«25 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Δράση ενημέρωσης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων




Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με διανομή έντυπου υλικού την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, από τις 13:00μμ έως τις 14:00μμ  μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας και από τις 14:00 έως τις 16:00 σε κεντρικά σημεία της πόλης 

 των Ιωαννίνων. 

Η 25η Νοεμβρίου ορίσθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη ενός πολύ σοβαρού φαινομένου, οι συνέπειες του οποίου είχαν και συνεχίζουν να έχουν οικουμενικό αντίκτυπο. 


Στο άρθρο 1 της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (1993), η «βία κατά των γυναικών» ορίζεται ως η οποιαδήποτε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε συμβαίνει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Στο ίδιο κείμενο αναγνωρίζεται η κοινωνική ρίζα του προβλήματος, καθώς το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών πηγάζει από την ιστορικά εδραιωμένη έμφυλη ανισότητα που χαρακτηρίζει τις κοινωνικές σχέσεις ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας ως ένας κοινωνικός μηχανισμός καταπίεσης και επιβολής επί των γυναικών, τοποθετώντας τες σε δυσμενέστερη κοινωνικά θέση από τους άνδρες. 


Η έμφυλη βία κατά των γυναικών, περιλαμβάνει πολλές μορφές συμπεριφορών και ενεργειών (π.χ. σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική βία) και αφορά σε διάφορα είδη, όπως ενδοοικογενειακή βία, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking, εξακολουθητική παρακολούθηση (stalking) κ.λπ.


Για να γίνει πιο κατανοητή η σοβαρότητα και η οικουμενικότητα του εν λόγω φαινομένου αρκεί να αναφερθούν μερικά στατιστικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ πάνω από 5 γυναίκες ή κορίτσια δολοφονούνται κάθε 1 ώρα, από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Παράλληλα, σε έρευνα του ίδιου οργανισμού για τις επιπτώσεις του COVID-19 στο φαινόμενο της βίας κατά 

των γυναικών (2021), το 45% των ερωτηθεισών δήλωσαν ότι από την έναρξη της πανδημίας, οι ίδιες ή μία γυναίκα που γνωρίζουν, έχουν βιώσει κάποια μορφή τέτοιας βίας. 


Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση βίας κατά των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των οποίων κατοχυρώνεται τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο. Στην Ελλάδα υπάρχει, πλέον, ένα πλούσιο νομικό οπλοστάσιο, όπου μπορεί να καταφύγει κάθε γυναίκα επιζώσα τέτοιων πράξεων. Σημαντική νομική εξέλιξη στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του φαινομένου στη χώρα μας αποτελεί η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), το 2018. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έχοντας σκοπό την προστασία των γυναικών από όλες τις μορφές βίας και την προώθηση της ισότητας, αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικά δεσμευτικό κείμενο στο πεδίο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, περιέχει πολύ σημαντικές ρυθμίσεις και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη του φαινομένου. 


Αναφορικά με το πλαίσιο της αντιμετώπισης και της πρόληψης της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει το Πανελλαδικό Δίκτυο 65 υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ), στο οποίο ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Ιωαννίνων.


Το ΣΚ Ιωαννίνων ξεκίνησε τη δράση του τον Απρίλιο του 2013  και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ 2014-2020), υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΚ Ιωαννίνων απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή έμφυλης βίας και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο:

Μαρίκας Κοτοπούλη 68, Ιωάννινα

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 26510 - 77449

E-mail: ioannina@isotita.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]