Το ελληνικό… Big Ben στα Ιωάννινα ..... Καταστράφηκε κατά λάθος και ξαναστήθηκε!

 


Στην ενδιαφέρουσα ιστορία   του ρολογιού στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων ,αναφέρεται με σχετικό δημοσίευμα το ταξιδιωτικό poral,exploringgreece.tv.

Λένε πως όταν ταξιδεύεις στην Ελλάδα, πολλές φορές μοιάζει σαν να βρίσκεσαι και σε χώρες του εξωτερικού όπως της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει και με ένα σημείο σε μια ελληνική πόλη η οποία διαθέτει το δικό της Big Ben, ένα ρολόι που πραγματικά τραβάει τα βλέμματα και έχει κάτι ακόμη που το κάνει να μοιάζει στο διάσημο ρολόι του Λονδίνου. Ο λόγος για την ομίχλη και γενικώς τον καιρό της πόλης στην οποία βρίσκεται. Και φυσικά μιλάμε για τα Ιωάννινα και το ρολόι Ιωαννίνων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της. Είναι ένα μνημείο της περιοχής, ένα σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης και σίγουρα ένα αξιοθέατο που πρέπει να θαυμάσεις και να φωτογραφίσεις όταν θα βρεθείς εκεί.

Το ελληνικό... Big Ben που καταστράφηκε κατά λάθος και ξαναστήθηκε

Το ελληνικό Big Ben έχει μια περιπετειώδη ιστορία να σου διηγηθεί. Αρχικά να πούμε ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον γνωστό και σπουδαίο αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. Και δεν είναι δημιουργός μόνο του ρολογιού. Ο ίδιος κατασκεύασε επίσης κάποια από τα πιο σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων, όπως το Καπλάνειο Μέγαρο, την Παλιά Ζωσιμαία Σχολή, και την Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή.

Το Ρολόι, λοιπόν, των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1905 κατά παραγγελία του Οσμάν Πασά του Κούρδου, ο οποίο υπήρξε Γενικός Διοικητής Ηπείρου και Αλβανίας. Παρατηρώντας το θα δεις ότι το ελληνικό Big Ben αποτελείται από έναν διάτρητο πυργίσκο ο οποίος είναι μείγμα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού. Στο επάνω μέρος του έχει ένα πέτρινο κιγκλίδωμα και η καμπάνα του είναι βενετσιάνικη. Και εδώ είναι εμφανής η επιρροή της οθωμανικής περιόδου. Και αυτό φαίνεται και στις τέσσερις πλευρές του ρολογιού όπου υπάρχουν εντοιχισμένες πλάκες με οθωμανικά σύμβολα, καθώς και κρήνες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό κράμα τριών πολιτισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται υπόδειγμα νεοκλασικού κτίσματος.

Το 1918 το Ρολόι υπέστη καταστροφές κατά λάθος! Ήταν όταν κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού έγινε ένα λάθος και έπαθε ζημιά. Έτσι αποξηλώθηκε. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1925 το ρολόι αναστηλώθηκε και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση σχεδόν απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Το 1926 στο Ρολόι υπήρχε ο παλιός μηχανισμός και αυτό λειτουργούσε με βαρίδια ολλανδικής καταγωγής. Το 1963 τοποθετήθηκε σε αυτό μοτέρ. Μετά από 85 χρόνια λειτουργίας όμως και συγκεκριμένα το 2010 το μοτέρ χάλασε. Μάλιστα ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να επισκευαστεί ο μηχανισμός. Καθόλου παράλογο μιας και το εργοστάσιο έκλεισε ήδη από τις αρχές του 1980. Ο νέος μηχανισμός που τοποθετήθηκε το 2012 είναι πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών. Μάλιστα αγοράστηκε από την Ελβετία αντί του ποσού των 5.000 ευρώ.


Πλέον, έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

πηγή exploringgreece.tv.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]