Ιωάννινα:Νέο μεγάλο συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια |Πέμπτη 25 /01


Μετά  την  χθεσινή  μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης , οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής , Φυσικού , Χημικού , Μαθηματικού , ΒΕΤ , ΜΕΥ , ΠΤΔΕ και δεκάδες φοιτητές από όλα τα τμήματα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , υλοποιώντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους  , συντονίστηκαν  στην σχολή της Ιατρικής όπου τελεί υπό κατάληψη από τον ΦΣ για την συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα  τους .

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση    

"οι φοιτήτριες και οι φοιτητές όλης της χώρας, με αποφάσεις πάνω από 150 Φοιτητικών Συλλόγων πανελλαδικά, ενημερώνουμε τη κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δεχθούμε το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα! Καταπατώντας, μάλιστα, το Άρθρο 16 του Συντάγματος! Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά! Χαιρετίζουμε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς που προχώρησαν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές!

      Το νομοσχέδιο αυτό είναι «δωράκι» για τους εμπόρους πτυχίων, οι οποίοι βρίσκουν στρωμένο τον δρόμο για νέες μπίζνες στο τομέα της Παιδείας, τόσο από τη τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι από τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ! Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις καθηγητών, υποδομών και φοιτητικών εστιών, που το κόστος σπουδών είναι ήδη δυσβάσταχτο για έναν φοιτητή, η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στη κοινή λογική, στην επιστήμη και στα δικαιώματα των φοιτητών. Με το νομοσχέδιο αυτό η δημόσια  εκπαίδευση δέχεται το τελειωτικό της χτύπημα!

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΤΙ:

Α. Δεν δεχόμαστε η αδικία να γίνει νόμος. 

      Με το νομοσχέδιο αυτό οι ανισότητες και οι ταξικοί φραγμοί για να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο γιγαντώνονται. Για τους περισσότερους μαθητές θα υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η αγχωτική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ για κάποιους άλλους θα υπάρχει μόνο η ελάχιστη βάση πληρωμής… 

Β. Η ύπαρξη ιδιωτικών Ιδρυμάτων θα οδηγήσει τα δημόσια σε οικονομική ασφυξία.

      Η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και ο περιορισμός των εισακτέων είναι προϋπόθεση για να αυξάνεται η πελατεία στα ιδιωτικά. Τα δικά μας πτυχία θα μετατραπούν σε κουρελόχαρτα για να μας σπρώχνουν προς τις ιδιωτικές σπουδές. Συγχώνευση εργαστηρίων, περαιτέρω ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ (αφού οι καθηγητές μας θα αναζητούν καλύτερους μισθούς στα ιδιωτικά) είναι λίγα από τα όσα πρόκειται να συμβούν. Έτσι, η κυβέρνηση  θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την υποχρηματοδότηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφήνοντας τα πανεπιστήμια να βρουν «ίδιους πόρους», δηλαδή να επιβάλουν δίδακτρα, να γιγαντώσουν την επιχειρηματική δράση στις σχολές μας, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, καθώς και να βάλουν τέλος στη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, συνολικά στη φοιτητική μέριμνα.

Γ. Δεν θα δεχτούμε τη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής.

      Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στην αξία του πτυχίου μας. Η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων τμημάτων συνεπάγεται απόφοιτους και νέους εργαζομένους πολλών ταχυτήτων. Την ίδια ώρα που κόπτονται για το «χάσμα δεξιοτήτων», δημιουργούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων για το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων πτυχιούχων, να συμπιέζονται προς τα κάτω όλοι οι μισθοί και τα δικαιώματα όσων καταφέρνουν να εργάζονται, με τη λογική πάντα του «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΟΝΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Έχουμε δει και στη χώρα μας τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιων και ιδιωτικών δομών και το τι σημαίνει απελευθέρωση κοινωνικών αγαθών. Η Υγεία και η Παιδεία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου όσο «ξεφύτρωναν» ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία, τόσο απαξιώνονταν τα δημόσια, τα οποία αναγκάζονται να λειτουργούν ολοένα και  περισσότερο με επιχειρηματικά κριτήρια. Πραγματικά απορούμε αν χωράει κι άλλη απαξίωση στα τμήματα μας, ενώ έχουμε ήδη τόσα προβλήματα και ελλείψεις. Δεν ξεχνάμε και την «απελευθέρωση» του δικτύου μεταφορών που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ!

      Το πραγματικά προοδευτικό είναι να έχουμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για όλους. Με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές απρόσκοπτα να παρακολουθούν τις σπουδές τους, να αναπτύσσονται ολόπλευρα ως αυριανοί επιστήμονες. Οι φοιτητές θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα επιλογής σχολής με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα και όχι με βάση την τσέπη του καθενός.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Ήδη ο αγώνας μας έχει πετύχει την πρώτη κατάκτηση! Η κυβέρνηση κάτω από τη μαζική αντίδραση των φοιτητών πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα της και καθυστερεί να φέρει το νομοσχέδιο.

      Έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό όλων των φοιτητών οι εικόνες από τις κινητοποιήσεις στις πύλες των πανεπιστημίων που «έριξαν πόρτα» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν άφησαν να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας, παρά τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε επενδύσει η κυβέρνηση. Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους. Έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Μόνο με τον μαζική, οργανωμένη δράση μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

      Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ότι απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα βρουν εμάς τους φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους που έχουμε σηκώσει ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση! Ως εδώ! Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα!

Απαιτούμε :

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Όχι στην κατάργηση & καταπάτηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα - ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο.

Δουλειά για όλους - δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση της ΕΒΕ και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Χρηματοδότηση και στελέχωση της δομής ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου.

Πύκνωση δρομολογίου λεωφορείων - δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο. 

Να καταργηθεί το χαράρτσι των 40 ευρώ στις Φοιτητικές Εστίες του Π.Ι.

Προχωράμε σε : 

Αποκλεισμό της πύλης του Πανεπιστημίου με μαχητική ενημέρωση στα διερχόμενα αστικά για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και τις επόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις των Φοιτητικών Συλλόγων

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τους μαθητές και εργαζομένους της Ιωαννίνων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια την Πέμπτη 25/01, στις 12:00 από την Περιφέρεια.

Νέο συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων μετά το συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Νέες  Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις στις σχολές.

Κινητοποιήσεις σε πρόεδρους και τμήματα καθηγητών για να πάρουν θέση καταδίκης απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και στήριξης του αγώνα μας."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]