεν προβλέπουν κανένα επίδομα, ούτε καν το επίδομα γάμου, καμιά τριετία και κανένα μισθολογικό κλιμάκιο. Επιμένουν στις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς να προσδιορίζονται οι μέρες και οι ώρες δουλειάς.

«Κουμπώνει», επίσης, με τις πρακτικές της εργοδοσίας για τρομοκράτηση των εργαζόμενων που αντιστέκονται και διεκδικούν, όπως οι απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων, συνδικαλιστών στη DEMO, στη LILLY, στον ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ. η χυδαία επίθεση μπράβου στη ΒΙΑΝΕΞ κατά των απεργών, τη μέρα της κλαδικής μας απεργίας, η επίθεση του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο, η πρόσφατη προσπάθεια καταστολής της απεργίας στον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και η παραπομπή της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής στα δικαστήρια.

«Κουμπώνει» με την επιδίωξή τους να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική μας δύναμη, να μας κάνουν πιο ευέλικτους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το «θαύμα» της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας του κλάδου πάνω στις δικές μας πλάτες.

Αφού, λοιπόν, «αγκαλιάζει» τόσο αποτελεσματικά τα σχέδια της εργοδοσίας, είναι τόσο εχθρικό για εμάς τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

Σε όλα αυτά συμφωνούν τα κόμματα που συντάσσονται με τις οδηγίες της ΕΕ και της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα αντιδραστικά και φασιστικά μορφώματα που βρήκαν θέση στην Βουλή. Άλλωστε η οδηγία της ΕΕ, στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, και την υπέγραψε φαρδιά-πλατιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Το κυνήγι του κέρδους μετατρέπει τη ζωή του λαού σε εφιάλτη με θύματα σχεδόν κάθε μέρα. Η ανταγωνιστικότητα και οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών μπλέκουν σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες την πατρίδα μας μέσα στο ΝΑΤΟ, με την μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, με νέα παζάρια και διευθετήσεις που προωθούν τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων.

Το κράτος των καπιταλιστών από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να περιφρουρήσει το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα. Από την άλλη φάνηκε «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Απέναντι σε όλα αυτά οργανώνουμε τον αγώνα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Στις 21 Σεπτέμβρη απεργούμε:

Για ΣΣΕ στον κλάδο και σε κάθε χώρο δουλειάς με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

Για 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο

Για την προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς

Για την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας

Για να μην πάει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Για πραγματικά ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, για την κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, για φτηνό ρεύμα για το λαό

Για την άμεση αποκατάσταση όσων πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές και την εχθρική πολιτική που μας εξοντώνει

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας.

Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να εμποδίσουμε τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας, για να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]