ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ζίτσα:Δυναμική κινητοποίηση των αμπελουργών για ουσιαστικές αποζημιώσεις

 


Με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, αμπελουργοί του Δήμου Ζίτσας συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία της Ζίτσας μετά από κάλεσμα του Αμπελουργικού τους Συλλόγου.


Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης των παραγωγών Αμπελοοινικών προϊόντων σηματοδοτώντας την έναρξη ακόμη μίας φάσης κινητοποιήσεων για την επιβίωση τους. Οι αμπελουργοί διεκδικούν την ουσιαστική αναπλήρωση του εισοδήματος τους από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε φέτος ο περονόσπορος, με αποτέλεσμα να χαθεί το 70% με 90% της συμβατικής παραγωγής, ενώ η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στις βιολογικές καλλιέργειες. Παράλληλα απαιτούν άμεσα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αγροτοκτηνοτρόφοι του δήμου Ζίτσας διεκδικώντας κατώτατες εγγυημένες τιμές και άλλα μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της παραγωγής τους.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Νίκος Έξαρχος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του εργατικού κέντρου καθώς και η Σπυριδούλα Δαρδάνη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ζίτσας.



Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κώστα Κατσάνου προέδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε την ανάγκη αυτός ο αγώνας επιβίωσης να αγκαλιάσει το σύνολο της αγροτιάς, μέσα από ένα κοινό, μαζικό, πανελλαδικό μέτωπο σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.


Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ηλία Αγόρο πρόεδρο του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας που κατήγγειλε ότι ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει την έκταση της καταστροφής, επιμένει ακόμη και σήμερα ότι «δεν αποζημιώνεται ο περονόσπορος». Αντίστοιχα ο ΕΛΓΑ υποστήριξε, προωθεί αποζημιώσεις για όσους δήλωσαν καταστροφές από χαλάζι και καύσωνα στα 100 με 150 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος για τα ραντίσματα στα οποία προχώρησαν οι αμπελουργοί το προηγούμενο διάστημα.



Τόνισε ότι ο Αγροτικός σύλλογος διεκδικεί από την κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά, μόνο για την κάλυψη του κόστους παραγωγής αποζημίωση στα 720 ευρώ ανά στρέμματος αμπελιού υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αυτό τεκμηριώνεται από μελέτες που έγιναν από συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς και είναι στη διάθεσή του Υπουργείου.


Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση κατά 50 με 60% των ενισχύσεων από τη βασική εξισωτική ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2021-2027 υπογραμμίζοντας ότι το αγροτοκτηνοτροφικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν αποδέχεται την μείωση αυτή, αφού είναι χρήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Τέλος απηύθυνε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους αμπελουργούς του Τυρνάβου και αναφέρθηκε στη συμμετοχή του αμπελουργικού συλλόγου στις αγωνιστικές δράσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.



Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του Νίκου Εξάρχου προέδρου του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται την αποζημίωση των αμπελουργών από τον περονόσπορο, την ώρα που με τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό διασφαλίζει προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, διατηρεί την φοροασυλία σε τράπεζες και εφοπλιστές, δηλαδή «ματώνει» ο λαός για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Στη συνέχεια υπενθύμισε την κατάθεση της πρόσφατης πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τη «φορολογία μη μισθωτών και μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου», καλώντας τους αμπελουργούς να δυναμώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ενάντια στο νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]