Πρέβεζα:Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους


 


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πρέβεζας  τελέστηκε απόψε  ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή του πολιούχου   της Πρέβεζας  Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου .
Αύριο Σάββατο  ανήμερα της εορτής του Αγίου  Χαραλάμπους  στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει  η  Ιερά Ακολουθία του  Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία   χοροστατούντος   του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητου, και συλλειτουργούντων  του Επισκόπου  κ. Νικηφόρου και του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η λιτάνευση της  Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους  στο ιστορικό κέντρο της  πόλης  όπου θα συμμετέχει το χορευτικό του Δήμου και άγημα από την ΑΕΝ και την  Πυροσβεστική.
Οι εκδηλώσεις  για τον Πολιούχο θα συνεχιστούν στις  5:30 το απόγευμα  του Σαββάτου όπου  θα  ψαλεί Εσπερινός και Παράκληση προς τον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ  στις 7:30 θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Μουσική Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Άγιος Χαράλαμπος 

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.
φωτό Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας
[πληροφορίες Ορθόδοξος Συναξαριστής ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]