Κοινό των Ηπειρωτών :Όχι στην Ερευνητική Γεώτρηση «Ήπειρος-1»

Για το «Κοινό των Ηπειρωτών» η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1», στα Κούρεντα Ιωαννίνων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της Ηπείρου. Η απόφαση αυτή φτάνει στα όρια της προσβολής για τους Ηπειρώτες. Τόσο μας υπολογίζουν, έτσι μας μεταχειρίζονται και ελάχιστα τους ενδιαφέρει η προοπτική της πολύπαθης περιφέρειας μας. Αντί για συμπλήρωση των αναγκαίων υποδομών της Ηπείρου ποντάρουν τώρα στις εξορύξεις. Υποβαθμίζουν και καταστρέφουν την μοναδική περιουσία μας και ό,τι μας χαρακτηρίζει: Το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, τα πολλά επιφανειακά νερά (8 ποτάμια και άλλες τόσες λίμνες), οι πηγές μας, ο Αμβρακικός και η παράκτια θαλάσσια ζώνη του Ιονίου.

Η Energean κάνει τη δουλειά της, το θέμα είναι εμείς τί θέλουμε για τον τόπο μας, πως το διεκδικούμε και πως εναντιωνόμαστε στα σχέδια τους.   Η ερευνητική γεώτρηση στα Κούρεντα της Ζίτσας είναι το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» του «οικοπέδου Ιωαννίνων». Θα ακολουθήσει το «οικόπεδο του Ιονίου» και να ξεχάσουμε την Ήπειρο όπως την ζήσαμε. Θα ανατραπεί η όποια παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά. Θα ακολουθήσει η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και όλα αυτά σε μια εποχή που η προστασία του περιβαλλοντικού πόρου και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Να ξεχάσουμε τον οικοτουρισμό και την βιολογική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών  προϊόντων προστιθέμενης αξίας στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων.

Ας μη γελιόμαστε, η εκπονηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων της Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία, το σύνολο των επιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν: «..από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον», είναι συνήθης «επιστημονική» πρακτική των εταιρειών που θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, να περάσουν τα σχέδια τους, να κάμψουν αντιδράσεις & κινηματικές αντιστάσεις.

Η περιφερειακή μας παράταξη στέκεται απέναντι στις εξορύξεις. Τον Απρίλιο του 2023 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στα Γιάννενα με διπλή θεματολογία «Η Ήπειρος θέλει τρένο και όχι εξορύξεις». Εκεί  αναδείχθηκαν οι καταχρηστικοί όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί: «Παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις ως «οικόπεδα» και το δικαίωμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες να προχωρούν μονομερώς σε εξορύξεις, ως έχουσες το αποκλειστικό δικαίωμα ενώ το δημόσιο απλώς θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες τους ως παρατηρητής».

Είναι η ώρα της ευθύνης και πρέπει να επανατοποθετηθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση (παλιά & νέα πολιτικά κόμματα), οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές, επιστημονικοί φορείς και επιμελητήρια, όλοι. Ήταν στρατηγικό σφάλμα και ιστορικό λάθος η επιλογή του περιφερειάρχη και του δημάρχου Ζίτσας να υποστηρίξουν την ερευνητική γεώτρηση για εξόρυξη Υ/Α. Η Ήπειρος έχει ανάγκη από φιλοπεριβαλλοντικά έργα υποδομής, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της περιφέρειας μας με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς και όχι από εξορύξεις. Το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας δεν συμβαδίζει με τις εξορύξεις και τους υδρογονάνθρακες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]