Μ-Λ ΚΚΕ.... Για τον Συμεών Κριθαρά



 «Ω λίμνη αχ πλάι σου τα παλιά

ζωντανεμένα

Μα όταν γρικώ νεκρά τα περασμένα

Πως νιώθω να δακρύζει

Ω, λίμνη ωιμένα της φαντασίας

το βλέμμα εκστατικό»

Γιοσέφ Ελιγιά «Παμβώτιδα»  από το «Το αξαμήσιο» (Κυνήγι το σούρουπο) του Σ. Κριθαρά

Ξεκίνησε το χωρίς γυρισμό ταξίδι  του αγαπημένου Συμεών Κριθαρά. Ο φίλος και σύντροφος μέσα από δύσκολες μάχες με την υγεία του δεν είναι πιά μαζί μας. Σε όλη τη ζωή του πρόσφερε και συνάμα αφήνει  υπηρεσίες, στον άνθρωπο και στην πατρίδα. Σημαντική προσωπικότητα για το κομμουνιστικό κίνημα στα Γιάννενα. Κάθε συζήτηση μαζί του ήταν και ένα μάθημα λογοτεχνικής εξερεύνησης, φιλοσοφίας ή πολιτικής οικονομίας.

Προερχόμενος από μια αριστερή οικογένεια συνδέθηκε προδικτατορικά με την νεολαία Λαμπράκη και στη συνέχεια φοιτητής της Παντείου με το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα. Κατά τη διάρκεια της αμερικανοστήρικτης δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε παράνομα βοηθώντας στη συγκρότηση οργανωμένης ομάδας  μαρξιστών λενινιστών με τη συμμετοχή του γνωστού αγωνιστή φοιτητή τότε Νίκου Ράπτη στην περιοχή. Στάθηκε αταλάντευτα απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό.

 Πνεύμα ατίθασο ο Σίμος θεωρούσε ότι τα οργανωτικά «δεσμά» πρέπει να συνδυάζονται  με την απόλυτη κομμουνιστική αλήθεια και γιαυτό δεν εντάχθηκε σε οργάνωση. 

Η επαφή του με το βιβλίο  ήταν συγκλονιστική. Λογοτεχνία, Ιστορία , φιλοσοφία, μαρξιστική πολιτική οικονομία, κομμουνιστική θεωρεία και πράξη βρίσκονταν στην κορυφή των ενδιαφερόντων του. Μαζί και οι λαογραφικές προσεγγίσεις για τα παλαιά Γιάννενα, τη λίμνη Παμβώτιδα και τη ζωή στη γειτονιά των παιδικών του χρόνων τη Σιαράβα (Ταμπάκικα). 

Σπουδαίος βιβλιόφιλος διάβαζε-διάβαζε και έγραφε και η μεγάλη βιβλιοθήκη του τον βοηθούσε σε αυτό. Οικοδόμησε μια θεματική βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις. Συμμετέχει στην λογοτεχνική «κίνηση» της πόλης. Συνεργάστηκε με εφημερίδες των Ιωαννίνων και περιοδικά όπως τα «αντιτετράδια της εκπαίδευσης» προσπαθώντας με εύληπτο τρόπο να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του. Γράφει συνοπτικά και κριτικά για φιλοσοφικά ρεύματα. Επιχειρηματολογεί για τις βαριές συνέπειες του καπιταλισμού και της αστικής αντιλαϊκής πολιτικής. Αναλύει αισθητικά κριτικά σημαντικούς λογοτέχνες πεζογράφους και ποιητές της Ευρώπης της πρώιμης και ώριμης αστικής ιστορίας της. Πολλά δε από αυτά συμπυκνώθηκαν και στο συγγραφικό του έργο. 

Ο Συμεών Κριθαράς ξέδωσε βιβλία όπως «Παλιά Γιάννινα : Οι αγριόπαπιες που έφυγαν», «Αγγλικός και Γαλλικός διαφωτισμός», «Ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις του αλβανικού λαού», «Φωτεινοί και σκοτεινοί ορίζοντες» κ.α. 

Η παρουσία του στο πολιτιστικό χώρο ΣΦΗΝΑ στα Γιάννενα στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ σαν ομιλητής με θέμα : «Αναφορές στον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου. Στοιχεία επικαιρότητας του Μαρξισμού» αποτύπωσε τις δυνατότητες του εκλαΐκευσης «δύσκολων» οικονομικοφιλοσοφικών έργων.  Εμείς, για όσα πρόσφερε δεν έχουμε να του δώσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

"Χάννα, με ακούς; Όπου κι αν είσαι σήκωσε τα μάτια σου, Χάννα. Τα σύννεφα διαλύονται, ο ήλιος διαπερνά! Βγαίνουμε από το σκοτάδι μέσα στο φως! Μπαίνουμε σε ένα νέο κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ανυψωθούν πάνω από το μίσος, την πλεονεξία και την αγριότητά τους. Σήκωσε τα μάτια σου, Χάννα! Η ψυχή του ανθρώπου έχει φτερά και μαθαίνει επιτέλους να ανυψώνεται! Πετάει προς το ουράνιο τόξο, προς την ελπίδα, προς το μέλλον. Το λαμπρό, το ένδοξο μέλλον, που ανήκει σε εσένα, σε εμένα, σε όλους μας! Σήκωσε τα μάτια, Χάννα! Κοίτα ψηλά!" (ταινία "Ο Δικτάτωρ") 

    Σ. Κριθαράς :Τσάρλυ Τσάπλιν: Ένας μεγάλος ουμανιστής.

                                                                                                                Γιάννενα    Κ.Ο. του Μ-ΛΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]