ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ...ΤΕΜΠΗ

Τα 2 βασικά αιτήματα για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης ,στην εκδήλωση για τα ελάσματα


 Τα δύο βασικά αιτήματα για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης που πολλάκις έχει θέσει ως σήμερα με επίσημο τρόπο τόσο στην ίδια όσο και στους δύο τελευταίους Πρωθυπουργούς της χώρας, επανέλαβε ενώπιον της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης και την πρόσφατη ένταξή τους στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.

Το πρώτο από τα δύο αιτήματα αφορά την ένταξη του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε επί θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως υπενθύμισε κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Σαββάτου, ο κ. Ντακαλέτσης, ζητώντας να συνεχιστεί η διαδικασία ώστε να τεθεί υπό το καθεστώς προστασίας της UNESCO ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ηπείρου. 

Το δεύτερο πάγιο αίτημα του Δήμου Δωδώνης, σε σχέση πάντα με τον αρχαιολογικό χώρο, έχει να κάνει με την ίδρυση ενός αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάσει όλες τις αρχαιότητες τις προερχόμενες από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ευρήματα τα περισσότερα των οποίων σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων Αθηνών και Ιωαννίνων. 

Όσον αφορά τέλος, αυτό καθαυτό το θέμα της εκδήλωσης, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε μεταξύ άλλων πως «Ο Δήμος Δωδώνης ήταν αρωγός στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, σε αυτή την προσπάθεια για την ξανα-ανακάλυψη ουσιαστικά των ελασμάτων της Δωδώνης, αφού με την ένταξη του συνόλου των ελασμάτων στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου», ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καλύτερη μελέτη του αρχαιολογικού συνόλου και για να του δοθεί η δέουσα προσοχή διεθνώς αλλά και ασφαλώς μέσω των ελασμάτων, για την περαιτέρω παγκόσμια προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης». Σημείωσε δε πως στο φάκελο της υποψηφιότητας των ελασμάτων είχε συμπεριληφθεί και υποστηρικτική επιστολή του Δήμου Δωδώνης, όπως είχε συμφωνηθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε αυτή την από κοινού προσπάθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]