Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19 και μετά από γρίπη; Είστε καλυμμένοι και για πόσο διάστημα;
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η γρίπη μπορεί να καταστείλει τον SARS-CoV-2, σταματώντας την επίθεσή του στους πνεύμονες.
Το να μολυνθεί όμως κάποιος πρώτα από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να του προσφέρει καμία προστασία έναντι της γρίπης.
Οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξεις ότι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κοροναϊό θα ήταν πιο ήπια αν κάποιος κολλούσε τον ιό της γρίπης λίγες μέρες πριν.
Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η συλλοίμωξη «δεν αποτελεί μια διαφαινόμενη απειλή για την ανθρωπότητα».
Ποντίκια που μολύνθηκαν και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες χειρότερης έκβασης.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έρχεται εν μέσω ανησυχιών για διπλή έξαρση του κοροναϊού και του ιού της γρίπης αυτό τον χειμώνα.
Η Αυστραλία πλήττεται αυτή την περίοδο από τη χειρότερη επιδημία γρίπης εδώ και χρόνια, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η ίδια κατάσταση θα «χτυπήσει» και το βόρειο ημισφαίριο.
Η γρίπη ουσιαστικά καταπνίγηκε από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του Covid, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αυστραλοί έχουν μικρή ανοσία στον ιό που την προκαλεί.
Μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη δύο φορές σε μία σεζόν
Ακόμη και με εμβόλιο γρίπης, είναι δυνατό να κολλήσετε τη γρίπη περισσότερες από μία φορές ανά εποχή γρίπης. Υπάρχει πολύς χρόνος κατά την περίοδο της γρίπης για να αποφύγετε τα μικρόβια. Η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, αλλά μπορεί εύκολα να εκτείνεται από τον Νοέμβριο (ή νωρίτερα) έως τον Μάρτιο (ή αργότερα).
Έτσι, αν είχατε γρίπη ήδη φέτος - ή κάνατε το εμβόλιο για τη γρίπη - μπορεί να αισθάνεστε ότι τουλάχιστον δεν είχατε τη σειρά σας. Μόνο που δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Κατά τη διάρκεια αυτών των μακρών μηνών της εποχής της γρίπης, θα μπορούσατε να κολλήσετε τη γρίπη για δεύτερη φορά. Ναι αλήθεια.
Μια γρήγορη αναθεώρηση
Ακόμα κι αν είχατε ήδη γρίπη αυτή την περίοδο γρίπης, η οποία κορυφώνεται από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, είναι πιθανό να την ξανακολλήσετε. Οι πιθανότητές σας να μολυνθείτε ξανά από το ίδιο στέλεχος μπορεί να είναι χαμηλές, αλλά υπάρχουν δύο τύποι ιών που προκαλούν γρίπη και ο καθένας έχει διαφορετικά στελέχη που οδηγούν στην ασθένεια - πολλές ευκαιρίες να σας αρρωστήσουν.
Έχετε ανοσία ή ευαισθησία στον ιό H1N1;
Τα αντισώματα έναντι του ιού εμφανίζονται 1-3 εβδομάδες μετά την έναρξη της γρίπης. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων χρησιμοποιείται για τη διαπίστωση ευαισθησίας ή ανοσίας μετά από λοίμωξη ή εμβολιασμό. Τα αντισώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό μέχρι ένα χρόνο.
Τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 και της γρίπης και τις αλλαγές στην ανοσία μετά από νόσηση επισημαίνουν οι ειδικοί. Η νόσος είναι σε σταθεροποίηση, σε αντίθεση με τη γρίπη και με τον RSV, που είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο.
Συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού
Οι ειδικοί, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, έδωσαν στη δημοσιότητα κάποια σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό και τους θανάτους. Όπως διαπιστώθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19, ήταν ανεμβολίαστοι.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε: “Εμείς από τα δικά μας δεδομένα, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους, διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους, όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο, πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα”.
Για την ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19
Παρόλα αυτά παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πολλές φορές, δε, δεν κάνουν το εμβόλιο επειδή έχουν νοσήσει και θεωρούν ότι έχουν ανοσία.
Σε ερώτηση του διευθυντή σύνταξης του medlabnews.gr κ. Αλέξανδρου Γιατζίδη αν όσοι έχουν ασθενήσει φέτος προστατεύονται από ανοσία οπότε ΔΕΝ πρέπει να κάνουν εμβόλιο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι η COVID-19 δεν έχει εποχικότητα και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
“Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει λάβει της προσοχής, που θα έπρεπε. Η ανοσία, που μας δίνει το εμβόλιο, είναι πιο σταθερή, σε σχέση με αυτή που αποκτούμε από τη νόσηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, διότι δεν σημαίνει ότι αν αρρωστήσω, είμαι προφυλαγμένος και δεν ξανακολλάω. Μπορεί να ξανακολλήσουν και να βρεθούν ακόμη και διασωληνωμένοι, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Για αυτό έχει αξία μετά το τρίμηνο να εμβολιαστούν”.
Ανάλογη είναι η εικόνα, που προκύπτει από τα στοιχεία μακροχρόνιας επιδημιολογικής μελέτης, που έκανε ο ΕΟΔΥ.
“Τη χειρότερη ανοσία την έχουν αυτοί που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τη χαμηλότερη και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο, δηλαδή, χρονικά. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Και το έχουμε αποτυπωμένο και το δημοσιεύουμε κιόλας. Δηλαδή αυτό είναι και ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι μόνο η εντύπωση”, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Σε αύξηση ο RSV
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν και συννοσηρότητες.
“Ναι, υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί COVID – γρίπη, COVID – RSV, γρίπη- RSV. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί. Τα καταγράφουμε στον ΕΟΔΥ”, επεσήμανε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι σε τροχιά αύξησης το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ανησυχεί τους γονείς, δεδομένου ότι είναι μια ίωση, η οποία δεν έχει θεραπεία.
Οι επιστήμονες λένε ότι, όταν ένα παιδί κάνει υψηλό πυρετό πάνω από τρεις μέρες, πάντα ο γονιός πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον γιατρό.
“Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον RSV. Υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την εξέλιξη αυτής της ίωσης”, είπε η κα Κοτανίδου.
Σε έξαρση η γρίπη
Σε σχέση με τη γρίπη, η μεγάλη αύξηση στα περιστατικά και το υψηλό ποσοστό θετικότητας κάνουν σαφές ότι η χώρα περνά ένα επιδημικό κύμα. Ωστόσο και στο εμβόλιο της γρίπης είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρόλο που και η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, νοσήσεις σε ΜΕΘ και θάνατο.
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη: “Ήδη περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κοροναϊό. Να τον κάνουν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα”.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί με το αντιγριπικό εμβόλιο. Από αυτά, 1.276.763 έχουν γίνει στα φαρμακεία και τα υπόλοιπα έχουν γίνει με ιατρική συνταγή. Πέρυσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, είχαν γίνει συνολικά 3.400.000.
Η κορύφωση της γρίπης αναμένεται ως τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.