Ιωάννινα:Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2024.... Μαθητές ενημερώθηκαν για τους υγρότοπους



Ιωάννινα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 -

 Η Μονάδα Διαχείρισης Π.Π. Ηπείρου συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων με υποδοχή της Στ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Κατσικά στην 3η γέφυρα του πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου Ανατολής - Κατσικά, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία των υγροτόπων, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, μέσα από τη δραστηριότητα ορνιθοπαρατήρησης με κιάλια και τηλεσκόπιο, γνώρισαν κάποια αντιπροσωπευτικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας που τους δόθηκε.  

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2024, είναι υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία και αποτυπώνεται με σαφήνεια στη δήλωση του Δρ. Musonda Mumba, του Γενικού Γραμματέα για τη Σύμβαση των υγροτόπων:

Η σχέση υγροτόπων και ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με  τη  ζωή.  Οι υγρότοποι αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ευημερίας μας. Είτε μέσω της παροχής καθαρού νερού, είτε μέσω της παροχής τροφής είτε μέσω της προστασίας μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι υγιείς υγρότοποι ισοδυναμούν με την ευημερία μας.

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Ο εορτασμός ευαισθητοποιεί και αυξάνει την κατανόηση των ανθρώπων για την κρίσιμη σημασία των υγροτόπων. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για χρόνια, αντλώντας βιωσιμότητα, έμπνευση και ανθεκτικότητα από αυτά τα σημαντικά περιβάλλοντα.


Παρά τα πολυάριθμα οφέλη που παρέχουν οι υγρότοποι, κάθε μέρα υποβαθμίζονται από τους ανθρώπους. Καταστρέφονται από μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που αποτελούν κύρια αιτία για την απώλεια υγροτόπων μέσω της αποξήρανσης και των επιχωματώσεων. Πολλοί υγρότοποι , ιδιαίτερα αυτοί κοντά στις πόλεις, ρυπαίνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και υποβαθμίζονται περαιτέρω από την πλαστική ρύπανση η οποία οξύνει την τριπλή κρίση του πλανήτη-κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοτόπων και ρύπανση και τελικά επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Οι τρέχουσες τάσεις στην οικιστική ανάπτυξη επίσης αποτελούν μεγάλη απειλή για τη διατήρηση και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων μέσα και κοντά σε αναπτυσσόμενες πόλεις. Καθώς οι πόλεις επεκτείνονται και απαιτούν περισσότερη γη, η τάση είναι να καταπατώνται υγρότοποι και έτσι αυτοί εξαφανίζονται τρεις φορές γρηγορότερα από τα δάση. Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε την συνεχιζόμενη καταστροφή  και να ενθαρρύνουμε δράσεις διατήρησης και αποκατάστασης αυτών των ζωτικών οικοσυστημάτων.

Ας είμαστε μέρος της λύσης…




Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]