ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

7 πράγματα που κάνετε και μισούν οι γάτες

 

Μήπως η μαλλιαρή φιλενάδα σας φαίνεται λιγάκι αναστατωμένη ή νευριασμένη; Έχετε παρατηρήσει πως σας κοιτάζει με μισό μάτι τώρα τελευταία ή έχουν αλλάξει οι συνήθειες της σε ό,τι αφορά την τουαλέτα;

Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που την ενοχλεί είναι πολύ πιθανό πως είναι κάτι που απασχολεί κι εσάς τους ίδιους. 

Από ένα βρώμικο μπάνιο, ένα χαλασμένο φαγητό ή μια υπερβολικά δυνατά μουσική, γάτες και άνθρωποι μοιραζόμαστε αρκετές συνήθειες που μας την σπάνε όσο δεν πάει μιλάμε!

Είτε το πιστεύετε όμως, είτε όχι, το πιθανότερο είναι πως κάνετε κι εσείς πράγματα που την σπάνε στη γάτα σας, έστω κι άθελα σας. Πάμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά για να τα κόψετε μια και καλή.


1. Την μοναξιά


Ο μύθος που θέλει τις γάτες μοναχικά ζώα καταρρέει και αντικαθίσταται από την πραγματικότητα που μας λέει πως λαχταράνε κι εκείνες ην προσοχή, την συντροφιά και την αγάπη σας.

Σίγουρα, η μαλλιαρή φιλενάδα σας μπορεί να την παλεύει μόνη της για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι ένας σκυλάκος, αλλά μην το παρακάνετε. Διαφορετικά, μπορεί να εκνευριστεί, να αγχωθεί και να πάθει μέχρι και κατάθλιψη.

Εάν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε μέσα στην καθημερινότητα σας, φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο για να περνάτε μαζί της. Ακόμη και 15 λεπτά παιχνιδιού κάθε λίγες ώρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε μια δεύτερη γατούλα για να κρατούν συντροφιά η μία στην άλλη.


2. Το βρώμικο δοχείο απορριμμάτων


Σκεφτείτε πόσο θα σιχαινόσασταν να χρησιμοποιήσετε μια δημόσια ή χημική τουαλέτα και τότε θα καταλάβετε πως η γάτα σας αισθάνεται το ίδιο, όταν το δοχείο απορριμμάτων της είναι βρώμικο.

Για αυτό και θα πρέπει να καθαρίζετε το κιβώτιο της κάθε μέρα, ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με τις συνήθειες της για να μην μυρίζει η λεκάνη με την άμμο της . Ή πάρτε απλά ένα που καθαρίζεται αυτόματα.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να αλλάζετε την άμμο της και να πλένετε καλά όλα τα σκεύη της τουαλέτας της κάθε 2 εβδομάδες περίπου.


3. Το χαλασμένο φαγητό


Ούτε εσείς θα θέλατε να καταναλώνετε ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα, οπότε γιατί να θέλει η γάτα σας; Μυρίζει άσχημα και μπορεί να την κάνει να αρρωστήσει. 

Ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στα τρόφιμα της και προσέχετε την συντήρηση και την φύλαξη τους.

Κι αν πάλι βρίσκεστε με αρκετά αποφάγια μετά από κάθε γεύμα, αναλογιστείτε μήπως πρέπει να μειώσετε την ποσότητα φαγητού της. Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρο σας.


4. Τα φάρμακα


Όταν αισθάνεστε λιγάκι άρρωστοι, τότε μάλλον το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι να πάρετε φάρμακα που έχουν άσχημη γεύση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη γάτα σας.

Αν δεν της αρέσει η γεύση τους, τότε μπορεί απλά να κάνει εμετό στο στόμα της, να τα κρατήσει στον οισοφάγο της ή να το φτύσει μια και καλή.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως θα πρέπει να βρείτε φάρμακα που να μπορεί να δεχτεί κι εκείνη, ανεξάρτητα από το λόγο χορήγησης τους. 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να την εκπαιδεύσετε να δέχεται να της αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπο. Συνδυάστε με ένα καθιερωμένο πρόγραμμα, όπου θα ξέρει πότε πρέπει να πάρει τα φάρμακα της.


5. Τα πολλά χάδια


Εάν έχετε μια γατούλα στο σπίτι,, τότε μάλλον γνωρίζετε πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου σας επιτρέπει να την χαϊδεύετε. Αν απλώσετε χέρι αλλού, δε θα διστάσει να γρατζουνίσει ή να δαγκώσει.

Κι όμως, επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στα αγγίγματα της, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε. Για αυτό μάθετε από νωρίς τι της αρέσει και τι όχι, για να αποφύγετε μελλοντικές παρεξηγήσεις.

Σκεφτείτε μονάχα που γλείφουν η μία την άλλη: γύρω από το λαιμό και στο κεφαλάκι. Ακολουθήστε το παράδειγμα τους και αφήστε τα χάδια στο υπόλοιπο σώμα για άλλα ζωάκια!


6. Τον ανταγωνισμό


Είτε έχει να κάνει με το φαγητό, τον χώρο, τα παιχνίδια ή την προσοχή σας, οι γάτες μπορούν να ζηλέψουν η μία την άλλη, αν τη δουν λιγάκι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Δυστυχώς, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα και να δείτε την εκδήλωση προβληματικής συμπεριφοράς ή επιθετικών τάσεων. Έχετε, λοιπόν, το νου σας.

Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς καμία φορά μπορεί να μην ξέρουν που να διοχετεύσουν τη ζήλια και το θυμό τους και έτσι να δημιουργηθούν ένα σωρό δυσάρεστες καταστάσεις.

 


7. Τους δυνατούς ήχους


Πυροτεχνήματα, κουδούνια, καταιγίδες και ένα σωρό άλλοι, διαπεραστικοί ήχοι είναι σε θέση να ενοχλήσουν και να τρομάξουν όσο τίποτε άλλο τη γάτα σας. 

Μάλιστα, η συχνή έκθεση της σε παρόμοιες καταστάσεις μπορεί κάλλιστα να της προκαλέσει μια αγχώδη διαταραχή, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην εκδήλωση άλλων προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως είναι η ανορεξία, η τριχόπτωση και η κατάθλιψη.

Όσο σκληρό και δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει να περιορίσετε λιγάκι την έκθεση της σε τέτοιους θορύβους. Κρατήστε το περιβάλλον διαβίωσης της όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και θα τη δείτε να σας ευγνωμονεί!


Εντάξει, όλοι έχουμε σπαστικές συνήθειες ή πράγματα που μας προκαλούν τεράστια δυσφορία – και ναι, η γάτα σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως κάθε γάτα είναι διαφορετική. Επομένως, οφείλετε να δώσετε σημασία στη δική σας και να μάθετε τι ακριβώς την ενοχλεί. Διαφορετικά, δεν θα μπορείτε να το ελαττώσετε ή να το σταματήσετε κιόλας – σωστά; 


Πείτε μας τι είναι αυτό που ενοχλεί τη δική σας γάτα και δεν καταλαβαίνετε γιατί να σας πούμε τι παίζει!

 Το άρθρο έχει επιμεληθεί η φιλοζωική ομάδα του Allaboutpets για το Epirus-tv-news.gr, εδώ θα διαβάζετε άρθρα μας για τα αγαπημένα σας κατοικίδια και όχι μόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]