(Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ Στον "αέρα" 150 συμβασιούχοι καθαριότητας -σίτισης -φύλαξης και οι αντίστιχες λειτουργίες από την Παρασκευή 20/10

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ     


22 ΟΚΤΩΒΡΗ 2023


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 150 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ- ΣΙΤΙΣΗΣ-ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ 12.30 ΣΤΟ ΠΓΝΙ


 


Προχθές Παρασκευή 20 Οκτώβρη, το δικαστήριο απέρριψε για τυπικούς λόγους την διατήρηση της προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων  για παραμονή των  150 συμβασιούχων καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης και κάποιων απαραίτητων τριμηνιτών νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών κ.α. στην εργασία τους στο ΠΓΝΙ. Από προχθές  οι βασικές αυτές λειτουργίες του ΠΓΝΙ είναι στον αέρα. Γιατί;;; Διότι η διοίκηση του ΠΓΝΙ ποτέ δεν έκανε χρήση της δυνατότητας που έδινε ο νόμος εδώ και 2 χρόνια, για 3μηνες παρατάσεις , εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν επιλέγει η ίδια την παραμονή των συμβασιούχων αλλά αυτή επιβάλλεται από την δικαστική απόφαση. Τι κέρδιζε η διοίκηση με αυτόν τον τρόπο;;; 1ον εξασφάλιζε ότι δεν υποχρεούται να αναγνωρίσει την μισθολογική αύξηση λόγω του ξεπαγώματος των 3ετιών, «κλέβοντας» ένα μέρος του μισθού (σύμφωνα με οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για όσους συμβασιούχους παραμένουν με δικαστική απόφαση στην εργασία τους) και 2ον κέρδιζε χρόνο, χωρίς να δεσμεύεται από την αναγνώριση της αναγκαιότητα της εργασίας των 150 συμβασιούχων, για την διόρθωση παραμέτρων του διαγωνισμού- μαμούθ των 6,5 εκατομμυρίων  για εργολάβο, διαγωνισμό ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2021 κρίθηκε «φωτογραφικός» δηλ. ευνοϊκός για κατηγορία εργολάβων, από την αρχή προδικαστικών προσφυγών.


Ο διαγωνισμός πλέον είναι έτοιμος για υπογραφή από την διοίκηση του ΠΓΝΙ. Όμως ακόμη και εάν υπογραφεί σήμερα,  θα χρειαστούνε 6-8 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πιθανών ενστάσεων και η υπογραφή με τον ανάδοχο. Έτσι παρουσιάζεται το πρόβλημα ποιος θα εκτελεί αυτές τις βασικές για την λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι να κηρυχθεί ανάδοχος. Οι λύσεις είναι πλέον μόνο 2. Ή το ΔΣ του ΠΓΝΙ θα παρατείνει τις συμβάσεις έως 31-12-2023 σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο της 7ης του Οκτώβρη ή θα παραδώσει με μηνιαίες συμβάσεις έργου σε εργολαβική εταιρία όλες αυτές τις λειτουργίες προκαλώντας λειτουργική αποδιοργάνωση στο ΠΓΝΙ,   μέχρι την κήρυξη οριστικού αναδόχου μέσω του διαγωνισμού.


Η λύση της παράτασης θα δώσει για λίγες εβδομάδες παράταση στην ομηρία αλλά θα αποτελέσει ευκαιρία, και να ζητηθούν νέα ασφαλιστικά μέτρα αλλά και κυρίως να οργανωθεί εκ νέου ο αγώνας  για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να μπουν στην άκρη όσοι ψευδώς υπόσχονταν για να «κοιμίσουν» τους συμβασιούχους,  ότι ο υπουργός Χρυσοχοϊδης «τελειώνει τους εργολάβους» όπως η πλειοψηφία ΠΑΔΚΕ-ΔΑΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ δια στόματος των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στο ΠΓΝΙ.


Η λύση της μηνιαίας ανάθεσης σε εργολάβο, λύση η οποία στηρίζεται από συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΠΓΝΙ, ταυτισμένα με  τους στόχους της κυβέρνησης και των εργολάβων,              ως ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με τους «απείθαρχους»  συμβασιούχους οι οποίοι επιμένουν να αγωνίζονται,  θα οδηγήσει στην ακαριαία-μαζική απόλυση 150 συμβασιούχων  «ηρώων» της πανδημίας, οι οποίοι για ένα κομμάτι ψωμί δηλ. μισθούς από 550 έως 650 ευρώ εδώ και 4 ή 6 χρόνια έχουν συνεισφέρει αναντικατάστατες υπηρεσίες για να σωθεί κόσμος.  «Ήρωες» οι οποίοι  υφίστανται από εντατικοποίηση έως και κακοποιητική αντιμετώπιση από την υπηρεσία, σύμφωνα με τις πολλές αναφορές τους, με απώτερο στόχο να παραιτηθούν για να ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για τον εργολάβο. «Ήρωες» στους οποίους δεν συγχωρείται από όσους τάσσονται υπέρ του εργολάβου ότι αντέχουν και δεν υποτάσσονται στην μοίρα μιας χειρότερης εκμετάλλευσης.


Την Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 1μμ, συνεδριάζει το ΔΣ του ΠΓΝΙ με θέμα την παράταση  των συμβάσεων τους έως 31-12-2023. Τα μέλη του ΔΣ, διορισμένοι και αιρετοί, θα κριθούνε από την απόφαση που θα πάρουνε. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αποφασίσουν τον «οικονομικό αποκεφαλισμό» 150  οικογενειών «σαν να μην τρέχει κάστανο». Ας αναλογιστούνε τις ευθύνες τους. Οι συμβασιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ που δεν αποδέχονται την μοιρολατρία που καλλιεργεί η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων δηλ. η ΔΑΚΕ, θα υπερασπιστούνε το δικαίωμά τους για εργασία με δικαιώματα, για εργασία με συνέχεια, για εργασία μέσω της οποίας θα συνεχίζουν να ταϊζουν και να ζεσταίνουν τα παιδιά τους.


Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι τραγικές απάνθρωπες εμπειρίες συναδέλφων που δούλεψαν σε εργολάβο, με εκβιασμούς, απειλές υπό το φόβο της απόλυσης, απλήρωτη υπερεργασία, παραποίησης της οικογενειακής κατάστασης και πλέον με  13ωρα, εμπειρίες  που έχουν καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση  όλων των εργαζομένων του ΠΓΝΙ.


Δεν θα θάψουμε τους περήφανους αγώνες 4 ετών για παραμονή στην εργασία. Θα τους ζωντανέψουμε και πιο πεισμωμένοι θα δώσουμε τη μάχη απέναντι σε όσους θέλουν τους εργαζόμενους του ΠΓΝΙ φτηνούς και αναλώσιμους χωρίς δικαιώματα και την Υγεία κερδοφόρο εμπόρευμα σε νοσοκομεία επιχειρήσεις.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους του ΠΓΝΙ, μόνιμους και συμβασιούχους, τα εργατικά σωματεία, τους συνδικαλιστικούς φορείς και  τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν θέση, να στηρίξουν  και να δυναμώσουν τον αγώνα των συμβασιούχων, με δίκαιο αίτημα την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]