ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες εξετάσεις μπαίνουν νέοι “κόφτες” και γιατί


 Ο ΕΟΠΥΥ  εφαρμόζει πλέον νέους “κόφτες ” στη συχνότητα με την οποία μπορούν να εκτελούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά  κέντρα και εργαστήρια εξετάσεις για τους ασφαλισμένους. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων που το 2022 κοστολογήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με υπολογισμούς  στα 640 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν στο σύστημα  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης  εργαστηριακών εξετάσεων. Τα μέτρα αυτά ξεκινούν με χαρακτηριστική καθυστέρηση αφού η υπουργική απόφαση στην οποία βασίζονται είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο  του 2022.

Σύμφωνα με αυτά, συγκεκριμένες  εργαστηριακές εξετάσεις όπως πχ η γενική ούρων, αίματος, χολερυθρίνης, ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση κλπ  μπορούν να γίνονται  το συχνότερο ανά 4 ημέρες   (για κάποιες από αυτές ο “κόφτης” των 4 ημερών ίσχυε και πριν, αλλά με περιθώριο παράκαμψης) εξετάσεις όπως βιταμίνη Β12, ο προσδιορισμός φυλλικού  οξέος, τριγλυκερίδια  αίματος , το χοληστερόλη , το συχνότερο ανά 60 ημέρες, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( με εξαιρέσεις ) ανά 90 ημέρες, εξετάσεις  για τη βιταμίνη D και την D3 ανά 6 μήνες, ενώ υπάρχουν και  εξετάσεις που θα πρέπει  να γίνονται  με συχνότητα ανά έτος.


Η συνταγογράφηση  κατά παρέκκλιση  των νέων μέτρων, επιτρέπεται, όμως  σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται  παραπεμπτικό, με την ένδειξη “δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο”. Τότε  θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Στόχος  για τον ΕΟΠΥΥ  είναι να ελεγχθεί η συνταγογράφηση που σε κάποιες περιπτώσεις  έχει φανεί ότι δεν συνάδει με επιστημονικά δεδομένα, είναι δηλαδή περιττή.

Γιατί ελήφθη η απόφαση

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στέλεχος  του ΕΟΠΥΥ  “φτάσαμε  κάποια στιγμή να μετράμε περισσότερες εξετάσεις  για βιταμίνες D στη χώρα μας από ό,τι στη Σουηδία που δεν έχει ήλιο”.


Αντίστοιχα μεγάλη κατάχρηση  στη συνταγογράφηση  εξετάσεων  παρατηρήθηκε  και για τον προσδιορισμό των επιπέδων  της βιταμίνης B12. Είναι ενδεικτικό  ότι οι εξετάσεις για την βιταμίνη  12 και D3 τους πρώτους μήνες του 2022 ήταν στις δύο πρώτες θέσεις με τις πιο κοστοβόρες  για τον ΕΟΠΥΥ (4,5 εκατ. εξετάσεις  συνολικά και 35,4  εκατ. ευρώ κόστος).


Η δε υπερσυνταγογράφηση των εξετάσεων για τη συγκεκριμένη εξέταση οδηγεί  σε αντίστοιχη  δαπάνη για φάρμακα και είναι ενδεικτικό ότι το 2021  δόθηκαν από τη φαρμακευτική  δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ.  ευρώ για την  βιταμίνη D η οποία αποζημιώνονται υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένες ενδείξεις νοσημάτων.

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]