Η Δ.Α.Κ.Ε. – Π.Γ.Ν.Ι. για τη λειτουργία του Νοσοκομείου

 


Κυκλοφορήθηκε αυτές τις μέρες ανακοίνωση – κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (Α.Σ.Υ.) Π.Γ.Ν.Ι. για την απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Τετάρτης 6/12/2023… χωρίς φυσικά να αναγράφεται σ’ αυτή καμία ημερομηνία, αφού το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Α.Σ.Υ. είναι σταθερό και αμετάβλητο στο χρόνο και τα πραγματικά προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!!! Και μπορεί η μη αναγραφή της ημερομηνίας στην εν λόγω ανακοίνωση να είναι εκ παραδρομής και αβλεψίας (συμβαίνουν σε όλους αυτά), το μοτίβο και η ανακυκλούμενη «επιχειρηματολογία» προδίδει όμως ξεκάθαρα το πόσο απέχει η αντίληψη της Α.Σ.Υ. από την πραγματικότητα… ή μάλλον από τις πραγματικές παθογένειες και τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και κυρίως του Π.Γ.Ν.Ι.  


Τουλάχιστον, έστω και αρνητικά, αναγνωρίζουν στην Δ.Α.Κ.Ε. την ενεργή παρουσία της στα δρώμενα του Νοσοκομείου…


Όμως πως έχουν τα πράγματα στ’ αλήθεια;


- Το Π.Γ.Ν.Ι. είναι από τα ελάχιστα Νοσοκομεία της χώρας που στελεχώθηκε με μεγάλο αριθμό επικουρικού προσωπικού υγειονομικών και δη νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Στο πλαίσιο  αυτό έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στελέχωση του Χειρουργείου, όπως επίσης καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια να βρεθεί η νενομισμένη διαδικασία για την μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού. Και θα μας πει η Α.Σ.Υ.: Γιατί επικουρικό και όχι μόνιμο Προσωπικό; Η απάντηση είναι προφανής: η επιλογή του Νοσοκομείου ήταν να στελεχωθεί από επικουρικό προσωπικό ή να μην στελεχωθεί. Δεν υπήρξε επιλογή μεταξύ «μόνιμου» και «επικουρικού» Προσωπικού. Άρα ή θα παίρναμε τους επικουρικούς ή δεν θα παίρναμε κανένα… Και επειδή το μηδέν δεν είναι λύση, προκρίθηκε η αμέσως συμφερότερη. Τα αιτήματα και οι πιέσεις προς την 6η Υ.ΠΕ. είναι συνεχή… όμως οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά της Υ.ΠΕ.


Για την ιστορία σημειώνουμε ότι στην προκήρυξη 2Κ και 7Κ (θα αναρτηθεί προσεχώς) για το Π.Γ.Ν.Ι. προβλέπονται 5 και 69 μόνιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αντίστοιχα.


- Για την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουμε τοποθετηθεί αφ’ ενός μεν υπέρ της προώθησης επιστημόνων με τα κατάλληλα προσόντα που υπηρετούν ήδη στο Π.Γ.Ν.Ι. και έχουμε σαφώς τοποθετηθεί αρνητικά ως προς την επίλυση του θέματος με εξωτερικούς συνεργάτες με «μπλοκάκι»… Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή – την καθ’ ύλην επιστημονικά αρμόδια – γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί για το πως χειριζόμαστε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αποτελεί τον «γολγοθά» πολλών νέων ζευγαριών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.


- Αναφορικά με τον Μαστογράφο σημειώνουμε ότι με το που συνέβη η βλάβη, κινητοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τον έλεγχο της βλάβης και τις επιλογές αποκατάστασης, όπως προβλέπεται. Η αγορά ενός μηχανήματος κόστους κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και μάλιστα στα τέλη του χρόνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά διαθέσιμα, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Παρόλα αυτά όλοι οι εμπλεκόμενοι κινητοποιήθηκαν για την εξεύρεση λύση και ενημερώθηκαν οι  ΔΗΜΟΣΙΕΣ δομές της πόλης για την αναγκαιότητα ρύθμισης της ροής εργασίας τους, ώστε να καλυφθεί  το προκύψαν έλλειμμα στην εξυπηρέτηση των πολιτών (σημ. το Π.Γ.Ν.Ι. καίτοι  τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας μαστού κατέχει την πρωτιά). Παράλληλα εγκρίθηκε η δαπάνη επισκευής του (τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επισκευή του)σε πρώτη φάση, ενώ δρομολογείται η αντικατάσταση του υπάρχοντος μαστογράφου με νέο τελευταίας τεχνολογίας. 


- Για τους αγγειογράφους του επεμβατικού τμήματος γίνονται εδώ και πολύ μήνες συντονισμένες προσπάθειες για την προμήθεια αγγειογράφου τεχνολογίας αιχμής που θα καλύψει και την δυνατότητα λειτουργίας κέντρου μηχανικής θρομβεκτομής. Πολλοί λοιπόν άνθρωποι κοπιάζουν εδώ και καιρό για την αναβάθμιση αυτή και έχουν γίνει αρκετά βήματα για την επίτευξη του τελικού στόχου. Ίσως η Α.Σ.Υ. να θεωρεί ότι όλες αυτές οι αναγκαίες αλλαγές γίνονται με μαγικό τρόπο άμεσα… Δυστυχώς τους πληροφορούμε ότι θέλουν πολύ κόπο και μελετημένες κινήσεις.  


Αν ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. παρακολουθούσε τα θέματα και τις αποφάσεις του Δ.Σ. τότε και η Α.Σ.Υ. θα γνώριζε ότι στο θ.28/30/16-11-2023 Πρακτικό του Δ.Σ. αναφέρεται ρητά η έγκριση αναγκαιότητας για την προμήθεια του εν λόγω ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με δαπάνη της 6ης Υ.ΠΕ.


- Για την υποστελέχωση της Τεχνικής υπηρεσίας η Δ.Α.Κ.Ε. κυριολεκτικά έχει δώσει πολλούς καυγάδες… Όμως μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση, πρέπει να καλυφθούν οι τρέχουσες πολλές και ευρείες ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό. Θεωρείτε κύριοι της Α.Σ.Υ. πως πρέπει να περιμένουμε πότε θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις; Ή έχετε τρόπο να τις προκηρύξετε; Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε…


- Αντίστοιχα και για τα θέματα καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης. Όλοι λέμε «ναι» στις μόνιμες θέσεις… μέχρι τότε όμως τι πρέπει να γίνει κύριοι της Α.Σ.Υ.; Και ας μη ξεχνάμε ότι όλο το διάστημα αυτό η Δ.Α.Κ.Ε. ως πρωτοπόρα αγωνίστηκε για την παράταση των συμβάσεων, τόσο σε επίπεδο δικαστικών διεκδικήσεων όσο και μέσω του εκπροσώπου στο Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι.


- Ζήτημα αιχμής για το Π.Γ.Ν.Ι. είναι η αναγκαιότητα επέκτασης και κτιριακής αναβάθμισης του Τ.Ε.Π., που θα επιλύσει σοβαρά ζητήματα στις αυξανόμενες ανάγκες λειτουργίας του.


- Επίσης, η δημιουργία μιας Υ.ΠΕ. με έδρα τα Ιωάννινα που θα συμπεριλαμβάνει την περιοχή της Ηπείρου των Βορείων Ιονίων Νήσων και περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Γρεβενά), θα λύσει σημαντικά θέματα Διοίκησης και Οργάνωσης των περιοχών αυτών που τώρα υπολείπονται στην αχανή υπάρχουσα 6η Υ.ΠΕ.


Κλείνοντας την τοποθέτηση μας και σε σχέση με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις και την υποστελέχωση της Νοσηλευτικής, Τεχνικής, Διοικητικής και Ιατρικής Υπηρεσίας σημειώνουμε ότι η Δ.Α.Κ.Ε. εγγράφως και προφορικά έχει εμφατικά υπογραμμίσει προς όλους την αδήριτη ανάγκη στελέχωσης του Π.Γ.Ν.Ι.


Με τρόπο θετικό όμως και αναζητούσα προτάσεις για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών. Η συλλήβδην απόρριψη όλων των πρακτικών στήριξης του Π.Γ.Ν.Ι. στην προοπτική της προκήρυξης μόνιμων θέσεων  δεν είναι απλά ουτοπικό, αλλά και επικίνδυνο. Η ασφαλής λειτουργία του Π.Γ.Ν.Ι. είναι ο στόχος… Οι μόνιμες θέσεις είναι ευχή όλων… Μέχρι όμως να γίνουν – ελπίζουμε γρήγορα- θα πρέπει το Π.Γ.Ν.Ι. να επιβιώσει!!!  


Για τη Δ.Α.Κ.Ε. Π.Γ.Ν.Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]