Ασφαλιστικός κίνδυνος οι οθόνες των νέων αυτοκινήτων!

 


Γράφει ο Γιώργος Μούζος 


Έρευνα αποδεικνύει πως οι οθόνες των συστημάτων infotainment είναι ακόμα πιο επικίνδυνες ακόμα και από έναν οδηγό σε κατάσταση μέθης και υπαίτιες για σωρεία ατυχημάτων.


Μπορεί τα σύγχρονα αυτοκίνητα να έχουν γίνει εξαιρετικά ασφαλή και άνετα, αλλά φαίνεται πως η τεχνολογία που ενσωματώνουν ελλοχεύει και τρομερούς κινδύνους. Για την ακρίβεια μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι οθόνες των συστημάτων infotainment (οι οποίες όσο πάνε και μεγαλώνουν) μιας και φαίνεται πως είναι υπαίτιες σε μεγάλο ποσοστό για την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.


Πιο επικίνδυνες οι οθόνες και από μεθυσμένο οδηγό

Όπως θα έχετε παρατηρήσει η πλειοψηφία των νέων αυτοκινήτων διαθέτει οθόνες που προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών. Όπως για παράδειγμα τη σύνδεση με τα smartphones, το σύστημα πλοήγησης, αλλά και πλήθος άλλων λειτουργιών. Όμως φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά τον οδηγικό φόρτο, αποσπώντας κατά πολύ την προσοχή του οδηγού.

Από τη στιγμή μάλιστα που τα πάντα γίνονται δια της αφής, ο χειριστής αναγκάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οδηγική ασφάλεια. Και για να δώσουμε μία εικόνα της σοβαρότητας του όλου θέματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι, στην Ευρώπη, το ένα τρίτο όλων των ατυχημάτων προκύπτει από την έλλειψη προσοχής του οδηγού!

Ιδιαίτερα σοκαριστική είναι η έρευνα που διεξήγαγε το IAM RoadSmart, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός οδικής ασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα αυτή απέδειξε πως η ενασχόληση με τα διάφορα infotainment μπορεί να απορροφήσει την προσοχή του οδηγού έως και 16 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας από την απόσπαση προσοχής, είναι πως οι ερευνητές ανέφεραν πώς η ενασχόληση με τις οθόνες είναι πέντε φορές πιο επικίνδυνη από το να οδηγεί κανείς στο όριο της μέθης, ή να έχει κάνει χρήση κάνναβης.


Σημαντική αύξηση στο χρόνο αντίδρασης του οδηγού

Έπειτα από ενδελεχή μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού αυξάνεται κατά 21% αν βρίσκεται υπό την επήρεια κάνναβης, κατά 46% αν κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και κατά 57% αν απασχολείται με το infotainment του οχήματός του.

To αποτέλεσμα δεν πρέπει πάντως να μας εκπλήσσει, καθώς οι οθόνες των σύγχρονων infotainment έχουν πλέον αυξημένη περιπλοκότητα. Σημαντική αλλαγή επίσης είναι η ενσωμάτωση λειτουργιών αφής αντί για τους κλασικούς περιστροφικούς διακόπτες για τη λειτουργία του κλιματισμού, ή άλλων απλών λειτουργιών του αυτοκινήτου. Ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα είναι τα υπο-μενού που ακολουθούν μετά το κεντρικό μενού και αποσπούν για επιπλέον χρόνο την προσοχή του οδηγού από την κυκλοφορία.


Αιτία πρόκλησης πολλών ατυχημάτων

Το να απασχολείται ένας οδηγός με το σύστημα infotainment έχει ως αποτέλεσμα να μην βλέπει το δρόμο για πολλά δευτερόλεπτα. Αντιλαμβάνεστε ως ασφαλιστές τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση.

Ας ελπίσουμε να βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή, αφού η συνεχής αύξηση των ατυχημάτων πέρα από τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει, επιφέρει και σημαντική αύξηση του κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και σε μια εποχή που η τεχνολογία προσφέρει σημαντικά αυξημένη ενεργητική ασφάλεια χάρη στα συστήματα ADAS, είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να πηγαίνει στράφι γιατί απλά μεγαλώνουν παράλληλα οι οθόνες των infotainment.

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]