Νίκος Έξαρχος: Τώρα μέτρα ασφάλειας των φοιτητικών εστιών - Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών.



Κλιμάκιο της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισκέφτηκε σήμερα νωρίς το πρωί τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που φιλοξενούνται στο χώρο του γυμναστηρίου του πανεπιστημίου μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα σε κτίριο της φοιτητικής εστίας εντός της πανεπιστημιούπολης στα Γιάννενα.


Ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, συνομίλησε με τους φοιτητές όπου του μετέφεραν την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από την πυρκαγιά. Συγκεκριμένα οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι δεν λειτούργησε κανένα σύστημα πυρασφάλειας, ούτε συναγερμός για την έγκαιρη ειδοποίησή τους. Μάλιστα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι πατούσε επίμονα το κουμπί συναγερμού της πυρασφάλειας και αυτό δεν ενεργοποιούνταν. Από όλους τους πυροσβεστήρες που ήταν εγκατεστημένοι στο χώρο, μόλις ένας λειτούργησε. Μάλιστα αναφέρουν ότι το αυτόματο σύστημα κατιονισμού ύδατος «sprinklers» δεν λειτούργησε, ενω τέθηκε σε λειτουργία τρεις ώρες μετά το συμβάν. Πανικόβλητοι οι φοιτητές χτυπούσαν τις πόρτες των δωματίων για να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους να βγουν από τα δωμάτια, ενώ παράλληλα κάλεσαν τηλεφωνικά το 100, το οποίο ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία.  


Έντρομοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο όπου έγκαιρα κατέφθασαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και ξεκίνησε η επιχείρηση πυρόσβεσης σε δωμάτιο στον τρίτο όροφο του Γ Κτιρίου. Δύο φοιτήτριες μεταφέρθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για προληπτικούς λόγους, εκ των οποίων η μία υπέστη κρίση πανικού. Οι φοιτητές πιθανολογούν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. 


Αργότερα τα ξημερώματα οι πρυτανικές αρχές μετέφεραν τους φοιτητές στο κλειστό γυμναστήριο της πανεπιστημιούπολης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας τους. Μόνο μετά από επίμονες εκκλήσεις των φοιτητών τους παρασχέθηκαν εμφιαλωμένο νερό και ορισμένα τρόφιμα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φοιτητών σύντομα αποχώρησε αναζητώντας καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε σπίτια συμφοιτητών τους. 


Οι φοιτητές ζήτησαν από τον Νίκο Έξαρχο να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί ότι το κτίριο θα ελεγχθεί για την καταλληλότητά του, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα δωμάτια τους. Μέχρι τότε να διασφαλιστούν αξιοπρεπή δωμάτια για την φιλοξενία τους στις εστίες, είτε σε ξενοδοχεία. Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασης με ευθύνη του πανεπιστημίου.




Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Κ. Μπατιστάτου όπου μετέφερε τις μαρτυρίες των φοιτητών και τα αιτήματα τους. Ο Νίκος Έξαρχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να λυφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και αποκατάστασης του κτιρίου της φοιτητικής εστίας, επισημαίνοντας ότι για τους φοιτητές αυτά τα δωμάτια είναι το σπίτι τους. Πρόσθετα τόνισε την επείγουσα ανάγκη να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της κατάστασης στο σύνολο των φοιτητικών εστιών καθώς και στις λοιπές υποδομές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


Από την πλευρά της η Πρύτανης υποστήριξε ότι οι δομές του πανεπιστημίου ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, αγνοώντας τις καταγγελίες των φοιτητών. Μάλιστα προκλητικά δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ακούμε τι λέει ο κάθε φοιτητής», αλλά τη λένε οι εκάστοτε υπεύθυνοι. Πρόσθετα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ορισμένος αριθμός φοιτητών να φιλοξενηθεί σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας της Δόμπολης που κατά γενική ομολογία η συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, αν και αρχικά εξετάζονταν, αποκλείστηκε, γιατί δεν έχει λεφτά το πανεπιστήμιο, δήλωσε. Δεν δεσμεύτηκε στο αίτημα των φοιτητών για αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν, αναφέροντας ότι πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. 



 Η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την πυρκαγιά


Σε σχόλιο της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κτίριο των εστιών, υπογραμμίζεται ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια των κτιρίων και των υποδομών πυρασφάλειας, την συντήρηση καθώς και μέτρα προστασίας σε ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος. 


Πρόσθετα επισημαίνεται ότι «Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες των φοιτητών, που υποβαθμίζει διαχρονικά την φοιτητική μέριμνα. Ακόμα και τα ελάχιστα δωμάτια που υπάρχουν και που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση, είναι σε άθλια κατάσταση, ασυντήρητα, πλημμυρίζουν  οι διάδρομοι κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, χωρίς θέρμανση και χωρίς ζεστό νερό όλο το χρόνο». Παραλληλα η Κ.Ο. χαρακτηρίζει «απαράδεκτη η στάση της Πρυτανείας που θεωρεί ότι "όλα είναι καλώς καμωμένα". Έχουν βάλει και αυτοί το χέρι τους στην αποδοχή της υποχρηματοδότησης».


Αντίστοιχα, για το περιστατικό ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στους φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]