Πλήθος κόσμου στην επετειακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) στα Ιωάννινα !

 


Μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), λόγω της εορταστικής επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου συμμετείχαν μέλη από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και δημότες από την τοπική κοινωνία και επίσημοι καλεσμένοι.

Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε τα επιτεύγματα του ΙΤΕ, του μεγαλύτερου ερευνητικού ιδρύματος της χώρας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δημοσιεύσεις και καινοτομία, τα οποία έχουν οδηγήσει στη διεθνή του αναγνώριση και στην κατάταξή του ως το κορυφαίο της χώρας. Ο κ. Σάββας  Χριστοφορίδης, Διευθυντής του ΙΒΕ και Καθηγητής Βιολογικής Χημείας Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του ΙΒΕ, τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αλλά και τα σύγχρονα ερευνητικά του αντικείμενα, τα οποία εκτείνονται από τη βασική πειραματική έρευνα έως τις βιοϊατρικές εφαρμογές. 


Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών ιδρύθηκε το έτος 1998, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων – ΙΒΕΙ». Το 2001 εντάχθηκε στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) αποτελώντας το έβδομο Ινστιτούτο του. Το 2012, η  αυτονομία του καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε με άλλο Ινστιτούτο του ΙΤΕ, ωστόσο 10 χρόνια αργότερα, το 2021, επανιδρύθηκε ως αυτόνομο Ινστιτούτο εντός του ΙΤΕ. Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών περιλαμβάνει 19 ερευνητικές ομάδες που μελετούν τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική των ιστών.  Συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε κοινά θέματα έρευνας και καινοτομίας και στη σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.


Ο κ. Ταβερναράκης ανέπτυξε επίσης το θέμα “Το μυστήριο της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων: Ευρήματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας”, ομιλία αφιερωμένη στη μνήμη του Ορέστη Τσόλα, του πρώτου Διευθυντή ΙΒΕ-ΙΤΕ και Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τέλος, ο κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Harvard και Επίτιμος Καθηγητής στο College de France, ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα  “Υγεία και Ασθένεια: Κυτταρική Επικοινωνία και Πολυπλοκότητα στη Βιολογία”, όπου έδωσε έμφαση στη νόσο του καρκίνου.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο κατασκευαστικό έργο που ανοίγει σπουδαία προοπτική για το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα. Το έργο αφορά το νέο κτίριο του Ινστιτούτου, το δικό του "σπίτι", εντός της Πανεπιστημιούπολης, που πλέον θα καλύπτει όλες τις ερευνητικές του ανάγκες και θα συμβάλει στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, οι οποίοι προέρχονται κατά μέγιστο βαθμό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η δημοπράτηση του έργου έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Για να φτάσουμε ως εδώ, το έργο στηρίχτηκε τόσο από το ΙΤΕ (σε όλα τα στάδια, από την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση μέχρι τη δημοπράτηση), από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με παραχώρηση οικοπέδου για 25 έτη) και από την Περιφέρεια Ηπείρου (που έχει αναλάβει την παρακολούθηση και έλεγχο υλοποίησης του έργου). Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έκανε γνωστό κατά τα τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, κάνοντας και τα «αποκαλυπτήρια» με βάσει τις μακέτες, οι προσφορές για τις υποδομές στα Ιωάννινα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου ενώ στις 14 Μαρτίου του 2014 προβλέπεται η συμβασιοποίηση του έργου. Η κατασκευή του θα γίνει σε έκταση Πανεπιστημιούπολης με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 21 μήνες. Το διώροφο κτίριο 5.000 τ.μ. θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, εκτροφεία πειραματόζωων, χώρους γραφείων για υποστήριξη της έρευνας, αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. "Είχαμε βάλει δυο στοιχήματα, το Ινστιτούτο των Ιωαννίνων να γίνει ανεξάρτητο και να αποκτήσει το δικό το κτίριο. Και τα δυο τα πετύχαμε", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ εκφράζοντας την χαρά του για την δημοπράτηση του έργου. 


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής Θεόδωρος Ματίκας και η διευθύντρια των ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου κα. Μάρθα Παπαδοπούλου, η οποία επίσης έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ιστορικού χώρου της εκδήλωσης. Η παρουσίαση των ομιλητών και των επίσημων καλεσμένων έγινε από την ερευνήτρια του Ινστιτούτου κ. Μαρία Γεωργιάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]