ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων στην απεργία στις 28 Φλεβάρη

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 


28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Αυτό το σύνθημα που ακούστηκε πρώτη φορά πριν ένα χρόνο στις μεγαλειώδεις  κινητοποιήσεις με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη το κάνουμε σημαία της πάλης μας απέναντι στην ένταση και την  κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματά μας. 

Συνάδελφε/ισσα, 

Η πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια, η οποία οδήγησε στην  απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, φτάνοντας να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, είναι η ίδια που: 

∙ Συσσωρεύει κέρδη που ζαλίζουν για μια χούφτα σπουπερμαρκετάδες (ξεπέρασαν τα 11 δις το 2023!) και  μονοπώλια στον κλάδο της ενέργειας απ’ την μία και απ’ την άλλη αβάσταχτη ακρίβεια και φοροληστεία για  την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. 

∙ Βάζει στο στόχαστρο τα σπίτια του λαού. Δεκάδες χιλιάδες πληστειριασμοί και εξώσεις απειλούν και φέτος  την λαϊκή στέγη, για να επενδύσουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών. ∙ Έχει κάνει κανονικότητα το αίσχος να θρηνούμε νεκρό εργαζόμενο κάθε δύο μέρες! Η εργοδοτική αυθαιρεσία  και τρομοκρατία, τα ατέλειωτα ωράρια, η εντατικοποίηση, η απληρωσιά, οι απολύσεις – ακόμα και σε  πολυδιαφημισμένες εταιρείες «πρότυπα», γνωστές για τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που  εφαρμόζουν – είναι η εικόνα του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. 

∙ Νομιμοποιεί τα επαίσχυντα «φακελάκια» στα νοσοκομεία με τα απογευματινά – επί πληρωμή – χειρουργεία,  οδηγώντας σε περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μετατρέποντας την Υγεία από αγαθό  σε πανάκριβο εμπόρευμα, στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με τα αλματώδη επιστημονικά και  τεχνολογικά επιτεύγματα.  

∙ Φέρνει προ των πυλών τη ίδρυση και λειτουργεία ιδιωτικών πανεπιστημίων, φορτώνοντας νέα βάρη στην  προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της, υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς στο  δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση. 

∙ Αυξάνει την εμπλοκή της χώρας στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, κάνοντας τον λαό συνένοχο  στο αιματοκύλισμα άλλων λαών και βάζοντας τον στο στόχαστρο αντιπάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. 

ΩΣ ΕΔΩ! 

Δεν θα ματώσουμε άλλο για τα κέρδη των αφεντικών! Δεν μας ξεγελούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια,  η κοροϊδία των PASS και των πολύχρωμων τιμολογίων του ρεύματος. Ούτως ή άλλως τα 6 δις υπερπλεόνασμα, τα 8,6  δις για τα νέα F35 και τα δεκάδες δις του Ταμείου Ανάκαμψης που μοιράζουν προίκα στους ομίλους, είναι βγαλμένα,  στην κυριολεξία, από τον ιδρώτα και το αίμα μας. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που εξαγγέλλουν εξανεμίζονται με τον  πληθωρισμό να καλπάζει και τους μισθούς παγωμένους και τις μισές μέρες του χρόνου να δουλεύουμε για να πληρώσουμε την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές! 

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Ενώνουμε την φωνή μας με τους αγρότες και τους φοιτητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες,  είμαστε στο πλευρό τους, αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους. Όλοι μαζί χτίζουμε μέτωπο απέναντι στο σύστημα  της εκμετάλλευσης και τις πολιτικές που το υπηρετούν και το θωρακίζουν. 

Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών του σωματείου μας, με πάνω  από 700 ψηφίσαντες και πολλούς νέους συναδέλφους που πύκνωσαν τις γραμμές μας. Ως επί το πλείστων νέοι και 

ηλικιακά συνάδελφοι από καινούργιους χώρους δουλειάς, όπως εταιρείες νέων τεχνολογιών, που δίνουν και το  στίγμα: 

ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΙΛΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ Πάλεψε για: 

✔ Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών  διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. 

✔ Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. ✔ Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. 

✔ Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους. 

✔ Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των  εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 

✔ Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και  πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας. ✔ Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα,  τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α. 

✔ Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.  

✔ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά. 

✔ Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για ✔ αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν  σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές. 

✔ Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και  νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα  φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.  

✔ Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική  ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των  δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους  αυτούς τους κρίσιμους τομείς. 

✔ Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των  κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 

⮚ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ - ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ - ΤΡΕΧΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ 10:00 π.μ. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ  ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]