"Φοράει κόκκινα γυαλιά ο κ.Κοτλέμπα;"
Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.
Ο έμπορος τρακτέρ εξαπάτησε τον πελάτη μου. Του πούλησε τρακτέρ για το οποίο δε μπορεί να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας. Άρα δεν είναι δυνατόν να ασφαλιστεί και να κυκλοφορήσει. Τυχερός είναι ο άνθρωπος που έδωσε πάνω από 20.000 ευρώ για να το έχει να του ομορφαίνει τον κήπο.
Ας δούμε τι έγινε συνοπτικά.
Το τρακτέρ ήταν μεταχειρισμένο. Αφού έφθασε στην Άρτα με το τιμολόγια και τα άλλα έγγραφα που έστειλε ο έμπορος, ο αγρότης πήγε στη διεύθυνση Γεωργίας, που τώρα τη λένε ΔΑΟΚ (διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής), για να του εκδώσουν άδεια κυκλοφορίας.
Ο υπάλληλος του είπε ότι λείπουν κάποια χαρτιά, χωρίς να του εξηγήσει ποια είναι αυτά. Τον παρέπεμψε στον έμπορο για να του τα στείλει.
Ο αγρότης τηλεφώνησε στον έμπορο. Του είπαν ότι φταίει ένας γραφειοκράτης υπάλληλος άλλης ΔΑΟΚ που μέσα σε μια βδομάδα το πολύ θα τα στείλει. Προσέξτε ότι ο έμπορος κατάλαβε ως δια μαγείας ποια έγγραφα λείπουν, παρότι ο αγοραστής δεν ήξερε ποια είναι αυτά. Βδομάδα τη βδομάδα πέρασαν τρεισήμισι μήνες.
Δεν άντεξε άλλο την κοροϊδία κι ήρθε σε μένα.
Βρήκα τη σχετική υπουργική απόφαση (οικ. 11337/Γ3Β/2365/27-5-2009, ΦΕΚ Β 1146/2006). Πήγα και στη ΔΑΟΚ. Ο υπάλληλος δε μου τα έλεγε με σαφήνεια.
Επειδή δε μου άρεσε αυτή η ασάφεια, καταθέσαμε γραπτή αίτηση να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα απορριφθεί λόγω ελλειπόντων δικαιολογητικών. Με τον αγρότη εξηγήσαμε και στον υπάλληλο και στον διευθυντή της ΔΑΟΚ ότι αυτά τα δικαιολογητικά θέλαμε να μας γράψουν στην απάντηση. Ο υπάλληλος υποσχέθηκε ότι θα απαντούσε εντός διημέρου.
Τηλεφώνησα στον έμπορο. Ήρθε η πρώτη βόμβα. Δε μπορούσε να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας. Το τρακτέρ είχε πουληθεί από τον ίδιο έμπορο σε άλλο αγρότη με παρακράτηση κυριότητας. Αυτός δεν πλήρωσε κατά τη συμφωνία, οπότε ο έμπορος του το πήρε πίσω βάσει απόφασης ασφαλιστικών μέτρων νομής. Κατά το σοφό ελληνικό κράτος, που κατά τα άλλα θέλει να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από περιττές δίκες, στην περίπτωση αυτή δεν αρκούν τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να τελεσιδικήσει η τακτική αγωγή νομής.
Ας τα κάνουμε “λιανά”. Στην πώληση με παρακράτηση κυριότητας ο πωλητής συνεχίζει να έχει την κυριότητα μέχρι να εξοφληθεί το τίμημα. Ο αγοραστής είναι μόνο κάτοχος. Αν ο αγοραστής δεν πληρώσει σύμφωνα με το διακανονισμό θεωρείται ότι πλέον παρανόμως χρησιμοποιεί το πράγμα, αντιποιείται δηλαδή τη νομή (εκλαϊκεύω, μην περιμένετε ακρίβεια, και μόνο για τον ορισμό της νομής χρειάζονται βιβλία ολόκληρα). Η εύκολη και σύντομη λύση για τον πωλητή είναι τα ασφαλιστικά μέτρα νομής. Τα ασφαλιστικά μέτρα όμως είναι προσωρινή δικαστική προστασία. Μπορεί ή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να επακολουθήσει η τακτική διαδικασία.
Στην περίπτωση αυτή ο έμπορος και ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ Άρτας συμφωνούσαν ότι χρειάζεται η τελεσιδικία της τακτικής αγωγής. Ασκήθηκε η τακτική αγωγή, απλώς ακόμη και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση.
Αυτή τη διάταξη δεν την έχω βρει. Ούτε ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ Άρτας μου την αποκαλύπτει. Υπέβαλα γραπτό ερώτημα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης κι ακόμα μου απαντάνε. Θρίαμβος του επιτελικού κράτους. Πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.
Αφήστε όμως κατά μέρος τις νομικές λεπτομέρειες. Το βασικό είναι πως πρόκειται για καραμπινάτη απάτη. Κατά το χρόνο της πώλησης ο έμπορος ήξερε πολύ καλά ότι δε μπορούσε να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή. Παρόλα αυτά του πήρε τα όμορφα λεφτά του.
Επειδή έκρινα ότι μπορούσαν να δοθούν πολλές λύσεις, σε συνεννόηση με τον αγοραστή άρχισα να ανεβάζω σταδιακά την πίεση προς τον έμπορο, μπας κι αποφύγουμε τις δίκες και τα σχετικά έξοδα.
Δεν έκανα και κάτι φοβερό. Για αρχή τηλεφώνησα στον υπάλληλο της ΔΑΟΚ, καθώς είχαν περάσει δύο εβδομάδες από την υπόσχεσή του για το διήμερο. Μου είπε ότι θα απαντούσε εντός εβδομάδος.
Αμέσως έστειλα ένα εξώδικο στον έμπορο. Μέσα στο μισάωρο από την άφιξη του εξωδίκου ο έμπορος τηλεφώνησε στον αγρότη ότι βρήκε λύση. Ο αγρότης μου ζήτησε να διευκρινίσω περί τίνος πρόκειται. Ο έμπορος λοιπόν πρότεινε να παρακάμψει την τελεσιδικία της απόφασης με μια απλή δήλωση του προηγούμενου κατόχου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής. Ζητούσε βέβαια να τον περιμένει ο αγρότης, ο οποίος πλέον μπορούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα (υπαναχώρηση λέγεται) με βαρύτατες συνέπειες για τον έμπορο. Ρώτησα λοιπόν σε πόσο χρόνο αναφέρεται. Μου ζήτησε ένα 24ωρο. Του εξήγησα ότι με το εξώδικο του δίναμε κι άλλες δύο ημέρες. Συμφωνήσαμε ότι θα μου τηλεφωνούσε μόλις ολοκληρωνόταν γη προσπάθειά του είτε με θετική είτε με αρνητική έκβαση.
Στο 24ωρο που μου έταξε ο έμπορος δε μου τηλεφώνησε. Ούτε στο τριήμερο που του είχαμε τάξει με το εξώδικο. Αντ’ αυτού μου έστειλε το ακόλουθο email ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ:
“Καλημέρα
(Of the record) ύστερα από σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. … (εννοεί τον υπάλληλο της άλλης ΔΑΟΚ)
..έχει κανονίσει η δικηγόρος του κ. Ιωαννίδη με τον κ. ... ... του … (τον προηγούμενο αγοραστή) να κάνουν ένα σχετικό έγγραφο με γνήσιο υπογραφής από το ΚΕΠ ότι το εν λόγω μηχάνημα δεν ανήκει πιά στον κ. ..., ούτε πρόκειται να το διεκδικήσει δικαστικά εκ νέου,
λίαν συντόμως, ώστε τελικά να μπορέσει να ζητήσει επισήμως η ΔΑΟΚ Άρτας (με διαβιβαστικό) το φάκελο του μηχανήματος , για να μπορέσουμε νόμιμα να βγάλουμε άδεια κυκλοφορίας,
στον κ. … … (τον πελάτη μου).
Άρα, με βάση τα νέα δεδομένα, περιμένουμε λίγες μέρες, δεν δύναται να απαντήσουμε άμεσα στο αίτημά σας ότι κωλύεται η ΔΑΟΚ ΠΕ ... να μας στείλει το φάκελο,
ούτε προκύπτει περίπτωση εξαπάτησης από πλευράς του κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ.
Την ίδια σύμφωνη γνώμη έχει και ο συνάδελφός μου κ. .… (ο υπάλληλος της άλλης ΔΑΟΚ)
… … (ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ Άρτας)
ΔΑΟΚ ΠΕ ΑΡΤΑΣ
26813-...
Δικές μου οι διαγραφές με αποσιωπητικά για ό,τι έκρινα ότι πρέπει να διαγραφεί, καθώς επίσης και οι έντονες επισημάνσεις.
Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ έγινε ταχυδρόμος του εμπόρου, παράτησε τη δουλειά του κι άρχισε να μπαίνει στα “χωράφια” του Εισαγγελέα.
Ταυτόχρονα ερμήνευσε την αίτηση του αγρότη κατά τις βουλές του αντιδίκου του. Επιτρέψτε μου αυτό να το διευκρινίσω. Πράγματι η δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά τυπική, βρίσκοντας αφορμές για να απορρίπτει τα αιτήματα του διοικούμενου πολίτη. Γενικές αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου λέγονται οι κανόνες αυτοί (πάλι εκλαϊκεύω). Άρα σωστά ενημερώνει για ελλείποντα δικαιολογητικά πριν απορρίψει την αίτηση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου. Δεν είναι όμως δυνατόν επειδή κάτι πρότεινε ο αντίδικός σας να διαστρέφεται το νόημα της αιτήσεώς σας. Ουσιαστικά για τον υπάλληλο, αφού ήθελε να εξαντλήσει τα περιθώρια, η λύση ήταν μονόδρομος. Να ρωτήσει τον αγοραστή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο: “επιμένετε στην αίτησή σας, όπως έχει διατυπωθεί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα αποριφθεί, ή επιθυμείτε να περιμένετε την έκβαση των ενεργειών του εμπόρου;”.
Βεβαίως, για να μην πολυλογούμε, και μόνη η έκδοση “απαλλακτικού βουλεύματος” για την καραμπινάτη απάτη αρκεί για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Για να εκτίθεται τόσο πολύ ένας εμπειρότατος υπάλληλος, μόνη εύλογη εξήγηση είναι η δωροδοκία.
Και βεβαίως δεν υπήρχε μεταξύ μας κανένα απολύτως στάδιο off the record επικοινωνίας. Είχα ξαναμεταβεί στο γραφείο του το μακρυνό 2017. Με εξυπηρέτησε, έφυγα, τέλειωσαν όλα με μια επίσκεψη.
Υπέβαλα λοιπόν μήνυση. Διευκρινίζω ότι τον υπάλληλο της άλλης ΔΑΟΚ, που κατά το email κι αυτός παράτησε την αγροτιά και παριστάνει τον εισαγγελέα, δεν τον γνωρίζω. Τηλεφώνησα στον διευθυντή του. Το όνομα είναι υπαρκτό κι έχει αυτά τα καθήκοντα. Τα υπόλοιπα γι’ αυτόν θα τα βρουν η Δικαιοσύνη κι η υπηρεσία του.
Προσέξτε όμως κάτι πολύ πιο ανησυχητικό από μια δωροδοκία.
Κατά την ως άνω υπουργική απόφαση, όταν πρόκειται για πώληση από έμπορο – πωλητή, ένα από τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας τρακτέρ είναι και “Εγγύηση καλής λειτουργίας για ένα (1) έτος” (άρθρο 5 περ. Β 1γ).
Αντί της εγγύησης ο έμπορος είχε δώσει βεβαίωση καλής λειτουργίας. Η διαφορά είναι τεράστια και έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες. Με την εγγύηση ο έμπορος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βλάβες του μηχανήματος, την οποία βεβαίως προσπαθεί να αποφύγει με την απλή βεβαίωση καλής λειτουργίας κατά το χρόνο της πώλησης.
Απολαύστε το έγγραφο (οι διαγραφές δικές μου):
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.