ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Σχέδιο αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου του Λούρου-Ικανοποίηση του Δημάρχου Δωδώνης ,Χρήστου Ντακαλέτση

 



Την ικανοποίησή του για το φερόμενο από δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, σχέδιο της κυβέρνησης και δη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), να προχωρήσει στην αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου του Λούρου, εκφράζει ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης. 

Το εν λόγω ακίνητο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δωδώνης, φέρεται να εντάσσεται έτσι σε ένα ευρύ σχέδιο αξιοποίησης εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει ακίνητα σημαντικά ή και εμβληματικά για πολλές περιοχές της χώρας. Διαφαίνεται έτσι, η απόφαση της πολιτείας να κάνει ένα βήμα μπροστά από τη φθορά και την ολιγωρία που επέτρεψε επί χρόνια να ρημάξουν και να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα εν λόγω ακίνητα, αντί να αξιοποιηθούν για χάρη των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών.

Το Τουριστικό Περίπτερο του Λούρου, ακίνητο επιφάνειας 6.720 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων και χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οικοδομικό συγκρότημα, απέχει μόλις 50 μέτρα από τη λίμνη των πηγών του Λούρου ποταμού. Η ιστορία της πλήρους εγκατάλειψης ξεκινά ουσιαστικά το 2013, όταν το ακίνητο (με την ονομασία «Πηγές Λούρου») μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με το ΦΕΚ 3025/Β/28-11-2013.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης από το διάστημα 2010-2014, όταν και βρισκόταν στη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έθετε το ζήτημα του Τουριστικού Περιπτέρου διαρκώς και από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, συνεπής στα όσα ζητούσε μέχρι τότε, ξεκίνησε τον αγώνα διεκδίκησης της παραχώρησης κατ’ αρχάς, και μετέπειτα αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου. Αυτό έγινε με έγγραφα προς την ΕΤΑΔ ΑΕ και με παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν είτε αρνητικές ως προς την παραχώρηση του ακινήτου, είτε η τελευταία, ότι το αίτημα θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Ακολούθησε η ένταξη του Δήμου Δωδώνης στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και έκτοτε ο Δήμος προέβαλε την εν λόγω περιοχή σε τουριστικές εκθέσεις, όπου μετείχε. 

Η σημερινή, διαφαινόμενη θετική εξέλιξη θεωρείται από το δημοτική αρχή πως είναι το επιστέγασμα των επαφών που είχε ο Δήμαρχος Δωδώνης τα τελευταία χρόνια για το επίμαχο θέμα, με το Θεσπρωτό, Πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ, κ. Αντώνη Μπέζα, σε μία προσπάθεια να συντηρηθεί το αίτημα του Δήμου Δωδώνης. Στο μεταξύ, συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών και πολλά ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων αυτό των καταπατήσεων, που δυσκόλευαν το στόχο της αξιοποίησης του Περιπτέρου. 

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης αναφέρει σε δήλωσή του: «Είναι θετική η ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται για ένα πολύ σημαντικό ακίνητο του Δήμου μας που παρέμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτο, παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες. Θεωρώ ωστόσο αυτονόητο, ότι η πολιτεία και εν προκειμένω η ΕΤΑΔ θα συνεργαστεί με το Δήμο μας, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόταση αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου, προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ακολούθως, όλων των επισκεπτών. Πρόταση που θα εναρμονίζεται με την εκπονούμενη σήμερα από το Δήμο Δωδώνης, μελέτη αξιοποίησης της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]