Στην ημερίδα της ΡΑΑΕΥ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις ο δήμαρχος Ιωαννίνων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις.
Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» και σε αυτή συμμετείχαν Δήμοι που επελέγησαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη».
Το δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας με χρονικό στόχο το 2030 θα γίνει μέσω της δημιουργίας ζωντανών και ανθεκτικών πόλεων, μέσω οικοσυστημάτων πειραματισμού και καινοτομίας και μέσω της κινητοποίησης ομάδων κατοίκων σχεδιάζοντας «από-κάτω-προς-τα-πάνω» με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.
«Για την πόλη των Ιωαννίνων, η ένταξή μας σε αυτό το δίκτυο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντισταθμίσουμε όσα μας στέρησε η οικονομική κρίση της χώρας και συνεχίζουν να μας στερούν φαινόμενα όπως η πανδημία του CΟVID19 και η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, επενδύσεις, αναπτυξιακή δυναμική, ποιοτικό δημόσιο χώρο και δημόσια υγεία.
Ναι, είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε εδώ σήμερα, μέλος ενός δικτύου πόλεων οι οποίες θέτουν ακόμη πιο υψηλούς στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Μας υπενθυμίζει όμως και το πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Μπέγκας για να καταλήξει: «Η πράσινη μετάβαση σημειώνει πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ανάγκη για πρωτοπόρους. Οι πόλεις μας δείχνουν τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε σε αυτό».
Η παρουσία του δήμου Ιωαννιτών στην ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, Γιώργου Αντωνίου, να αναπτύσσει το κλιματικό σύμφωνο του δήμου το οποίο, μέσω των δύο πυλώνων του, το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) και Επενδυτικό Σχέδιο (Investment Plan), περιγράφει λεπτομερώς τον στρατηγικό οδικό χάρτη που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας απογραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2030.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.