ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ιωάννινα/Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στον χώρο των μηχανικών και του ΤΕΕ. Η θέση του ΚΚΕ στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ»

 


Οι Μηχανικοί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα


Κάλεσμα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για τα οξυμένα προβλήματά τους, απηύθυνε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης μέλος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ από τα Γιάννενα, σε εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποίησε η κομματική οργάνωση Ιωαννίνων.


Η εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον χώρο των μηχανικών και του ΤΕΕ. Η θέση του ΚΚΕ στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο εργατικό κέντρο, παρουσία μηχανικών και φοιτητών από την Πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του ανέφερε ότι οι αστικοί σχεδιασμοί για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ενέργειας, σε συνδυασμό με την παρά πέρα τουριστική της ανάπτυξη, υπηρετεί μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των μηχανικών, συνολικά των εργαζόμενων στις κατασκευές. Πρόσθετα αναφέρθηκε στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο της στοχοποίηση του λαού ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης τον ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.  



Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς στηρίζει το ΤΕΕ ως ο θεσμικός σύμβουλος του κράτους που προωθεί τις πολιτικές που θωρακίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Την πολιτική της «πράσινης» Συμφωνίας της ΕΕ που οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια, της «Ψηφιακής Μετάβασης» που οδηγεί στην κατάργηση του κρατικού ελέγχου των Κατασκευών και Υποδομών, τη νέα «ψηφιακή» γραφειοκρατία, του καθορισμού των Χρήσεων Γης και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού που υπηρετεί τις μεγάλες επενδύσεις σε βάρος του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος, στην πολιτική «κόστους-οφέλους» που προκαλεί τις βαριές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε βάρος της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτές τις πολιτικές το ΤΕΕ επιχειρεί να τις νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζόμενων μηχανικών και του λαού προσφέροντας το μανδύα της «επιστημονικότητας».


Πρόσθετα ανέφερε ότι στο ΤΕΕ, στο μέχρι σήμερα ρόλο του θεσμικού επιστημονικού «συμβούλου» του αστικού κράτους, προστίθεται ο ρόλος της Αναθέτουσας Αρχής, ενός μικρού «ΥΠΕΧΩΔΕ», με αποστολή την ταχεία κατανομή και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα στους τομείς προτεραιότητας. Αναλαμβάνει αντί του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον καθορισμό προδιαγραφών και διαδικασιών καθώς και την «αξιολόγηση» των αναδόχων των έργων που υλοποιεί.


Ο αναβαθμισμένος ρόλος του αντανακλάται χαρακτηριστικά στον ετήσιο προϋπολογισμό του, που εκτοξεύεται στο ύψος του 1,3 δις ευρώ λόγω των προγραμμάτων που υλοποιεί, τόνισε.


 Στον αντίποδα οι μισθωτοί Μηχανικοί δουλεύουν δεκάωρα και σαββατοκύριακα, για έναν μισθό που παραμένει χαμηλότερος από ότι πριν 10 χρόνια, χωρίς ΣΣΕ. Δουλεύουν με «μπλοκάκι», χωρίς ωράριο, πληρωμή υπηρεσιών και αποζημίωση απόλυσης, δεν έχουν ούτε επίδομα ανεργίας, ασθένειας ή ατυχήματος.


Οι Μηχανικοί του δημοσίου βιώνουν την υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες και τους μισθούς σε εξεφτελιτικά επίπεδα.


Αντίστοιχα οι αυτοαπασχολούμενοι Μηχανικοί ζουν σε καθεστώς ανασφάλειες και απαξίωσης αφού καλούνται να εργαστούν μέχρι «τελικής πτώσεως», με εκπτώσεις της αμοιβές τους, για να ανταγωνιστούν τις «σκοτωμένες» τιμές που επιβάλλουν μεγάλα γραφεία και εταιρείες. Παράλληλα ο πληθωρισμός εκτοξεύει τα πάγια έξοδα συντήρησης των γραφείων τους, ενώ το μηδενικό αφορολόγητο, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ και οι έμμεσοι φόροι τσακίζουν το εισόδημά τους.


Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης στάθηκε στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων και το νέο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μηχανικούς που επιφέρει η πολιτική της ΕΕ για την ισοτίμηση των διπλωμάτων πολυτεχνικών σχολών με τα πτυχία των τριετών σπουδών κολλεγίων. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν πιστά οι κυρίαρχες παρατάξεις στο ΤΕΕ, των κομμάτων ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝεΑρ, επιδιώκοντας να εφαρμόσουν την πολιτική της «πιστοποίησης» του επαγγέλματος με ακριβά σεμινάρια και εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.


Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε η απαξίωση του ΤΕΕ για την πλειοψηφία των νέων μηχανικών και στην Ήπειρο και η ανάγκη συνδικαλιστικής οργάνωσης τόσος τους μισθωτούς, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. 


Κλείνοντας τη συζήτηση ο Ηλίας Τσιμπουκάκης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και της «Πανεπιστημονικής» στις εκλογές του  ΤΕΕ στις 19 Μαΐου, θα δυναμώσουν στο ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.


«Το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΤΕΕ δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις παρατάξεις των ΝΔ -ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν την επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών, ούτε να πανηγυρίσουν για λογαριασμό των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα στην υπηρεσία των ομίλων και της ΕΕ» επισήμανε.


Οι κομμουνιστές και οι συμπορευόμενοι που θα εκλεγούν, θα είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του λαού υποστήριξε, αποκαλύπτοντας αντιλαϊκούς σχεδιασμούς πού βρίσκονται σε εξέλιξη και παραμένοντας σταθερά στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες των εργαζόμενων μηχανικών, όπως έπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.



 2 Συνημμένα

  •  Σαρώθηκε από το Gmail


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]