Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων :Ξεπάγωμα των τριετιών -Άνθρακες ο θησαυρός ....


 ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ - «ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ»


 


«Άνθρακες αποδεικνύεται ο ...μποναμάς περί «αυξήσεων» με την εφαρμογή της διάταξης περί «ξεπαγώματος των τριετιών» 


     Στην πραγματικότητα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν από μερικούς μήνες μέχρι και 3 ολόκληρα χρόνια για να δουν την αύξηση του 10%, ενώ όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση θα περιμένουν ακόμα περισσότερο, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κολλήσουν 900 ένσημα για να συμπληρώσουν μία τριετία.


Παρά τη σχετική προπαγάνδα που σήμερα αναπαράγεται, η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται το «ξεπάγωμα των τριετιών» κλέβει από τους μισθωτούς 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών - το «πάγωμα» είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 - δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα, και έτσι χάνεται για τους εργαζόμενους ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων ετών, από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023.


Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν υπάρχει παρά μόνο για ελάχιστους εργαζόμενους, και σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει πριν το 2012 μεγάλο αριθμό ενσήμων. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που για να συμπληρώσει τριετία τού λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025.


Επιπλέον, οι περιβόητες αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία, και αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων. Η μεγάλη μάζα εργαζομένων, όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, θα δικαιούνται μια αύξηση, η οποία βέβαια θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους, επομένως δεν θα την παίρνουν ολόκληρη.


Την ώρα δηλαδή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια, η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα» ...στο 2027 και υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον! Ακόμα κι αυτό μάλιστα δεν είναι σίγουρο, το μέτρο αυτό μπορεί και να αναθεωρηθεί και όλα θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή από το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής επίθεσης.


Η κοροϊδία περί αυξήσεων μεγαλώνει, καθώς όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα. Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για «ξεπάγωμα» των τριετιών, υπονομεύει παραπέρα την πλήρη και σταθερή απασχόληση, όχι μόνο δεν βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.


Συνεχίζουμε μαχητικά τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος μας. Απαιτούμε ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012,  ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.


 Ένα συνημμένο

  •  Σαρώθηκε από το Gmail


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]