ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Αντιδημάρχου καθαριότητας

 


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων στο Δήμαρχο Ιωαννίνων, μετά τις απαράδεκτες, προσβλητικές δηλώσεις του Αντιδημάρχου καθαριότητας. 

Ο Σύλλογος παρουσίασε την εικόνα της υπηρεσίας αρχικά στον οδοκαθαρισμό όπου  από τα συνολικά 53 άτομα, οι 3 είναι επόπτες/επιστάτες, οι 6 απασχολούνται ως εργάτες-οδηγοί στο δορυφορικό όχημα που αδειάζει τα καλαθάκια,  4 εργάτες είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, μια είναι έγκυος και μια μετατίθεται στην Άρτα. Από τους 38 εναπομείναντες οδοκαθαριστές, οι  10 έχουν διάφορες παθήσεις, τέτοιες που ο γιατρός εργασίας έχει συστήσει ότι πρέπει να απασχολούνται σε συγκεκριμένες πιο ελαφριές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόλις 28 οδοκαθαριστές για την πόλη. 

Επειδή η καθαριότητα έχει 7ημερη λειτουργία, οι 8 συνάδελφοι που εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα (αντί για 5νθημερο εργάζονται δηλαδή 7ημερο) την επόμενη εβδομάδα δικαιούνται 2 μέρες ρεπό. Αυτά είναι τα δεδομένα που οδηγούν, στο φαινόμενο από τους 28 που θα δούλευαν όλη την εβδομάδα, δύο μέρες από τις 5 εργάσιμες δουλεύουν μόλις 20 οδοκαθαριστές. 

Με δεδομένο το γεγονός ότι το προσωπικό είναι σακατεμένο (στον οδοκαθαρισμό εργάζονται κυρίως οι εργάτες που δεν αντέχουν να δουλέψουν στην αποκομιδή), είναι πολύ περισσότερες οι   αναρρωτικές άδειες από τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ενώ όπως είναι φυσικό σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται χρήση κανονικών ή γονεϊκών αδειών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες που η πόλη καθαρίζεται από μόλις 12 οδοκαθαριστές, την στιγμή που τα πόστα (οι θέσεις εργασίας) στο Δήμο Ιωαννιτών είναι  76 .

Με αυτά τα νούμερα, δηλώσεις του Αντιδημάρχου ότι « οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να εργάζονται»  είναι τουλάχιστον προσβλητικές για τους εργαζόμενους. 

Στην αποκομιδή των συμμίκτων και των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ο στόλος είναι παλιός, οι βλάβες συχνές και οι εργάτες αρκετές φορές αναγκάζονται να τελειώνουν τον δικό τους τομέα και να πηγαίνουν να καθαρίζουν και τον τομέα που αδυνατεί να καθαριστεί από το χαλασμένο απορριμματοφόρο. 

Την ίδια ώρα τα καινούρια απορριμματοφόρα δεν έχουν μπει σε λειτουργία για άγνωστους λόγους. 

Οι 8μηνίτες συμβασιούχοι συνάδελφοί μας βλέπουν τις συμβάσεις τους να τελειώνουν  στις 14 Απριλίου και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τι θα γίνει. Μόλις τελειώσουν οι συμβάσεις, θα μειωθεί το προσωπικό κατά το 1/3 και τότε ούτε και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα μπορεί να γίνει. 

Η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία του Ιανουαρίου δεν έχει πληρωθεί (σε μόνιμους και συμβασιούχους υπαλλήλους) λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, χωρίς να απασχολεί αυτό ούτε στο ελάχιστο τη διοίκηση. Ωστόσο αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν θα αναγκάσουν την υπηρεσία να μεταφέρει εργάτες από τη νυχτερινή βάρδια στην πρωινή (γιατί δεν μπορεί να τους πληρώσει) και δεν θα βγαίνει ούτε η νυχτερινή αποκομιδή η οποία ακόμα, μπορεί να καθαρίζει την πόλη. 

Στην καθαριότητα υπάρχουν οδηγοί που θα μπορούσαν να λειτουργούν το καδοπλυντήριο και να πλένονται οι κάδοι,  αλλά δεν προσλαμβάνονται εργάτες . 

Οι χειριστές στην καθαριότητα (για ογκώδη κλπ) δουλεύουν περίπου τις μισές μέρες γιατί όλα τα μηχανήματα έργου είναι παλιά, έχουν βλάβες και τα συνεργεία είναι απλήρωτα. Να σημειωθεί ότι ενώ είναι δαπάνες που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2023, αρα μπορούν να γίνουν συμβάσεις με συνεργεία, η δημοτική αρχή δεν κάνει συμβάσεις και τα μηχανήματα έργου δεν χρησιμοποιούνται. 

Με αυτή την κατάσταση στην καθαριότητα, οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου  ότι «δεν θα ήταν έτσι αν ήταν στο ιδιωτικό τομέα» μένει να απαντηθεί αν βαραίνουν τον ίδιο ως υπεύθυνο για την καθαριότητα ή αν βαραίνουν τους εργαζόμενους που προσπαθούσε να κατηγορήσει. 

Ο χώρος του εργοταξίου παραμένει ακατάλληλος, ακριβώς όπως ήταν το 2019 με την ίδια δημοτική αρχή. Κινδυνεύει η υγεία των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνάντηση του σωματείου με το Γενικό Γραμματέα πριν από λίγες μέρες μπήκε το αίτημα να δημιουργηθούν γυναικείες τουαλέτες! 

Το προσωπικό έχει μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη και είναι σακατεμένο. Η λύση να προσληφθεί προσωπικό με το πρόγραμμα 55-67 (δηλαδή εργαζόμενοι ακόμα μεγαλύτεροι από τους δημοτικούς υπαλλήλους για πολύ απαιτητικούς τομείς όπως η καθαριότητα) ούτε λύση είναι, ούτε καν προσωρινή λύση.  Οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα 55-67 φυσικά και πρέπει να προσληφθούν σε όλες εκείνες τις εργασίες που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. 

Τα εργατικά ατυχήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται κάθε μήνα, ενώ δεν λείπουν και εργατικά ατυχήματα όπως αυτό που έγινε την 17η Νοέμβρη που τρείς συναδέλφισσες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο σε μια νύχτα, όταν ήρθαν σε επαφή με χημικά. 

Με αυτές τις συνθήκες εργασίας, και χωρίς να έχει λάβει απολύτως κανένα ουσιαστικό μέτρο, η δημοτική αρχή έχει αναθέσει στον Αντιδήμαρχο να συκοφαντεί το προσωπικό για να φέρει ως λύση τον εργολάβο. 

Τέλος για τις δηλώσεις ότι οι εργαζόμενοι έκοβαν πίτα και αφήσαν την πόλη βρώμικη, προφανώς δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ εργαζόμενος που να έλειπε από το πόστο του την Κυριακή που το σωματείο έκοβε την πίτα.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν για να κατασυκοφαντηθεί το σωματείο γιατί αυτό είναι που βάζει εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Δεν είναι σωματείο χειροκροτητής της δημοτικής αρχής και για αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να το επηρεάσει. 

Ως απάντηση το σωματείο, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση,  παρέδωσε στο Δήμαρχο Ιωαννιτών την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που αναφέρει τις εγκρίσεις προσλήψεων για το 2023 σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Στις σελίδες  της πράξης, φαίνονται δεκάδες δήμοι της χώρας στους οποίους έγιναν ή θα γίνουν προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα. 

Προφανώς είναι άγνωστο αν σε αυτούς τους δήμους ο λαός πληρώνει λιγότερα ή περισσότερα τέλη από ότι στα Γιάννενα, δύσκολα βέβαια θα βρεθούν πολύ δήμοι με υψηλότερα ανταποδοτικά απ αυτά του Δήμου Ιωαννιτών. 

Η πράξη αυτή έγινε ώστε να επισημανθεί στο λαό της πόλης ότι φυσικά και υπάρχει δυνατότητα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πράγμα που πολύ καλά γνωρίζει η Δημοτική Αρχή,  αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή να υποβαθμιστεί η υπηρεσία, να κατασυκοφαντηθεί για να ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα, γιατί αυτή η λύση εξυπηρετεί τα κέρδη των εργολάβων και όχι τις ανάγκες του λαού της πόλης και των ανέργων της. 

Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 10:30 στην απεργιακή συγκέντρωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]