ΕΑΕΕ: Οι πυρκαγιές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μέση ζημιά, οι πλημμύρες τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στο σύνολο!

 


Η ΕΑΕΕ καταγράφει από το 1993 τις ζημιές επί περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα και έχει συγκεντρώσει δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 - 2023.


Ειδικότερα, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) έχουν σαφή τάση αύξησης στην συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια κι ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τις ζημιές που καταγράφηκαν: 58,7% για το πλήθος των ζημιών της περιόδου 1993 - 2023 και 76,9% για το ποσό απαίτησης. Από αυτές, οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο (52,8% του πλήθος των ζημιών της περιόδου ) και την αιτία για το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων (62,5%).


Τα συμβάντα από σεισμό παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς την συχνότητα εμφάνισης. Συγκεκριμένα, καταγράφεται κατά μέσον όρο ένα σοβαρό περιστατικό κάθε χρόνο (8 περιστατικά τα τελευταία 10 χρόνια).


Η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής. Η μέση ζημιά από δασική πυρκαγιά είναι πολύ υψηλότερη από τις λοιπές περιπτώσεις (διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζημιά της πλημμύρας) καθώς η πυρκαγιά προκαλεί περισσότερες ολικές -ή σχεδόν ολικές- καταστροφές.


Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στην συχνότητα εμφάνισής τους όσο και στη σφοδρότητά τους, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκάλεσε:


όσον αφορά τις κατοικίες, καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. € κάθε χρόνο,

όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. € κάθε χρόνο.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η επίδραση του 2023 στη δριμύτητα των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αφού μέσα στο έτος καταγράφηκαν :


8.839 ζημιές από πλημμύρες, ποσού απαίτησης 390 εκατ. €

403 ζημιές από δασικές πυρκαγιές, ποσού απαίτησης 49 εκατ. €

Το σύνολο των καταγραφών των 51 καταστροφικών περιστατικών παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993 - 2023, οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της χώρας μας κλήθηκαν να αποζημιώσουν 51.127 ζημιές , με ποσό απαίτησης 968,5 εκατ. € . Τα περιστατικά διακρίνονται ανά αίτιο καταστροφής:
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]