ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Διεθνής επιχείρηση της Europol κατά τη διακίνησης ναρκωτικών /όπλων -566 συλλήψεις σε μία εβδομάδα- Κατασχέθηκαν πάνω από 600 kg κοκαΐνης


Από  13 έως και 18 Νοεμβρίου 2023, οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για την πάταξη της   διακίνησης  όπλων,  ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων .Στη  μεγάλη αυτή επιχείρηση πήραν μέρος  συνολικά, 26 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της Frontex, της INTERPOL και ορισμένων διεθνών δομών.

 Η Ισπανία συντόνιζε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, ενώ η Europol συντόνιζε την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.



Οι Ημέρες Κοινής Δράσης EMPACT περιλάμβαναν εντατικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ειδικές επιχειρήσεις στις εμπλεκόμενες χώρες. Η αστυνομία, η χωροφυλακή, οι συνοριοφύλακες, οι τελωνειακές αρχές και οι εθνικές μονάδες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Ευρώπη συνεργάστηκαν σε αυτές τις Ημέρες Κοινής Δράσης EMPACT. Η προσέγγιση βάσει πληροφοριών και ο διασυνοριακός επιχειρησιακός συντονισμός περιλάμβαναν κοινές προσπάθειες περισσότερων από 22 000 αξιωματικών από τις συμμετέχουσες αρχές. Η επιχείρηση συντονίστηκε από ένα διεθνές συντονιστικό κέντρο που δημιουργήθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, όπου στελέχη που εκπροσωπούσαν αυτές τις αρχές ήταν παρόντες για να διευκολύνουν τη διεθνή συνεργασία και να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές ανάγκες . 



Η ανταλλαγή πληροφοριών οδήγησε στο άνοιγμα 121 νέων υποθέσεων κατά εγκληματικών δικτύων. Η Europol  συντόνισε την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών κατά τις Ημέρες κοινής δράσης EMPACT και υποστήριξε τον επιχειρησιακό συντονισμό.   Η Ολλανδία ανέπτυξε δύο ομάδες με ειδικό εξοπλισμό σάρωσης σε συνοριακά σημεία διέλευσης στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Η Frontex ανέπτυξε εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό στα εξωτερικά σύνορα.



Παγκόσμια αποτελέσματα του EMPACT JAD 2023:

Συμμετείχαν 22 488 αξιωματικοί 

Ξεκίνησαν 163 έρευνες

Ελέγχθηκαν συνολικά 288 774 άτομα

Έλεγξαν 215 273 άτομα

Ελέγχθηκαν 67 277 οχήματα

Ελέγχθηκαν 5 225 ταχυδρομικά δέματα/δέματα

Ερευνήθηκαν 999 εγκαταστάσεις

Εντοπίστηκαν 2 229 παράνομες είσοδοι 


566 συλλήψεις (218 σχετίζονται με λαθρεμπόριο μεταναστών, 186 σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών, 69 σχετίζονται με διακίνηση πυροβόλων όπλων, 89 σχετίζονται με άλλα εγκλήματα)

Εντοπίστηκαν 114 πλαστά έγγραφα

Επιληπτικές κρίσεις που περιλαμβάνουν: 

310 όπλα (84 αυτόματα όπλα, 65 πιστόλια, 59 τουφέκια, 22 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 16 περίστροφα, 7 καραμπίνες, 6 κυνηγετικά όπλα, 4 μετατρεπόμενα όπλα, 2 αεροβόλα, άλλα, 42 άλλα)

20 206 τεμάχια πυρομαχικών

Σχεδόν ένας τόνος ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων 626 κιλών κοκαΐνης, σχεδόν 300 κιλών κάνναβης, ηρωίνης και φυτών μαριχουάνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]