Οδοιπορικό στα Τζουμέρκα |Αδύναμες οι λέξεις ......μπροστά σε τέτοιες ομορφιές...[βίντεο]


Ένα  μοναδικό ταξίδι στα  υπέροχα Τζουμέρκα!

Στο βίντεο  που επιμελήθηκε ο Νεκτάριος Νάνος ( Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε.- Βιντεογράφος)θα απολαύσετε μοναδικά πλάνα από το Ρέμα Μαρξ, τους διπλούς καταρράκτες Σούδας, το γεφύρι της Πλάκας και φυσικά τους δίδυμους καταρράκτες των Τζουμέρκων!

Η Πίνδος είναι ένα σύμπλεγμα βουνών, οροσειρών, φαραγγιών και χαραδρών. Ίσως η επιβλητικότερη οροσειρά της Πίνδου είναι η οροσειρά των Τζουμέρκων. Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη, περιτριγυρισμένα από τους ποταμούς Άραχθο, Ασπροπόταμο (Αχελώο) και τους αμέτρητους παραποτάμους τους, ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά των τοπίων και τα πολλά νερά δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χαρεί τις φυσικές ομορφιές και να γνωρίσει τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους.

Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους. Το πιθανότερο να προέρχεται από κάποιο Μάρκο που κατοικούσε εκεί πολύ παλιά.

Το Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα. Περιτριγυρίζονται από ένα μαγευτικό τοπίο.


Το γεφύρι της Πλάκας ήταν πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρισκόταν στο πρώην Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του 1880 ο ποταμός Άραχθος ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συγκεκριμένη περίοδο σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Κατέρρευσε τρείς φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. Το 2018 είναι υπό αναστήλωση κάτω από  την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά. Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης στις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού Καταρράκτης, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων και είναι από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας.


Ο βορινός καταρράκτης (ή ο αριστερός όπως φαίνονται) είναι πιο ορμητικός και έχει ύψος 87 μ., ενώ ο νότιος (στα δεξιά) φτάνει τα 100μ. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό τοπίο. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν μετά από μια οφιοειδή πορεία 10 περίπου χιλιομέτρων στον ποταμό Άραχθο.

Νεκτάριος Νάνος

Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε.

Φωτογράφος - Βιντεογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]