Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ....Τιμοκατάλογος στην Υγεία


 Πάνω από 90.000 είναι οι ασθενείς που αναμένουν μέχρι στιγμής πίσω από τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. 



Πάνω από 90.000 συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και μήνες, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. 

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη λειτουργία του «νέου ΕΣΥ», δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τον νόμο του 2002 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναν νόμο που παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «ξέχασε» να τον καταργήσει. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι διόλου «νέο» δεν είναι το ΕΣΥ που οραματίζεται, αντιθέτως είναι η συνέχεια του υπάρχοντος, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.

Κάποια από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το παραπάνω απαράδεκτο μέτρο είναι ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής, ότι οι γιατροί και οι υγειονομικοί θα ενισχύσουν τον μισθό τους, αφού το κράτος «αδυνατεί» να τους δώσει πραγματικές αυξήσεις, και ότι έτσι θα υπάρξουν ...έσοδα για τα νοσοκομεία. Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης επιτίθεται στους υγειονομικούς που αντιδρούν, λέγοντας ότι αντιδράσεις υπήρξαν και όταν άνοιξαν τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία, «όμως οι λίστες στα πρωινά ραντεβού μειώθηκαν

Έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση ψευδώς υποστηρίζει ότι οι αναμονές στα χειρουργεία θα μειωθούν. Με δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών να παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τους αναισθησιολόγους να καταρρέουν μετά τις απανωτές εφημερίες, τα σερί χειρουργεία. Με τουλάχιστον 6.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και πάνω από 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, κ.ο.κ.

Αναίσχυντα, μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας λέει ότι έτσι το παράνομο μέχρι σήμερα φακελάκι θα δίνεται ...«θεσμικά και νόμιμα».

Ήδη από συνεντεύξεις του υπουργού αναφέρεται η πληρωμή του νοσηλίου κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ (τις εισφορές των εργαζομένων) ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και των άλλων υγειονομικών. Αν και ο αναλυτικός τιμοκατάλογος μένει να δημοσιευτεί, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον λαό, που χρυσοπληρώνει για την υγεία του, με το κράτος να του χρεώνει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και ένα σωρό χαράτσια, να του λέει η κυβέρνηση ότι για να χειρουργηθεί στην ώρα του πρέπει να βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κίνητρο της κυβέρνησης δεν είναι η ανακούφιση των ασθενών, η κάλυψη της ανάγκης τους για απρόσκοπτη πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γιατί αν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ήθελαν π.χ. να αντιμετωπίσουν τις πολύμηνες αναμονές και τις ντροπιαστικές λίστες των χειρουργείων, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και ακόμα περισσότερες, όπως και ΜΕΘ κ.λπ., έτσι ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να χρυσοπληρώνουν τα ήδη πληρωμένα.



Αρνητικές συνέπειες για τους υγειονομικούς και νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων

Σε ένα σύστημα Υγείας όπου τα νοσοκομεία - αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες έχουν ως βασικό κριτήριο λειτουργίας τη «βιωσιμότητά» τους, ακριβώς αυτό το οικονομικό στοιχείο θα καθορίζει ποια ιδρύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ποιες κλινικές και ποια τμήματα «δεν συμφέρουν», επομένως θα συρρικνώνονται ή θα κλείνουν, κι ας είναι αναγκαία για τον λαό. Με το ίδιο κριτήριο θα αξιολογείται βέβαια και το προσωπικό, αναλόγως θα καθορίζονται και οι προσλήψεις, οι απολύσεις κ.ο.κ.

Τέτοια κριτήρια είναι που γενίκευσαν τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την εργολαβοποίηση υπηρεσιών, τον θεσμό του επικουρικού προσωπικού. Σήμερα, για παράδειγμα, οι επικουρικοί και ένα μέρος των εφημεριών πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων (νοσήλια και απογεματινά ιατρεία), οπότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι δρόμους ανοίγει το νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση.



Το ένα βήμα εμπορευματοποίησης προετοιμάζει τα επόμενα

Εύλογα οι υγειονομικοί απαντούν στην κυβέρνηση ότι το πρόβλημα των τεράστιων αναμονών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε, με τα νοσοκομεία να είναι υπό κατάρρευση, τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει σε έναν ασθενή το απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο εκτός από το να του αδειάσει την τσέπη; Ποιοι θα νοσηλεύσουν τον συγκεκριμένο ασθενή, ποιοι θα τον μεταφέρουν; Ποιοι αναισθησιολόγοι θα τον κοιμίζουν για το χειρουργείο; Προφανώς οι ίδιοι στους οποίους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό, που δουλεύουν εφημερίες τα μισά μερόνυχτα του μήνα, καταρρέοντας μέσα στα χειρουργεία.



Ποιος θα βοηθά τον χειρουργό στα απογευματινά χειρουργεία; Ο ειδικευόμενος γιατρός που ταυτόχρονα εφημερεύει και δεν προλαβαίνει να δει ούτε τους ασθενείς που νοσηλεύονται, και που σήμερα δεν μπορεί να μπει στο χειρουργείο, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει στην κλινική;



Δυόμισι χιλιάδες ευρώ για αμυγδαλές στο δημόσιο νοσοκομείο



«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο», ομολογεί η κυβέρνηση ενόψει του ανοίγματος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Πόσο θα κοστίζουν όμως αυτά τα χειρουργεία;



Αν πάρουμε ως δείκτη τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων έχει ως εξής:



Αμυγδαλεκτομή και / ή αδενοειδεκτομή: 2.478 ευρώ.



Λοιμώξεις / φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 5.573 ευρώ.



Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 10.000 ευρώ.



Στεφανιαία παράκαμψη (χωρίς επιπλοκές): 7.276 ευρώ.



Στεφανιαία παράκαμψη (με επιπλοκές): 8.924 ευρώ.



Επεμβάσεις καρδιακών βαλβίδων: 9.328 ευρώ.



Μεταμόσχευση καρδιάς: 80.000 ευρώ.



Οι παραπάνω τιμές μάλιστα θεωρούνται «παρωχημένες» και αναμένεται να υπάρξει επανακοστολόγηση σύμφωνα με το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs), που θα αντικαταστήσει τα ΚΕΝ και η εφαρμογή του αποτελεί καθοριστικό εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας να γίνεται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ.



Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν (2021 - ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας ήταν 16,665 δισ. ευρώ. Από το σύνολο της δαπάνης στην Υγεία σήμερα το κράτος συμμετέχει με 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6% - άμεσες 37,8% και έμμεσες (ΟΚΑ) 31,8%. Αυτή η κατανομή των δαπανών στην Υγεία αντανακλά την πολιτική περιορισμού της κρατικής δαπάνης και την ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]