Οι Ενεργοί Πολίτες Δήμου Ζίτσας για την ερευνητική γεώτρηση στη Δ.Ε Μολοσσών

 


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ 

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


Η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ερευνητική γεώτρηση της εταιρείας ENERGEAN OIL & GAS στην περιοχή μεταξύ Κουρέντων – Γιουργάνιστας και Δελβινακόπουλου της Δ.Ε. Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας.

Αναμενόμενη η αρνητική εξέλιξη, καθώς κυβέρνηση και αυτοδιοικητικές αρχές έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων στην περιοχή μας, παρά το προσχηματικό τους ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε μια εποχή που η κλιματική κρίση δεν αποτελεί σενάριο προς το μέλλον, αλλά οι επιπτώσεις της είναι απτές στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι δυνατόν να θεσμοθετείται Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια με υψηλούς στόχους για μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων και ταυτόχρονα να προχωρά η χώρα σε έρευνες και πιθανότατα εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ας μη κρυβόμαστε, η πιθανή αξιολόγηση ως οικονομικά αποδοτικού του κοιτάσματος της συγκεκριμένης κοιλότητας, θα οδηγήσει σε εκμετάλλευση και άνοιγμα των ερευνών σε άλλες κοιλότητες της περιοχής. Με λίγα λόγια η ερευνητική γεώτρηση είναι μόνο η αρχή των εξορύξεων για την περιοχή μας.

Η περιοχή χρειάζεται επειγόντως σχεδιασμό και προγράμματα για την ανασυγκρότησή της, με τη συμμετοχή τοπικών διοικήσεων και δημοτών, βασισμένα στην αγροτική παραγωγή, τον ήπιο τουρισμό, την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την παροχή δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Ανάπτυξη για τους δημότες, για τους επαγγελματίες του τόπου και όχι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τα κέρδη πολυεθνικών.  

Καλούμε συλλογικότητες και δημότες σε εγρήγορση και συντονισμό ενεργειών για την αποφυγή ακόμη μίας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του τόπου που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση και απαξίωσή του.   

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]