ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ιωάννινα:Κινητοποίηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

 


Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές, τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση και όλο το λαό των Ιωαννίνων, απηύθυναν σήμερα το πρωί 44 φορείς του νομού να παλέψουν από κοινού για την απόσυρσή του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Συγκεντρώθηκαν έξω από την περιφέρεια Ηπείρου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα πλαίσια της ημέρας δράσης ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.


Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων και ο σύλλογος οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόσθετα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν 44 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής όπου ζητούν ανάμεσα στα άλλα την απόσυρση του νομοσχεδίου.


Σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία μπροστά από την περιφέρεια ηπείρου ύψωσαν όλοι μαζί τη φωνή τους απαιτώντας να σταματήσει η υποβάθμιση των δομών απεξάρτησης.


Εκεί χαιρέτησαν εργαζόμενοι από το κέντρο πρόληψης σχεδία, την ΕΙΝΗ, το σύλλογο εργαζομένων ΠΓΝΙ και άλλοι.


Παράλληλα κατήγγειλαν ότι σκοπός της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ανάμεσα στα άλλα να προωθήσει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Γιατί όπως υπογράμμισαν το νομοσχέδιο παγιώνει τη λογική ότι οι εξαρτήσεις είναι ιατρικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα και ότι στόχος των υπηρεσιών είναι η «μείωσης της βλάβης» από την τοξικοεξάρτηση και όχι η πραγματική ολοκληρωμένη απεξάρτηση. Σε αυτή τη βάση το νομοσχέδιο επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση». Στρώνει έτσι το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και συνολικά των εξαρτήσεων.


Στη παραπάνω κατεύθυνση το νομοσχέδιο οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως του ΚΕΘΕΑ και σε αλλοίωση του εκάστοτε ιδιαίτερου θεραπευτικού τους χαρακτήρα, μέσω της ενοποίησής τους σε έναν τομέα και κυρίως, μέσω της συνέργειάς τους με τους φορείς μείωσης βλάβης και υποκατάστασης, οι οποίοι σήμερα υπερτερούν συντριπτικά.


Παράλληλα το νομοσχέδιο καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» από εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και αφήνει στον αέρα εργαζόμενους και δομές.


Πρόσθετα το νομοσχέδιο γενικεύει τη λειτουργία των δομών πρόληψης και απεξάρτησης με λογικές κόστους/οφέλους «τραβώντας» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης, όπως είναι και το detox στο ΓΠΝ «Χατζηκώστα» μετατρέποντάς τες σε ΝΠΙΔ. Αποσπά την κοινωνική επανένταξη από το θεραπευτικό της πλαίσιο, ενώ επιτρέπει σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς (ως ισάξιους εγκεκριμένους) να κερδοφορούν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και πόνο.


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι στις δομές απαιτούν ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές ανάγκες και τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές.


• Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.


• Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας-απεξάρτησης.


• Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.


• Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στις άλλες δομές.


• Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.


• Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]