Σωματείο Αρχαιολογίας /Άρτα :Όχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών στις 18.4.2024 το Σωματείο ενώνει τη φωνή του με τα υπόλοιπα σωματεία και τους εργαζομένους που το τελευταίο διάστημα καταγγέλλουν την συστηματική απαξίωση και αφαίμαξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και όλων των χώρων του πολιτισμού, στο σύνολό τους, στη χώρα μας. 


Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη μιλούν για την δήθεν «αυτοτέλεια» και «εξωστρέφεια» των πέντε μουσείων που μετέτρεψαν σε ΝΠΔΔ με τον νόμο 5021/2023 (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), αποκόπτοντας τα από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ίδια στιγμή που διαλαλούν την πρόσφατη επιτυχημένη πιλοτική Πιστοποίηση των Μουσείων της Ηπείρου (Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Άρτας, Πρέβεζας), κίνηση που χωρίς αμφιβολία στρώνει το δρόμο για την δική τους μετατροπή σε αυτοτελείς και αυτοχρηματοδοτούμενους οργανισμούς με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, το Σωματείο μας δέχεται συνεχώς καταγγελίες και παρακολουθεί με οργή την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα μουσεία και στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. 


Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κυρίως αρχαιοφυλάκων, αφού τόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ όσο και τα διορισμένα ΔΣ των μουσείων δεν φρόντισαν να πράξουν τα δέοντα, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τις κλειστές αίθουσες που υποδέχονται ως μια θλιβερή εικόνα τους επισκέπτες, αλλά και την απουσία ασφάλειας με ό,τι αυτό σημαίνει για επισκέπτες, εργαζόμενους και αρχαιότητες. Επιπλέον, η απουσία κλιματισμού τον χειμώνα και το καλοκαίρι για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους λόγω υποχρηματοδότησης, καθιστά την εργασία δύσκολη και θυμίζει εποχές μνημονίων και σίγουρα όχι ανάπτυξης, λέξη που τόσο συχνά αρέσκεται να χρησιμοποιεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία.  


Η απουσία δράσεων, ειδικά στα πέντε μεγάλα μουσεία, που η μετατροπή τους από ότι φαίνεται τα οδήγησε σε χειμερία νάρκη ένα χρόνο τώρα, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αισχρή αύξηση των εισιτηρίων ή/και με την κατάργηση ενιαίου εισιτήριου σε πολλούς από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους μαρτυρά πως η υπουργός και η κυβέρνηση επιθυμούν να καταστήσουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά ως ένα είδος πολυτέλειας για τους λίγους, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας στους αρχαιολογικούς χώρους.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρούμε πως η υπουργός μεθοδεύει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κάθε πτυχής και αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και το κάνει με τακτικές δόλιες, «κάτω από το χαλί» με την ψήφιση νομοσχεδίων όπως το επίκαιρο  «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη τραγουδιού της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου κ.α.» που όπως επισήμανε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο κρύβεται η ψήφιση αμφιλεγόμενων διατάξεων που ανοίγουν το δρόμο για την διεκπεραίωση ανασκαφών από ιδιώτες. Η υπουργός μάλιστα φρόντισε να φιμώσει οποιονδήποτε επιχειρεί να αντισταθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο αποκλείοντας τον Σύλλογο των αρχαιολόγων από τη συζήτηση!


Αναφορικά με τα μουσεία που ανήκουν στην επικράτεια αρμοδιότητας του Σωματείου μας, η υπουργός και το ΥΠΠΟ στην πρόσφατη αναγγελία τους με δελτίο τύπου την 1/4/2024 μίλησαν για την πρώτη πιστοποίηση μουσείων της χώρας και τη χαρακτήρισαν «μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσειακών δομών της χώρας με στόχο την ανταποδοτικότητά τους προς τον επισκέπτη, αλλά και την ενδυνάμωσή τους ως φορέων πολιτισμού, δια βίου μάθησης και κοινωνικής συνοχής». Το Σωματείο μας εδώ και καιρό γίνεται μάρτυρας καταγγελιών από συναδέλφους πως κατά τη χειμερινή σεζόν λειτουργείας των μουσείων κάποια δεν διέθεταν καν προσωπικό καθαριότητας! Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με αποτέλεσμα εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων να επωμίζονται και το καθήκον της καθαριότητας των τουαλετών, των γραφείων, των διαδρόμων, των εκθεσιακών χώρων κ.α. Η πολιτική που βλέπει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα, επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες εργασίας μας, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια μας την υγεία.


Συνάδελφοι, για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική που απαξιώνει τον πολιτισμό και τα εργασιακά μας δικαιώματα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για κοινό αγώνα μονίμων και συμβασιούχων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Τώρα χρειάζεται ακόμη πιο μεγάλη συσπείρωση στο σωματείο μας για να διεκδικήσουμε Πολιτισμό λαϊκή περιουσία και όχι προίκα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]