4 συμβουλές για να βοηθήσετε έναν λιποβαρή σκύλο να πάρει βάρος

 


 4 συμβουλές για να βοηθήσετε έναν λιποβαρή σκύλο να πάρει βάρος


 Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας δεν τρώει πλέον όσο συνήθιζε ή είναι πολύ αδύνατος, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που ίσως βοηθήσουν το κουτάβι σας να αποκτήσει ξανά την ευεξία του.

 Μερικές φορές, παρατηρείται απώλεια βάρους ακόμα και σε πολύ δραστήρια νεαρά σκυλιά. Οι σκύλοι εργασίας μπορούν να κάψουν πολλές θερμίδες μέσα σε μία ημέρα και η ποσότητα τροφής που λαμβάνουν ημερησίως μπορεί να μην συμβαδίζει με τον ενεργητικό τρόπο ζωής τους.

 Ορισμένες ιατρικές παθήσεις συνήθως είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της ανορεξίας του σκύλου και κατ’ επέκταση της απώλειας βάρους, επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό ο σκύλος να χρειάζεται μια αλλαγή στη διατροφή που ακολουθεί, προκειμένου να αποκτήσει ένα υγιές βάρος.

 Άλλοτε, μετά από μια χειρουργική επέμβαση για παράδειγμα, η τροφή ενός σκύλου πρέπει να αντικατασταθεί με μια τροφή που περιέχει λίγες θερμίδες, όπως το κοτόπουλο και το ρύζι.

 Εάν, μετά την ανάρρωση, δεν επιστρέψετε ξανά στη δίαιτα που ακολουθούσε νωρίτερα ο σκύλος σας ή εάν ο σκύλος δεν τρώει αρκετά, με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να χάσει μυϊκή μάζα και να δυσκολευτεί να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.

 

 Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας είναι λιποβαρής

 


 Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την απώλεια βάρους ενός σκύλου, όπως:

 

·        Ο σκύλος σας είναι επιλεκτικός στο φαγητό. Ένας σκύλος μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να τρώει λιγότερο, επειδή δεν απολαμβάνει την υφή ή τη γεύση της τροφής που του προσφέρετε.

·        Ο σκύλος σας είναι αγχωμένος. Το περιβάλλον ενός σκύλου μπορεί να αλλάξει, με τον ερχομό ενός νέου μωρού, την υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου, με μια μετακόμιση σε νέο σπίτι ή με μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας του ιδιοκτήτη του. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα πρότυπα διατροφής του κατοικιδίου σας.

·        Ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Οι ασθένειες και άλλα ιατρικά ζητήματα είναι οι κύριοι ένοχοι για την ξαφνική απώλεια βάρους. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η νεφρική νόσος είναι οι πιο πιθανές αιτίες.

·        Ο σκύλος σας έχει πόνο στο στόμα. Ο πόνος στα ούλα, τα δόντια ή το στόμα μπορεί να κάνει τη σίτιση μια επώδυνη διαδικασία.

 Εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας έχει χάσει αρκετό βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την διατροφή του σκύλου σας, την επιλογή τροφής και την μέτρηση των θερμίδων.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να υπολογίσει πόσες θερμίδες χρειάζεται το κουτάβι σας, υπολογίζοντας τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού του. Αυτός ο αριθμός ισούται με το θερμιδικό φορτίο που χρειάζεται ο σκύλος σας για να παραμείνει ζωντανός, πολλαπλασιαζόμενος επί 1,5 ή περισσότερο.

 Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να υπολογίσετε κι εσείς τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας τις δραστήριες ημέρες. Έτσι, με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας μπορείτε να αναπτύξετε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής.

 Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να πάρει κιλά

 

 Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες σε θερμίδες. Είναι σαν τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να φάνε μια ολόκληρη πίτα και να μην πάρουν ούτε ένα κιλό, ενώ άλλοι παχαίνουν μόνο κοιτάζοντάς την.

 Εάν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια βάρους στον σκύλο σας, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει την κατάσταση του σώματός του, μετρώντας την απώλεια μυϊκής μάζας (όχι μόνο λίπους) και θα βρει τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

 

 1. Προσφέρετε πιο συχνά γεύματα

 

 Εκτός από τα ταχέως αναπτυσσόμενα κουτάβια, οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουν τα σκυλιά τους να τρώνε όσο θέλουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Είναι καλύτερο να προσφέρετε στον μπαγασάκο σας πιο συχνά γεύματα ή να αφήνετε το γεύμα τους μέσα στο μπολ για περισσότερη ώρα.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος δυσκολεύεται να λάβει όλες τις θερμίδες που χρειάζεται από ένα ή δύο γεύματα, μπορείτε να χωρίσετε τις θερμίδες της ημέρας σε τρία ή περισσότερα γεύματα.

 

 2. Προσφέρετε διαφορετικές λιχουδιές 

 

 Ακόμα κι αν ο σκύλος σας τρώει ένα καλά ισορροπημένο, πλήρες γεύμα, είτε σπιτικό είτε από τροφή εμπορίου, μπορείτε να του προσφέρετε λίγες λιχουδιές ή τρόφιμα που έχετε μέσα στο σπίτι σας, τα οποία δεν είναι τοξικά ή επικίνδυνα για την υγεία του.

 Θα πρέπει όμως να είστε φειδωλοί όμως, γιατί οι λιχουδιές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων των σκύλων.

 

 Ενώ περιστασιακά μπορείτε να προσθέτετε λίπος στη διατροφή του σκύλου σας για ιατρικούς λόγους, καλό είναι να αποφεύγετε τις λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η υπερβολική ποσότητα λίπους μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.

 

 3. Αλλάξτε από ξηρή σε υγρή τροφή ή το αντίστροφο

 

 Εάν το πρόβλημα για τον λιποβαρή σκύλο σας είναι η υφή ή η γευστικότητα της τροφής που του προσφέρετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ξηρές κροκέτες με κονσέρβες και φακελάκια που περιέχουν κομμάτια κρέατος μέσα σε σάλτσα  ή το αντίστροφο. Μερικοί σκύλοι χρειάζονται περισσότερη ποικιλία από άλλους.

 Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αντικατάστασης δεν πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή, καθώς οι συχνές οι αλλαγές στην τροφή μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι ενός σκύλου. 

 Επίσης, ενθαρρύνοντας την επιλεκτικότητα του σκυλάκου σας, μέσω της συχνής αντικατάστασης της τροφής του, μπορεί να καταλήξετε σε μια μάχη διαρκούς προσαρμογής των γευμάτων του.

 

 4. Μεταβείτε σε μια τροφή με υψηλότερες θερμίδες

 

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι ο σκύλος σας χρειάζεται μια τροφή με υψηλότερες θερμίδες. Στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε τροφές για μεγάλους ή δραστήριους σκύλους, επομένως, θα βρείτε εκείνη που ταιριάζει στο κατοικίδιό σας. 

 Εάν έχετε το χρόνο και το ενδιαφέρον να προσφέρετε ένα σπιτικό γεύμα στο σκύλο σας (ποτέ ωμό, λόγω του κινδύνου της βακτηριακής λοίμωξης), μπορείτε να ξεκινήσετε με μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε εύκολα, σπιτικά γεύματα για σκυλιά.


 Ενώ τις περισσότερες φορές ακούμε για παχύσαρκους σκύλους που χρειάζονται αδυνάτισμα, υπάρχουν περιπτώσεις λιποβαρών σκύλων, που χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, για να αποκτήσουν υγιές βάρος. 

 Εάν το κατοικίδιό σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, ρίξτε μια ματιά στις παραπάνω συμβουλές, γιατί τα υπερβολικά χαμηλά ποσοστά λίπους στο σώμα ενός σκύλου μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.


 Το άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του μπλογκ για κατοικίδια Allaboutpets. Ευχαριστούμε το Epirus tv news για τη φιλοξενία των άρθρων μας. Εδώ, θα βρίσκετε καθημερινά απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και τον τρόπο φροντίδας των πιστών, τετράποδων φίλων σας. Καλή ανάγνωση!




allaboutpets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]