Δημογραφικό: Άνω των 65 ετών ο 1 στους 3 Έλληνες το 2050

 


Τη διοργάνωση του Third Demographic Summit ανέλαβε ο Economist σε συνεργασία με την HOPE Genesis. Στις ενότητες του συνεδρίου αναλύθηκε τόσο η δημογραφική κρίση που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, όσο και προτάσεις για την ανατροπή της κατάστασης και βελτίωση των δεικτών της.


Σύμφωνα με τα στοιχεία το δημογραφικό, αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό θέμα της χώρας, το οποίο επιδεινώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι με το ρυθμό που υπάρχει τώρα, με μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων, το 2050 το 1/3 των Ελλήνων πολιτών θα είναι άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, επίσης, το 2080 η Ελλάδα θα είναι η μικρότερη χώρα της Ευρώπης

Σημαντικά σημεία ανάλυσης αποτέλεσαν τα εξής θέματα:



Η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και η προστασία και ενίσχυση της μητρότητας. Από τους ομιλητές, Έλληνες και ξένους έγινε αναφορά στο γεγονός ότι βασικός πυλώνας ενίσχυσης της πρόθεσης τεκνοποίησης των Ελλήνων είναι η λήψη μέτρων ενίσχυσης της δημιουργίας οικογένειας.

Έχουν ληφθεί μέτρα μέχρι που τώρα δίνουν οικονομικά κίνητρα όπως το επίδομα τοκετού, επίδομα τέκνων αλλά θα πρέπει να ληφθούν και άλλα πιο ενισχυτικά, μια και κοινή αποδοχή ήταν ότι, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους δείκτες παροχών στην Ευρώπη.

Στις Σκανδιναβικές χώρες οι γυναίκες κάνουν περισσότερα παιδιά γιατί είναι πιο ενδυναμωμένες οικονομικά και επαγγελματικά.

Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη κρυοσυντήρησης ωαρίων στις νέες γυναίκες για να διασφαλιστεί η δυνατότητα εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία

Η στήριξη των νέων τόσο για τη γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας, με θεσμοθέτηση φορολογικών απαλλαγών, όσο και η λήψη μέτρων στήριξης της στέγασης μπορούν να βοηθήσουν. Θα βοηθούσε επίσης η λήψη άμεσων και έμμεσων φορολογικών κινήτρων. Σημαντική είναι η αύξηση επιδόματος παιδιού. Θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας: έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή της αύξησε τη διάθεση για τεκνοποίηση. Μεγάλη σημασία έχει και η εφαρμογή του προγράμματος Νταντάδες της γειτονιάς.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Για τους νόμιμους μετανάστες προτείνεται να παρέχονται εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν στην ελληνική πραγματικότητα με ομαλότητα. Η μετανάστευση μπορεί να καλύψει τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ανάγκες της περιφέρειας. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η ίδρυση υποδομών ώστε να έρθουν για να δημιουργήσουν και να εφαρμοστούν πολιτικές ενσωμάτωσης.

Η αύξηση του χρόνου εργασίας και η απασχόληση των ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών. Το προσδόκιμο και η ποιότητα ζωής έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα διεύρυνσης του ορίου εργασίας και αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού των εργαζομένων άνω των 65 ετών ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσω του προγράμματος «Δια βίου μάθηση».

Η ενίσχυση και χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η βρεφονηπιακή και η προσχολική ηλικία έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και είναι περισσότερο παραγκωνισμένες.

Η ανακατανομή του πληθυσμού. Το 50% των κατοίκων της Ελλάδας, κατοικεί στην Αττική ενώ οι ανάγκες στην περιφέρεια είναι πολύ μεγάλες.

Επιστροφή των, περίπου, 427.000 ανθρώπων που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης. Στόχος είναι η δημιουργία πλατφόρμας επαγγελματικής αποκατάστασης από το Υπουργείο Εργασίας και η ενίσχυση της δραστηριοποίησης στην Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι προετοιμάζεται και θα κατατεθεί την άνοιξη του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Υπάρχουν παραδείγματα και συγκριτικοί δείκτες και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που δείχνουν το δρόμο προς βελτίωση των εργασιακών συνθηκών με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται η τεκνοποίηση.


Η χώρα μας υποστηρίζει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την συλλογή στοιχείων, την αξιολόγησή τους και την λήψη αποφάσεων σε εθνικό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο.

φωτό Πάνελ του Third Demographic Summit με ομιλήτρια την υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σούιτσα © ΔΤ

πηγή powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]